Συγκινήθηκα πάρα πολύ, όταν πριν από λίγες ώρες, ο κ. Τάσος Ζ. Πατσίκας, δικηγόρος, μου χάρισε ένα όμορφο και καλαίσθητο βιβλίο με τον ανωτέρω τίτλο που αφορά τον αείμνηστο Ζήση Χ. Πατσίκα, πατέρα του και διευθυντή μου στην Τεχνική Σχολή Μαθητείας.
Το βιβλίο του κ. Τάσου Ζ. Πατσίκα, εκτός από την πρώτη σελίδα που έχει τη φωτογραφία του ζεύγους Ζήση Χ. Πατσίκα (σ. 1), τον πρόλογο του συγγραφέα (σ. 3), το φωτογραφικό αρχείο (σ. 49-70), το Σταχυολόγημα Αρχειακού Υλικού (σ.67-95) και τον επίλογο (σ. 47), περιλαμβάνει την όλη ζωή και δράση του αείμνηστου Ζήση Χ. Πατσίκα (σ. 4-46).
Στον πρόλογό του ο συγγραφέας περιγράφει τη συζήτηση που είχε με τον πατέρα του για το γράψιμο της αυτοβιογραφίας του, λίγο πριν από το θάνατό του. Στη συζήτηση αυτή εκφράστηκε η επιθυμία του πατέρα του να μη γραφούν όλα, γιατί δεν θα γίνονται πιστευτά και είχε δίκιο.
Το φωτογραφικό αρχείο περιέχει 38 φωτογραφίες. Επειδή η φωτογραφία αποτελεί ένα από τα μέσα καταγραφής της ιστορικής πραγματικότητας, ο συγγραφέας-σεναριογράφος με τη βοήθεια των φωτογραφιών εμπλουτίζει το σενάριό του για το αξιόπιστο και βοηθάει τον αναγνώστη να γνωρίσει τη ζωή και δράση του αείμνηστου Ζήση Χ. Πατσίκα.
Τα 24 επιλεγμένα από το αρχειακό υλικό έγγραφα (πιστοποιητικά) εφημερίδας, μετάλλια κ.ά., αναδεικνύουν τα προσόντα, τις ικανότητες, την ευρηματικότητα, το βάθος και το πλάτος της πολυσχιδούς δράσης του και την προσωπικότητα του ήρωος του σεναρίου. Ακόμη, πιστοποιούν την αναγνώριση του Ζήση ως αγωνιστού της Εθνικής Αντίστασης.
Μετά την αναγκαία αυτή παρουσίαση, ερχόμαστε στο κυρίως θέμα.
Η εξιστόρηση του σεναρίου που στηρίζεται πάνω σε πραγματικά γεγονότα, στη ζωή και δράση του μεγάλου αγωνιστική της ζωής Ζήση, αρχίζει από τα Νάματα, ένα χωριό του νομού Κοζάνης, όπου γεννήθηκε ο ήρωας του σεναρίου και συνεχίζεται στη Λάρισα, Παλαιστίνη, Αίγυπτο, Αθήνα, Πεντέλη, Αλεξάνδρεια, Βέροια, Ζερβοχώρι και Σέλι.
Σ’ όλους αυτούς τους σταθμούς της ζωής του, ο αείμνηστος Ζήσης Χ. Πατσίκας έχει να επιδείξει απίστευτες δραστηριότητες, τις οποίες αφήνει στη διαχρονική μνήμη η γραφίδα του κ. Τάσου Ζ. Πατσίκα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σημαδεύοντας όλα τα γεγονότα και τις ενέργειες που σημάδεψαν το πέρασμα του αείμνηστου Ζήση από την πρόσκαιρη τούτη ζωή.
Ο αείμνηστος Ζήσης Χ. Πατσίκας με τις αξιόλογες δραστηριότητές του έγινε παράδειγμα.
Τον γνώρισα ως διευθυντή στην Τεχνική Σχολή Μαθητείας Βεροίας. Εκεί διεπίστωσα το μεγαλείο της ψυχής του. Εκεί διεπίστωσα το ενδιαφέρον του για τους φτωχούς μαθητές του που τους βοηθούσε οικονομικά. Εκεί διεπίστωσα τις ικανότητές του. Οργάνωσε τη Σχολή κατά τέτοιο τρόπο και την έφτασε να είναι ζηλευτή από όλους.
Αυτός ήταν ο αείμνηστος, που ο Δήμος Βεροίας, σημάδεψε το όνομά του σε δρόμο (περιοχή Ακροπόλεως), Τιμής Ένεκεν γι’ αυτόν και την οικογένειά του.΄
Αγαπητέ Τάσο
Έκανες το καθήκον σου (όπως και τα άλλα αδέρφια σου).
Τίμησες τον πατέρα σου με τον καλύτερο τρόπο. Πρέπει να ξέρεις ότι «η τιμή στον τιμώμενο επιστρέφει στον τιμήσαντα».
Είσαι άξιος συγχαρητηρίων.
Παύλος Δ. Πυρινός