Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Το νόημα της ζωής κρύβεται στο Σήμερα…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Το νόημα της ζωής κρύβεται στο Σήμερα…»

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας


«Ένας Μεξικανός με το σομπρέρο του είναι αραχτός σε μία όμορφη παραλία και ψαρεύει με το καλάμι και την πετονιά του. Ένας Αμερικανός τουρίστας, επιχειρηματίας, τον πλησιάζει με διάθεση να τον συμβουλεύσει και γίνεται μεταξύ τους ο εξής διάλογος:

Αμερικανός: Πόσα ψάρια βγάζεις κάθε μέρα;

Μεξικανός: Όσα χρειάζομαι για να τρώω!

Αμερικανός: Γιατί δεν ρίχνεις ταυτόχρονα περισσότερες πετονιές να πιάνεις περισσότερα;

Μεξικανός: Και τι να τα κάνω;

Αμερικανός: Θα τα πουλάς, θα μαζέψεις χρήματα, θα αγοράσεις βάρκα και δίχτυα, θα πιάνεις και θα πουλάς περισσότερα ψάρια και θα βγάζεις ακόμη περισσότερα χρήματα.

Μεξικανός: Και μετά;

Αμερικανός: Μετά θα αγοράσεις ένα καΐκι και θα αυξήσεις πολύ τα χρήματα που θα βγάζεις.

Μεξικανός: Και μετά;

Αμερικανός: Μετά θ’ αγοράσεις περισσότερα καΐκια, θα κάνεις μεγάλο στόλο και θα γίνεις πλούσιος.

Μεξικανός: Και μετά;

Αμερικανός: Μετά θα δουλεύουν άλλοι για σένα και εσύ θα κάθεσαι και θα απολαμβάνεις.

Μεξικανός: Γιατί; Τώρα τι κάνω;»!

 Δημήτρης Μπουραντάς

«Επί σκηνής, χωρίς πρόβα»


Το νόημα της ζωής είναι μια καθαρά υποκειμενική έννοια που συνειδητά ή ασυνείδητα απασχολεί τον καθένα μας. Η αναζήτηση νοήματος είναι η πρωταρχική κινητήρια δύναμη, εκείνη που ωθεί στην επιδίωξη πολλών και διαφορετικών στόχων που θα μπορούσαν να δώσουν την αίσθηση της πληρότητας και της ικανοποίησης από τη ζωή. Η έννοια του νοήματος επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Οι άνθρωποι, λανθασμένα, αγωνίζονται για να πετύχουν επαγγελματικά, να συσσωρεύσουν ολοένα και περισσότερο πλούτο, να κερδίσουν κοινωνική αναγνώριση και αποδοχή, να ζήσουν τον απόλυτο έρωτα, ή να εξασφαλίσουν τα «απαραίτητα», όχι μόνο για την επιβίωσή τους, αλλά και για την ευημερία της επόμενης γενιάς. 

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που παραδέχονται ότι βιώνουν μια αίσθηση κενότητας και ματαιότητας, όταν τελικά κατάφεραν με μόχθο να εκπληρώσουν τους στόχους τους. Και αυτό συμβαίνει, επειδή έχουν διαστρεβλωμένη αντίληψη για την κατάκτηση του νοήματος. Ο αδιάκοπος αγώνας για υλικά αγαθά γίνεται εθιστικός. Μαθαίνουμε να ζούμε για να αποκτούμε πράγματα, τα οποία θεωρούνται «απαραίτητα», για να ικανοποιήσουμε επίπλαστες ανάγκες που η ίδια η υπερκαταναλωτική τάση  δημιουργεί. Η απληστία της φύσης μας παράγει  συνεχώς καινούργια «θέλω», που γεννιούνται σε γοργούς ρυθμούς και σε βαθμό που δε μένει χρόνος να απολαύσεις εκείνο που κέρδισες, γιατί ακολουθεί αμέσως η ανάγκη για το επόμενο απόκτημα. Έτσι δημιουργείται η αίσθηση του κενού, που τρέφεται από την αίσθηση της έλλειψης.

Η ζωή, όμως, δεν περιμένει, ούτε βιώνεται στον μέλλοντα. Η ζωή είναι η κάθε στιγμή που ζούμε στο εδώ και τώρα. Μόνο σε αυτό τον χρόνο έχουμε πρόσβαση, στον ενεστώτα, και επομένως, μόνο στο Σήμερα μπορούμε να ανακαλύψουμε το νόημα που κρύβεται πίσω από τις μικρές και τις μεγάλες στιγμές της καθημερινότητας. 

Το νόημα της ζωής εκπληρώνεται κάθε φορά που πετυχαίνουμε εκείνους τους στόχους που προσφέρουν εσωτερική γαλήνη και ικανοποίηση. Κάθε φορά που αφουγκραζόμαστε ουσιαστικά τις δυναμικές της παρούσας στιγμής και είμαστε συντονισμένοι, αυθεντικά, και αυθεντικοί, συντονισμένα, στην τρέχουσα εμπειρία. Κάθε στιγμή που δράττουμε την ευκαιρία να πραγματώσουμε τις δυνατότητές μας και να δικαιώσουμε τον προορισμό μας. Κάθε στιγμή που απολαμβάνουμε τον αέρα που αναπνέουμε, την ομορφιά των σχέσεων και την αναζωογονητική επίδραση της φύσης. Το νόημα της ζωής είναι το κίνητρο κάθε δημιουργικής πράξης και η αφορμή για να μη σταματάμε να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Το μόνο που χρειάζεται είναι αναγνωρίσουμε ότι έχουμε στα χέρια μας την ευθύνη να δώσουμε πνοή και ποιότητα στη ζωή μας. 





Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Η: Για την παραγωγή  «διδακτικού» βίντεο του Γ.Ν Νάουσας στο πλαίσιο άσκησης ετοιμότητας

Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Η: Για την παραγωγή «διδακτικού» βίντεο του...

  Από τη ένωση ιατρών νοσοκομείων και κέντρων υγείας...

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου: Ενημερωτική συνάντηση του ΙΣΗ με θέμα:

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου: Ενημερωτική συνάντηση του ΙΣΗ...

ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) διοργανώνει...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ  ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια πράξη αγάπης,...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Ευχαριστήριο για τη συμμετοχή σε εθελοντική αιμοδοσία

Δήμος Αλεξάνδρειας: Ευχαριστήριο για τη συμμετοχή σε...

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εθελοντική...

«6η Ιατρική Εβδομάδα» | Ενημέρωση για την ασθένεια του καπνίσματος

«6η Ιατρική Εβδομάδα» | Ενημέρωση για την ασθένεια του...

Το απόγευμα της Πέμπτης, 6ης Ιουνίου, στον Ιερό Ναό των...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΩΝ ΠΛΑΤΕΟΣ «Ο ΒΑΡΑΣΟΣ» «Δίνω αίμα... δίνω ζωή»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΩΝ ΠΛΑΤΕΟΣ «Ο ΒΑΡΑΣΟΣ» «Δίνω αίμα......

Δεν μας δίνεται κάθε μέρα η ευκαιρία να σώσουμε τη ζωή...

«6η Ιατρική Εβδομάδα» | Εκδήλωση στην Αλεξάνδρεια για θέματα πρώτων βοηθειών

«6η Ιατρική Εβδομάδα» | Εκδήλωση στην Αλεξάνδρεια για...

Οι εκδηλώσεις της 6ης Ιατρικής Εβδομάδος του Αγίου...

 Ευχαριστήριο του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας ,  για την αιμοδοσία

Ευχαριστήριο του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας , για την...

  Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Κυριακή 2 Ιουνίου στα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...