Θέμα ημερών είναι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το πολύ επίκαιρο στην Ημαθία θέμα της φαρμακευτικής κάνναβης. Με ενδιαφερόμενους και τους τρεις δήμους του νομού μας αυτόν τον καιρό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ασφαλώς στον τόπο μας θα έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε πρώτοι τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της μετάβασης.
Από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται λόγος για έναν αναπτυσσόμενο κλάδο στην Ευρώπη, αλλά και έναν καινοτόμο μοχλό ενίσχυσης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με μεγάλες προοπτικές επενδύσεων σε έναν εντελώς καινούργιο τομέα της ελληνικής οικονομίας, σπάζοντας ηθικολογικούς φραγμούς. Με συνολικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία πάνω από 2 δισ. ευρώ και 8.000 θέσεις εργασίας μόνο τον πρώτο χρόνο, αλλά και έσοδα για τα δημόσια ταμεία. Την ίδια ώρα που το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργεί αποτρεπτικά στη διαπλοκή, με τις άδειες να δίνονται εφόσον πληρούνται κάποιες στοιχειώδεις προϋποθέσεις, όπως το λευκό ποινικό μητρώο για τον επενδυτή και συγκεκριμένες σταθερές ασφαλείας για την εγκατάσταση (κάμερες, περίφραξη, εξειδικευμένο προσωπικό κ.ά.).
Μεγάλο μερίδιο στο όλο εγχείρημα αφορά ασφαλώς τους ασθενείς, οι οποίοι σήμερα καταφεύγουν επί της ουσίας στην παρανομία για να αποκτήσουν πρόσβαση στη θεραπεία ή την ανακούφισή τους από τους πόνους. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, για τους ασθενείς αναμένεται να ισχύσει ό,τι ισχύει και σήμερα για τα φάρμακα, με τη διάθεσή τους να υπάγεται στο κρατικό μονοπώλιο.
Διόλου αμελητέα στοιχεία δεν είναι σε όλα τα παραπάνω η επιφύλαξη και ο προβληματισμός των τοπικών κοινωνιών. Που ο μόνος τρόπος να αρθούν πλήρως, είναι μάλλον η ασφαλής παρουσία και λειτουργία για ικανό χρονικό διάστημα μονάδων ιατρικής κάνναβης στον δημόσιο χώρο. Αλλιώς θα μείνουμε με την απορία. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις θα φέρουν την ανάπτυξη, ούτε φυσικά ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη νεολαία μας και χωρίς αυτές.
Το ρισκάρουμε ή όχι;