Μια επιτυχημένη «συνταγή» από συνδυασμό μικροοργανισμών, οι οποίοι προστίθενται καθημερινά, στη σωστή δοσολογία, στο βιολογικό καθαρισμό της Βέροιας (ΔΕΥΑΒ), έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 95% της λυματολάσπης που παράγεται. Κάτι σαν επίθεση μικροοργανισμών στη λάσπη, από την οποία τρώνε τον άνθρακα, για να αφήσουν στο τέλος καθαρό νερό, που μπορεί να μην είναι πόσιμο, είναι όμως απολύτως κατάλληλο για άρδρευση. «Θα τολμούσαμε να πούμε, ότι είναι πιο καθαρό και από αρκετές χαμηλές γεωτρήσεις στο νόμο» εκτιμούν οι ειδικοί. Μια επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού που εκτείνονται σε 60 στρέμματα, δίνει ξεκάθαρα την εικόνα της λειτουργιας και την απότελεσματικότητα της μεθόδου που ακολουθείται στην Βέροια, μια από τις τρεις πόλεις στην χώρα που εφαρμόζει το σύστημα των μικροοργανισμών. Ο χημικός μηχανικός Γιώργος Μπίσμπας και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Γιώργος Ορφανίδης μας ξενάγησαν και μας ενημέρωσαν επί τόπου.
Κέντρο Διοίκησης
Η πρώτη επαφή που έχει κάποιος μπαίνοντας στο βιολογικό καθαρισμό είναι το κέντρο διοίκησης και οι εργαζόμενοί του. Εκεί βρίσκεται το χημείο πόσιμου νερού, το control room του βιολογικού , το χημείο λυμάτων , μηχανουργείο , πίνακες μεσαίες τάσης, κουζίνα καθώς και πλυντήρια για τα ρούχα των εργαζομένων σε ένα χώρο που οι σωστές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, είναι απολύτως απαραίτητες.
Η διαδρομή των λυμμάτων
Τα λύμματα όλης της πόλης, μαζί με αυτά του Μακροχωρίου, της Πατρίδας, του Εργοχωρίου και του Ταγοχωρίου, σε μια διαδρομή κάποιων χιλιομέτρων καταλήγουν στον Βιολογικό καθαρισμό. Εκεί, περνάνε από διάφορα στάδια επεξεργασίας :
- Στάδιο προεπεξεργασίας (εσχάρωση-αφαίρεση άμμου και λιπών)
-Πρωτοβάθμια καθίζηση
- Αερόβιο βιολογικό καθαρισμό με «ταυτόχρονη» απομάκρυνση αζώτου
(Νιτροποίηση - Απονιτροποίηση)
- Βιολογική και εν μέρει χημική «ταυτόχρονη» απομάκρυνση φωσφόρου
- Απολύμανση των επεξεργασμένων λυμάτων
- Αναερόβια χώνευση και
- Μηχανική αφυδάτωση της λάσπης.
Τα λύματα της πόλης Βέροιας με τους δύο συλλεκτήριους αγωγούς φθάνουν στον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό και δια μέσου αυτού καταλήγουν στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας. Η εγκατάσταση βρίσκεται στη θέση «Λιβάδια» του Μακροχωρίου, περίπου 500μ. από την οδική αρτηρία Βέροιας-Θεσσαλονίκης, 6 χλμ από τη Βέροια και αποδέκτης των υδάτων είναι η παρακείμενη Τάφρος 66.
Η διαδικασία
Οι μικροοργανισμοί, το πίτουρο δηλαδή, πολλαπλασιάζουν την αποτελεσματικότητα, αφού προσθέτουν εκατομμύρια, επιπλέον μικροοργανισμούς στην διαδικασία εξόντωσης του οργανικού φορτίου (άνθρακα)
«Με την εφαρμογή αυτή, έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα, καθ’ότι η λάσπη που παράγεται είναι ελάχιστη. Καθημερινά το πρωί , προσθέτουμε σ’ένα κουβά με νερό 100gr μικροοργανισμών, τους οποίους το μεσημέρι ρίχνουμε στον επεξεργαστή για να…ρουφήξουν τον άνθρακα καθαρίζοντας τα λύματα, με αποτέλεσμα να παράγεται τελικά, ελάχιστη λάσπη, εξήγησε ο κ.Μπίσμας.
Ο βιολογικός της Βέροιας, είναι ο μόνος που υπερδιαστασιολογήθηκε. Δηλαδή, ενώ είχε σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί περίπου 70.000 κατοίκους, σήμερα μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και 90.000 « Άρα μπορούμε να καθαρίζουμε τα διπλάσια περίπου λύμματα, χωρίς να προβούμε σε πρέκταση των εγκαταστάσεων» πρόσθεσε o χημικός της Δημοτικής Επιχείρησης.
Το οικονομικό όφελος
Πρίν από την εφαρμογή αυτού του συστήματος η λάσπη που έβγαινε, έφτανε όλο το χρόνο στους 4.000 τόνους. Με το σύστημα των μικροοργανισμών η λάσπη που παράγεται φτάνει το πολύ τους 200 τόνους, αποφέροντας ένα σημαντικό ενεργειακό και οικονομικό όφελος, αφού η μεταφορά των 4.000 – 4.500 τόνων λάσπης στη χωματερή κόστιζε περίπου 10.000 ευρώ. Το όφελος όμως είναι και περιβαλλοντικό καθώς , όπως μπορεί ο καθένας να παρατηρήσει, ο βιολογικός δεν μυρίζει πλέον, σχεδόν ούτε μέσα στους χώρους των εγκαταστάσεων.
Δυνατή η εφαρμογή και στους βόθρους
Το σύστημα των μικροοργανισμών, καινοτομώντας, θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μικρή κλίμακα και σε βόθρους, εκτίμησε ο κ. Ορφανίδης.
Ως γνωστόν, στα χωριά ξοδεύονται αρκετά χρήματα για το άδειασμα των βόθρων. Με την προσθήκη μικροοργανισμών, τα βοθρολύμματα θα μπορούσαν να μειωθούν κατά το ένα δέκατο (1/10) και το άδειασμα , αντί να γίνεται μια φορά το χρόνο , να γίνεται μια φορά στα 10 χρόνια με πολύ μικρότερο κόστος….