"Θα χαλάσουμε τα σχέδια και της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη δεν θα βγάλει αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές, ενώ ο δεύτερος δεν θα βγάλει βουλευτή στην Ημαθία αφού αντί αυτού θα έχουμε εκπρόσωπο από το Κίνημα Αλλαγής" τόνισε στην κυριακάτικη ομιλία του στην Εληά ο βουλευτής Επικρατείας και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Ο Ημαθιώτης πολιτικός έκανε μια εκτενή αναφορά στη σημερινή πολιτική κατάσταση, ενώ μιλώντας για τον αγροτικό τομέα ανέφερε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει συγκροτημένο σχέδιο, με πιλότο τις μη επιδοτούμενες καλλιέργειες στην Ημαθία.
Στο τέλος της ομιλίας κόπηκε βασιλόπιτα για τον πολιτικό φορέα με τυχερό το Ποτάμι.
Η ομιλία του κ. Θεοχαρόπουλου
Ο κ. Θεοχαρόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε:
Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική στην προσπάθειά μας να συγκροτήσουμε έναν ισχυρό, προοδευτικό σοσιαλδημοκρατικό φορέα.
Μετά την συμπόρευση ευρύτερων δυνάμεων του χώρου και τις εκλογές για την ανάδειξη επικεφαλής του φορέα που έφεραν στις κάλπες 212.000 πολίτες, ήρθε η στιγμή να κεφαλαιοποιήσουμε, ποιοτικά αλλά και ποσοτικά, αυτό που ξεκινήσαμε.
Και βεβαίως αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες και τις πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, του ιδεολογικού φορτίου και των αποσκευών τους.
Η παρουσία του κόσμου σήμερα εδώ στη Βέροια δείχνει ξεκάθαρα τη δυναμική που αναπτύσσει ο νέος φορέας μας με στόχο την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών στην χώρα. Θα χαλάσουμε τα καιροσκοπικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και τα νεοσυντηρητικά της ΝΔ. Οι πολίτες δεν πρόκειται να μείνουν εγκλωβισμένοι σε αυτή την καρικατούρα δικομματισμού που προσπαθούν να στήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, θα τους χαλάσουμε τα σχέδια. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των χιλιάδων πολιτών που κινητοποιήθηκαν, να αξιοποιήσουμε το momentum και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας. Σας καλώ να συμμετέχετε μαζικά και στη συλλογική προσπάθεια συγκρότησης του νέου φορέα με το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα Για έναν ισχυρό προοδευτικό φορέα με ένα σύγχρονο πρόγραμμα και ένα καινοτόμο καταστατικό που θα δώσει το στίγμα. Στην περίοδο αυτή πρέπει να επαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο. Με καινοτόμες και ανατρεπτικές προοδευτικές πολιτικές. Οι συλλογικές διαδικασίες ώστε να αποδεικνύει ο φορέας ότι πραγματικά αποτελεί κάτι νέο σε σχέση με τα παραδοσιακά συγκεντρωτικά κόμματα και ένα καινοτόμο προοδευτικό πρόγραμμα είναι τα δύο κρίσιμα στοιχεία που θα συγκροτήσουν την ταυτότητα, θα εκπέμψουν το στίγμα και θα κάνουν διακριτό το νέο φορέα.
Χρειαζόμαστε όχι απλά ένα νέο ενιαίο και ανοικτό κόμμα. Αλλά ένα ζωντανό κόμμα. Χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερες αποφάσεις να ξεκινούν από τα κάτω, και στη συνέχεια να γίνονται αντικείμενο περαιτέρω επεξεργασίας και συγκεκριμενοποίησης από την ηγεσία. Η πολιτική θα εμπνέει, θα αρέσει μόνο από τη στιγμή που ο καθένας που εμπλέκεται σ’ αυτήν θα αισθάνεται ότι είναι μέτοχος σε μια κοινή προσπάθεια για την επίτευξη κοινών αξιών. Ένα μοντέλο οργάνωσης που θα οδηγεί σε ένα σύγχρονο, ανοιχτό συμμετοχικό κόμμα, που θα λαμβάνει υπόψη τους πολίτες που έλαβαν μέρος στις πρόσφατες διαδικασίες και τα κόμματα και τις κινήσεις που συμμετέχουν και πρωτοστατούν στο εγχείρημα συγκρότησης ενός ισχυρού προοδευτικού φορέα.
Η σημερινή πολιτική οδηγεί τη χώρα πιο βαθιά στη κρίση. Υπερφορολόγηση, άδικο ασφαλιστικό και κανένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Μία κυβέρνηση με εμμονές και αναποτελεσματικότητα σε όλους τους τομείς.
Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να μας πείσει ότι δήθεν έρχεται μέσα στο 2018 η έξοδος από την κρίση. Άλλη μια πολιτική απάτη. Η πραγματική έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την έξοδο από όσα μας οδήγησαν σε αυτήν. Και γι’ αυτό χρειάζεται άμεσα αλλαγή πολιτικής.
Με αυτή την πολιτική θα συνεχίσουν τα αδιέξοδα. Και αυτήν ουσιαστικά την πολιτική και αυτά τα αδιέξοδα προτείνει και η ΝΔ, η οποία, και υπό τον κ. Μητσοτάκη, παραμένει μία βαθιά συντηρητική δύναμη και δείχνει απόλυτα δέσμια πολιτικών και πρακτικών της παραδοσιακής δεξιάς του κρατισμού και των πελατειακών σχέσεων.
Τα δύο αυτά κόμματα επιχειρούν να στήσουν μία καρικατούρα δικομματισμού, κατώτερη των περιστάσεων και των αναγκών της χώρας. Τα προβλήματα όμως της χώρας δεν αντιμετωπίζονται με τη λογική «φύγε εσύ, έλα εσύ». Η έξοδος από την κρίση απαιτεί εθνική συνεννόηση, όσο νωρίτερα το καταλάβουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τόσο το καλύτερο για τη χώρα.
Εδώ ακριβώς έρχεται η δική μας πρόταση.
Για να υπερβεί η χώρα την κρίση επιτέλους χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, αποτελεσματική διαπραγμάτευση, προοδευτική πολιτική. Ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης με αρμονική συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας με κοινωνική συνοχή και ποιοτικές υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής.
Το ερώτημα όμως είναι «πώς μπορεί κανείς να τα εγγυηθεί όλα αυτά»; Χρειάζεται πρώτα να προσδιορίσει καθαρά με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει.
Με ποιους μεσαίους;
Τους κρατικοδίαιτους ή τους καινοτόμους;
Με ποιους συνδικαλιστές;
Αυτούς της στασιμότητας ή αυτούς που θέλουν έναν υγιή συνδικαλισμό όργανο της εργασίας;
Με ποια φτωχά κοινωνικά στρώματα;
Αυτά που παρουσιάζονται μόνο στις επίσημες δηλώσεις ή αυτά της πραγματικότητας;
Ακόμη και με ποια αστική τάξη;
Την κρατικοδίαιτη, ή αυτή της πραγματικής παραγωγής υλικών και άυλων προϊόντων;
Με ποιο κράτος;
Αυτό της αναπαραγωγής της φτώχειας και των ανισοτήτων ή με το κράτος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών που λειτουργούν ως επιταχυντές της ανάπτυξης;
Η προώθηση αυτών των νέων κοινωνικών συμμαχιών με όρους παρόντος και μέλλοντος είναι που θα πείσει τους πολίτες ότι η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου περνά μέσα από την δική μας ισχυροποίηση. Μόνο αυτή η ισχυροποίηση χαλάει τα καιροσκοπικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και τα συντηρητικά της ΝΔ. Και αυτή η ισχυροποίηση θα έρθει όταν όλοι ξέρουν με ποιον και με τι είμαστε.
Για τον αγροτικό τομέα
O κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός συνεκτικού προγράμματος για τον αγροτικό τομέα για να γίνει επιτέλους η χώρα μας παραγωγική. Για να αξιοποιηθούν επιτέλους τα χρήματα της Ε.Ε. σε παραγωγικούς και επενδυτικούς σκοπούς, να κατευθυνθούν οι πόροι στους νέους αγρότες, στα επενδυτικά σχέδια, στην παραγωγή εκείνων των προϊόντων όπου η χώρα μας διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα.
Όσον αφορά το επίκαιρο θέμα της FYROM ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε τα εξής:
Από εδώ την καρδιά της Μακεδονίας, τη Βέροια, χρειάζεται να υπάρξει μία γνήσια πατριωτική στάση μακριά από εθνικισμούς.
Η κυβέρνηση επιδεικνύει επικίνδυνη προχειρότητα με τη διγλωσσία στο εσωτερικό της και τις ακραίες και αντιφατικές δηλώσεις των ΑΝΕΛ. Από την άλλη μεριά, η θέση της ΝΔ και η στροφή της στον εθνικολαϊκισμό δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.
Απαιτείται μία λύση κοινά αποδεκτή και από τις δύο πλευρές με σύνθετη ονομασία έναντι όλων και με εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού.
Είμαστε σταθεροί σε αυτήν την υπεύθυνη θέση της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων, μακριά από ετεροπροσδιορισμούς και μικροκοματικές σκοπιμότητες.
Απαιτείται εδώ και τώρα ένα μέτωπο λογικής και ευθύνης. Σε ένα τέτοιο κρίσιμο εθνικό θέμα απαιτείται εθνική συνεννόηση και χάραξη εθνικής στρατηγικής, όχι διχασμός και πόλωση.
Ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς έχει κρατήσει την πιο υπεύθυνη στάση σε αυτό το κρίσιμο θέμα, χωρίς να παρασύρεται από τις σειρήνες του εθνολαϊκισμού. Αυτό οφείλει να συνεχίζει να κάνει. Γιατί η επίλυση αυτού του χρόνιου ζητήματος με σύνθετη ονομασία θα σταματήσει αυτό που συμβαίνει εδώ και χρόνια, την αναγνώριση της γειτονικής μας χώρας από δεκάδες χώρες με το συνταγματικό της όνομα, και θα οδηγήσει στην πραγματικότητα στο να μην αποκαλείται διεθνώς “Μακεδονία” κάτι που δεν μπορεί να αποδεχόμαστε σα να μην συμβαίνει τίποτα. Ταυτοχρόνως θα διευκολύνει τη χώρα μας ώστε να αξιοποιήσει τη στρατηγική της θέση στα Βαλκάνια.
Αυτή είναι μία πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των εθνικών συμφερόντων που εδώ από τη Βέροια, την καρδιά της Μακεδονίας, οφείλουμε να προωθήσουμε.
Για τις διαδικασίες μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο του Μαρτίου ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε:
Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο δρόμο να διανύσουμε. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με σταθερότητα και επιμονή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2015, όταν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η ΔΗΜΑΡ μαζί με το ΠΑΣΟΚ, αποφασίσαμε τη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα που άνοιξε τον δρόμο για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και οδήγησε και άλλες δυνάμεις του χώρου στο εγχείρημα, όπως το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών. Η δε πρόσφατη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων, με το Ποτάμι αλλά και τη συμμετοχή του Δημάρχου Αθηναίων στις διαδικασίες εκλογής επικεφαλής αποτελεί δικαίωση μιας επίπονης προσπάθειας για την ενότητα όλων των δυνάμεων του χώρου, με στόχο τη συγκρότηση ενός ισχυρού φορέα.
Προτείναμε και πιέσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα για προωθητικές ενέργειες, όπως την εκλογή επικεφαλής από τη βάση εντός του 2017 και την συμπόρευση όλων των δυνάμεων. Αυτά επιτεύχθηκαν και για αυτό είμαστε και ικανοποιημένοι.
Στην περίοδο αυτή πρέπει να επαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο. Με καινοτόμες και ανατρεπτικές προοδευτικές πολιτικές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να προωθήσει προοδευτικές πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας. Για αυτό ο σύγχρονος σοσιαλδημοκρατικός φορέας που εμείς συγκροτούμε πρέπει να αποτελέσει τον πυρήνα του προοδευτικού πόλου στην χώρα απέναντι στον ιδεολογικό μας αντίπαλο τη ΝΔ.
Οι συλλογικές διαδικασίες ώστε να αποδεικνύει ο φορέας ότι πραγματικά αποτελεί κάτι νέο σε σχέση με τα παραδοσιακά συγκεντρωτικά κόμματα και ένα καινοτόμο προοδευτικό πρόγραμμα είναι τα δύο κρίσιμα στοιχεία που θα συγκροτήσουν την ταυτότητα, θα εκπέμψουν το στίγμα και θα κάνουν διακριτό το νέο φορέα.
Τα σύγχρονα πολιτικά κόμματα, ιδίως στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, είναι πολυσυλλεκτικά, όχι μονολιθικά. Είναι φυσικό, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους, να εκφράζονται και να συντίθενται διαφορετικές απόψεις και αποχρώσεις. Ο πλουραλισμός είναι ένδειξη υγείας και δημοκρατίας.
Χρειαζόμαστε όχι απλά ένα νέο ενιαίο και ανοικτό κόμμα. Αλλά ένα ζωντανό κόμμα. Και τέτοιο, είναι το κόμμα των μελών του. Αυτό που έχει ζωντανές οργανώσεις βάσης, μέλη που συναποφασίζουν. Χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερες αποφάσεις να ξεκινούν από αυτές, από τα κάτω, και στη συνέχεια να γίνονται αντικείμενο περαιτέρω επεξεργασίας και συγκεκριμενοποίησης από την ηγεσία. Γιατί όπως είναι τα πράγματα σήμερα, η πολιτική δεν αρέσει, δεν εμπνέει. Η πολιτική θα εμπνέει, θα αρέσει μόνο από τη στιγμή που ο καθένας που εμπλέκεται σ’ αυτήν θα αισθάνεται ότι είναι μέτοχος σε μια κοινή προσπάθεια για την επίτευξη κοινών αξιών και όχι απλά χειροκροτητής ή οπαδός. Και θα πρέπει να εντάξουμε και τις νέες τεχνολογίες στη λειτουργία του κόμματος, στη συμμετοχική διαδικασία και στη λήψη των αποφάσεων.
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, θα δουλέψουμε για ένα σύγχρονο καταστατικό που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου κόμματος με καινοτόμες ρυθμίσεις, που θα ενισχύει τις συλλογικές διαδικασίες και τη διαφάνεια. Ένα μοντέλο οργάνωσης που θα οδηγεί σε ένα σύγχρονο, ανοιχτό συμμετοχικό κόμμα, που θα λαμβάνει υπόψη τους πολίτες που έλαβαν μέρος στις πρόσφατες διαδικασίες και τα κόμματα και τις κινήσεις που συμμετέχουν και πρωτοστατούν στο εγχείρημα συγκρότησης ενός ισχυρού προοδευτικού φορέα.
Ο χώρος μας, της ανανέωσης και του δημοκρατικού σοσιαλισμού μπορεί και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη νέα εποχή. Με τις ιδέες, τις θέσεις, τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις μας θα συμβάλλουμε σημαντικά στις επερχόμενες εξελίξεις.
Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας, Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το θετικό momentum.
Ο δρόμος που ανοίξαμε για μία ισχυρή ενωμένη και ανανεωμένη κεντροαριστερά μπορεί να είχε και να έχει ανηφόρες, εμπόδια και στροφές, αλλά τώρα ο τελικός προορισμός φαίνεται πιο καθαρά από ποτέ.