Erasmus+ 2017-2019 Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας  βρέθηκε στο Nove Zamky  (Νέο κάστρο) της Σλοβακίας   για «Money matters»

Erasmus+ 2017-2019 Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας βρέθηκε στο Nove Zamky (Νέο κάστρο) της Σλοβακίας για «Money matters»

Για μια ακόμη φορά η διαπίστωση των εκπαιδευτικών του Δημοτικού σχολείου  Κουλούρας οι οποίοι συμμετείχαν στην πρώτη διεθνική συνάντηση μεταξύ 17-21/01/2018 στο Nove Zamky (Νέο κάστρο) της Σλοβακίας.  στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο        “ Money matters” ήταν κοινή: Μέσα από τη συμμετοχή σε προγράμματα Erasmus+ , ερχόμαστε σε επαφή και γνωρίζουμε καλύτερα την Ευρώπη που έχουμε, προσδιορίζουμε καλύτερα την Ευρώπη που θέλουμε, γνωρίζουμε πολίτες της και μαθητές της, στοχεύοντας στην ενεργητική συμμετοχή τους, συμμετοχή μας, ώστε μέσα από συνεκτικές, συμμετοχικές κοινωνίες να επέλθει και η προσωπική ολοκλήρωση και διαμόρφωση των μαθητών μέσα από την απόκτηση δεξιοτήτων, δυνατότητας αξιοποίησης εκπαιδευτικών πόρων και  διασφάλισης ευκαιριών πρόσβασης.

Το θέμα ενασχόλησής μας, “ Money matters”.Τα νομίσματα, τα χρήματα, ως μέσο συναλλαγής αλλά και επιβολής, επίδειξης δύναμης , από άποψη ιστορική, μουσειολογική, πολιτισμού, τεχνική (κατασκευή, μέταλλα), οικονομικού γραμματισμού (διαχείριση, αποταμίευση, οικογενειακός προγραμματισμός) αλλά και από άποψη οικονομική, κοινωνικοπολιτική, μέσα από τα μάτια των παιδιών, καθιστώντας τα υπεύθυνους, ενήμερους και αυριανούς ενεργούς πολίτες (οικονομική κρίση, Brexit, ανισότητες Βορρά-Νότου, χρηματοδοτήσεις) βοηθώντας τα να κατανοήσουν τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πορεία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής ενοποίησης και πως μια χώρα  μπορεί να αποτελεί μέλος της Ευρώπης και να διατηρεί, ταυτόχρονα, τα ατομικά και εθνικά της χαρακτηριστικά καθώς και την αυτονομία, αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία της.

Η συνάντηση ήταν συντονιστική και είχε ως στόχο τη γνωριμία των εταίρων, τη διευθέτηση προβλημάτων και το συντονισμό των δράσεων τόσο των κοινών όσο και του κάθε σχολείου χωριστά.

Τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στη συνάντηση υποδέχθηκε η διευθύντρια του σχολείου της Σλοβακίας Pazmany Peter Gymnazium  και συντονίστρια του προγράμματος κα Zuzana Peternai  ο αναπληρωτής διευθυντής και ο δήμαρχος της πόλης του Nove Zamky, μιας πόλης σαράντα χιλιάδων περίπου κατοίκων..

Οι μαθητές του σχολείου ανέλαβαν την παρουσίαση των έως τώρα δραστηριοτήτων τους καθώς και μια παρουσίαση της χώρας και της περιοχής τους . Ο αναπληρωτής διευθυντής του σχολείου ανέλαβε την παρουσίαση του εκπαιδευτικού συστήματος στη Σλοβακία σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Η διευθύντρια και συντονίστρια του προγράμματος περιέγραψε τους στόχους, έθεσε τα πλαίσια υλοποίησής του, προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις και λύσεις σε όποιες απορίες και θέματα κατέθεσαν οι εταίροι.

Η προγραμματισμένη επίσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα της Σλοβακίας, στην Μπρατισλάβα, αποτέλεσε μοναδική εμπειρία. Η δυνατότητα που μας δόθηκε μέσω της παρουσίασης θεμάτων που αφορούν τα χρηματοοικονομικά και την πορεία της χώρας αλλά και της ευρωζώνης στο σύνολό της μέσα από την υιοθέτηση του Ευρώ μας πρόσφερε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τόσο την οικονομική-ιστορική διαδρομή της χώρας που μας φιλοξένησε, μιας χώρας του πρώην ανατολικού μπλοκ, με πολλές ανατροπές στη σύγχρονη ιστορία της, να προβληματιστούμε, να διατυπώσουμε ερωτήσεις, απορίες, επιφυλάξεις κ.λ.π.

Θετική έκπληξη αποτέλεσε η ύπαρξη ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου μέσα στην Κεντρική Τράπεζα, με εκπαιδευτικό πλαίσιο και περιεχόμενο, ο οποίος φιλοξενούσε πληροφοριακό, εκθεσιακό υλικό, αντικείμενα, εργαλεία, φωτογραφίες που είχαν σχέση με την κατασκευή, με την εξέλιξη των νομισμάτων , κερμάτων και χαρτονομισμάτων, ευρώ και εθνικών της Σλοβακίας.

Τέλος μας δόθηκε η ευκαιρία, χάρη στη φιλόξενη διάθεση των οικοδεσποτών, να γνωρίσουμε πτυχές της Σλοβάκικης καθημερινότητας (γαστρονομία, αρχιτεκτονική, συνήθειες και ήθη …) καθώς και της Ιστορίας (Μπρατισλάβα …) και της φυσικής ομορφιάς (Δούναβης, Όρος Τάτρα …)  αυτής της χώρας.

Επιστρέψαμε στη χώρα μας, αφήνοντας ένα κατάλευκο από το χιόνι τοπίο, φορτωμένοι δώρα, γνώσεις, εμπειρίες και στιγμές που θα τοποθετηθούν στην, έτσι κι αλλιώς, πλούσια προθήκη Erasmus+ του σχολείου μας.

Η Διεύθυνση του Σχολείου


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή Βέροιας

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή...

 Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Βέροιας...

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς Νάουσας

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς...

Μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Ἀνάλεκτο»,...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 7/7 έως 10/7/24

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη  των θεσμών και η επιβαλλόμενη αντίδραση του πολίτη

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη των θεσμών...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΟι διάφορες  έρευνες...

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100:  Στόχος να κάνουμε την  καθημερινότητα του πολίτη καλύτερη (ΒΙΝΤΕΟ)

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100: Στόχος να κάνουμε την ...

Για θέματα της επικαιρότητας μίλησε σε συνέντευξη που...

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ  ΑΝΑΚΑΤΟΣΟΥΡΑ…

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΤΟΣΟΥΡΑ…

Μιλούσαμε στον Πληθυντικό όταν οι έρωτες μπήκαν στη...

H Πρωτοβουλία για το Παιδί  συνυπογράφει κείμενο της  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Συνεργασία για το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ

H Πρωτοβουλία για το Παιδί συνυπογράφει κείμενο της ...

H Πρωτοβουλία για το Παιδί,  μαζί με περισσότερες από 60...

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή  για την κάλυψη θέσης Επιμελητή  Κοινωνικής Αρωγής Βέροιας

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή για την κάλυψη θέσης...

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ημαθίας της Ελληνικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...