Για θέματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή, στο πώς χαράχθηκαν τα σύνορα στην περιοχή πριν από ένα αιώνα περίπου και στις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση μιας νέας αλλαγής συνόρων (Μεσοποταμία, Ιράκ, Συρία…), κάτι που θα επηρεάσει τις ισορροπίες σε Ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο, Θράκη, Βαλκάνια αλλά και Ελλάδα- Κύπρο, μίλησε το πρωί στο πολυπληθές κοινό της αίθουσας της «Εληάς» ο Σάββας Καλεντερίδης.
Την εκδήλωση διοργάνωσε στη Βέροια, ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Ημαθίας (Αστυνομικών-Λιμενικών-Πυροσβεστών) Σ.Α.Σ.Α.Ν.Η.,με καλεσμένο ομιλητή τον εκδότη-συγγραφέα Σάββα Καλεντερίδη για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Καλεντερίδης μίλησε επίσης για τις σχέσεις Ρωσίας-Αμερικής –Τουρκίας και για την γεωπολιτική αξία της Ελλάδας, με την οποία δεν ασχολείται το πολιτικό μας σύστημα, δεν διεκδικεί και δεν υπερασπίζεται, όπως είπε, τα εθνικά μας συμφέροντα, προσηλωμένο μόνο στην εξουσία. Για το σκοπιανό και τους πολιτικούς χειρισμούς της χώρας μας, ανέφερε: «Ξεκινούν διαπραγματεύσεις με το όνομα Μακεδονία στο τραπέζι… Μας κοροϊδεύουν; Το όνομα της Μακεδονίας είναι στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας και δεν έχει δικαίωμα κανένας να το πουλήσει, ούτε καν να το διαπραγματευτεί. Προσέξτε και μην εμπιστεύεστε κανέναν πολιτικό… Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξουσία και ότι λένε για το σκοπιανό είναι μια επιχείρηση εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Το όνομα είναι η αστείρευτη πηγή του αλυτρωτισμού των Σκοπιανών. Εάν δοθεί το όνομα Μακεδονία, ότι και αν έχουν υπογράψει, θα υπάρξει την επόμενη μέρα Μακεδονικό έθνος και μακεδονική γλώσσα. Αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουν να διεκδικούν τους έλληνες πολίτες που μιλούν αυτό το σλαβικό ιδίωμα… Και προσέξτε: θα απαιτήσουν συνδιαχείριση της Βεργίνας, της Πέλλας και της Αμφίπολης, ως Μακεδονικό κράτος. Θα έχουν εδώ επίτροπο και θα έχουν τον πρώτο λόγο για ότι γίνεται σε σχέση με τη Μακεδονία» υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Καλεντερίδης, προτρέποντας το κοινό να συμμετέχει στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, το οποίο, όπως τόνισε, αυτή τη φορά δεν στρέφεται προς τους σκοπιανούς και τον υπόλοιπο κόσμο, όπως το 1992, αλλά στέλνει μηνύματα στους έλληνες πολιτικούς που χειρίζονται τα εθνικά μας θέματα.