Με τα «ανείπωτα», έρχεται αύριο Παρασκευή στη Βέροια ο Γιάννης Κότσιρας με τους μουσικούς του και με αφορμή την συναυλία που θα δώσει , στο Χώρο Τεχνών μίλησε στον Άκου 99.6, στην εκπομπή "Πρωινές Σημειώσεις" της Σοφίας Γκαγκούση.
Η παράσταση θα ταξιδέψει μέχρι και τον Μάρτιο στην Ελλάδα και μετά θα πάει στο εξωτερικό.
«Είναι τραγούδια , ειδικά στο πρώτο μέρος, τα οποία δεν έχουν βρει τον χώρο τους σε live συναυλίες και παραστάσεις. Είναι τα δεύτερης ανάγνωσης που λέω εγώ… Κι έτσι έφτιαξα μια παράσταση μόνο για αυτά, γιατί θεωρώ ότι εγώ προσωπικά τα έχω αδικήσει. Δεν είναι αδικημένα, τα έχω αδικήσει όσον αφορά τη θέση τους στα προγράμματα»,είπε.
-Είναι μια καινούρια πρόταση στο κοινό;
Ναι, η αλήθεια είναι ότι είναι μια καινούρια πρόταση. Ξεκινήσαμε πολύ δειλά στην Αθήνα για 2-3 Κυριακές και τελικά κοντεύουμε τους δύο μήνες. Αυτό είναι κάτι αισιόδοξο, σημαίνει ότι ο κόσμος ζητάει κάτι διαφορετικό και όχι συνέχεια τα ίδια και τα ίδια.
-«Ανείπωτη» ανάγκη να πάτε κόντρα στo προβλέψιμο;
Θα σας πω την αλήθεια μου… Δεν ένιωσα την ανάγκη αυτή, απλά δεν είχα σκοπό φέτος να βγω ζωντανά να τραγουδήσω και τον χειμώνα. Είπα ότι αν κάνω κάτι διαφορετικό ίσως να υπάρχει κάποιος λόγος να βγω. Δοκιμάσαμε αυτές τις δύο Κυριακές να δούμε αν υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο και καταλήξαμε στο να κάνω 8 ή ίσως και παραπάνω. Ο κόσμος το δέχτηκε αυτό το πρόγραμμα, για αυτό το λόγο και αποφασίσαμε να το παρουσιάσουμε σε πολύ επιλεγμένους χώρους σε όλη την Ελλάδα, ξεκινώντας από τη Βέροια. Κάνουμε πρεμιέρα κατά κάποιο τρόπο εκεί.
-Θα ακούσουμε έναν συνδυασμό με δικά σας τραγούδια που έχετε αγαπήσει, μαζί με τραγούδια άλλων ερμηνευτών, που επίσης αγαπήσατε;
Αυτό έχει να κάνει κυρίως με το δεύτερο μέρος , το οποίο είναι «ανείπωτα λαϊκά τραγούδια» και με αυτό τον όρο εννοώ τραγούδια που δεν τα έχω πει εγώ ή δεν τα παίζουν πολύ τα ραδιόφωνα… Δυστυχώς το λαϊκό τραγούδι τα τελευταία χρόνια έχει απομακρυνθεί από το ραδιόφωνο και δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο. Και εννοώ, το παλιό και γνήσιο λαικό τραγούδι , όπως του Ξαρχάκου , του Καλδάρα , του Άκη Πάνου, του Δήμου Μούτση, και άλλων εξαιρετικών συνθετών, τα οποία έχουν χάσει την θέση τους ακόμα και από την καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο έχει δημιουργηθεί μια ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ των δικών μου τραγουδιών και των τραγουδιών που αγαπώ πάρα πολύ.
-Πως είναι τα μουσικά πράγματα στις μέρες μας;
Τα βλέπω πάρα πολύ ενδιαφέροντα όσο αφορά τη δημιουργία, γράφονται καταπληκτικά τραγούδια. Βγαίνουν πολύ νέοι άνθρωποι με πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, σε αντίθεση με τα ΜΜΕ, που αν πιστεύαμε αυτό που βλέπουμε ή ακούμε για την ελληνική μουσική, θα είμασταν σε άλλη χώρα. Δεν έχει καμία σχέση αυτό που ακούμε στα ραδιόφωνα και βλέπουμε στις τηλεοράσεις με αυτό που πραγματικά αναζητά ο κόσμος και επιλέγει να βλέπει ή να ακούει στο σπίτι του. Είναι μια διαπίστωση που και εμένα με θλίβει γιατί με αυτό τον τρόπο τα ΜΜΕ έχουν αποκλείσει καινούρια τραγούδια, καινούρια παιδιά, νέους μουσικούς.
Δεν τολμάνε να ακούσουν καν καινούρια τραγούδια. Έχουν κολλήσει στα πολύ δημοφιλή και προωθημένα σουξέ , με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πραγματική αίσθηση του τι δημιουργεί η Ελλάδα μουσικά. Πραγματικά, σήμερα κι αυτό είναι ένα πρόβλημα.
-Εσείς πού ανατρέχετε, πού ψάχνετε τα νέα πράγματα;
Εγώ κυρίως, πλέον, ανατρέχω στα live, στις εμφανίσεις δηλαδή νεότερων ανθρώπων, αλλά και συναδέλφων της ίδιας γενιάς. Πηγαίνω στις παραστάσεις τους. Ταυτοχρόνως ψάχνω και στο διαδίκτυο που έχει ανοίξει πάρα πολύ τις πόρτες του και μαθαίνουμε… Το λέω πολύ ειλικρινά και χωρίς καμία διάθεση κακής κριτικής, απλά είναι μια πραγματικότητα, ότι μέσα από το ραδιόφωνο αλλά και την τηλεόραση δεν ενημερωνόμαστε για αυτά. Μπορεί να υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις, αλλά αναφέρομαι κυρίως στον κανόνα. Υπάρχουν παιδιά που γράφουν καταπληκτικά πράγματα, που αν πας στα ραδιόφωνα θα σου πουν ποιοί είναι αυτοί, ενώ στα Live τους γίνεται χαμός. Αυτό λοιπόν δείχνει μια σύγκρουση.
-Ποιοι είναι οι συνεργάτες σας στα «Ανείπωτα»;
Τις ενορχηστρώσεις , στα πλήκτρα και το πιάνο ,τις έχει αναλάβει ένας πολύ σπουδαίος μουσικός Έλληνας, νεαρός βέβαια, ο οποίος είναι ήδη γνωστός σε όλο τον κόσμο, ο Αλέξανδρος Λιβιτσάνος. Στο μπουζούκι είναι ο παλιός μου συνεργάτης ο Βαγγέλης ο Μαχαίρας και στα διάφορα μεικτά έγχορδα. Τύμπανα παίζει ο Γιάννης Αγγελόπουλος, γνωστός από το γκρουπ «Γιαν Βαν». Στο μπάσο είναι ο Παρασκευάς Κίτσος, στις κιθάρες ο επίσης παλιός συνεργάτης Κώστας Μιχαλός και στο ακορντεόν ένας φίλος από την Κρήτη ο Μάνος ο Γρυσμπολάκης. Αυτή είναι η παρέα που αποτελεί «Τα ανείπωτα». Έχουμε καταπληκτικούς μουσικούς στη χώρα μας. Όταν έρχονται φίλοι και συνάδερφοι από το εξωτερικό σε παραστάσεις μου ή και για να κάνουν συναυλίες, ή θέλουν να κλέψουν τους μουσικούς που έχω στην συναυλία μου, ή ζητάν Έλληνες μουσικούς για να παίξουν μαζί τους… Κι αυτό λέει πολλά, τα οποία πρέπει να επανεκτιμήσουμε.