Ευχαριστώ τον αγαπητό φίλο κ. Μανώλη Βαλσαμίδη για το βιβλίο που μου χάρισε με τον ανωτέρω τίτλο.
Σήμερα θα τολμήσω να το παρουσιάσω.
Αποτελείται από δύο μέρη και 319 σελίδες. Το πρώτο μέρος περιέχει 80 ψηφίδες και φθάνει έως τη σελίδα 214, ενώ το δεύτερο μέρος το «Ιστορικό υπόβαθρο του σεναρίου ντοκιμαντέρ για την επανάσταση της Νάουσας του 1822» φθάνει έως τη σελίδα 306.
Ο θαυμάσιος κατατοπιστικός πρόλογος του κ. Κώστα Βαϊνανίδη (σ.σ. 9-10) το αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα της Νάουσας, Καταστροφές και στα πέριξ του συγγραφέα (σ.σ. 11-13), η εμπεριστατωμένη βιβλιογραφία (σ.σ 307-308) και ο πίνακας ονομάτων (309-319), προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην εργασία του κ. Μανώλη Βαλσαμίδη.
Στο πρώτο μέρος όπως γράφει ο κ. Κώστας Βαϊνανίδης στον πρόλογό του, έχουμε «Μία εκπληκτική σειρά από υπέροχες μικρές ψηφίδες, οι περισσότερες άμεσα ή έμμεσα σχετικές με τη Νάουσα, την ηρωϊκή της ιστορία και το χάλασμά της, διανθισμένες με ιστορικές φωτογραφίες αλλά και με έκτακτες αναφορές σε ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα που άφησαν το αποτύπωμά τους στην γη της Μακεδονίας. Ψηφίδες, που η καθεμιά από μόνη της προσφέρει φως και γνώση, αλλά και που συνδέονται η μια με την άλλη συνθέτοντας ένα εξαιρετικό σύνολο ιστορικής πληροφόρησης.
Ο κ. Μανώλης Βαλσαμίδης με την εξαιρετική μόρφωσή του, πλησιάζει με πολλή προσοχή και σεβασμό τα θέματα των ψηφίδων (ιστορικά, εκπαιδευτικά, εκκλησιαστικά, κοινωνικά, πολιτιστικά κ.ά.) και τα παρουσιάζει κατά τέτοιο τρόπο που αποπνέουν την πραγματική ιστορική πραγματικότητα.
Οι ψηφίδες είναι επισημάνσεις, συμπληρώσεις, διευκρινίσεις ιστορικών γεγονότων που αφορούν την ηρωική Νάουσα, Βέροια και όχι μόνο.
Το περιεχόμενο των ψηφίδων δεν είναι μόνο ιστορικό, αλλά και θρησκευτικό, λαογραφικό, κοινωνικό και με άλλα θέματα: βιβλιοπαρουσιάσεις, μονογραφίες, τον εκχριστιανισμό των Σλάβων από τους Μακεδόνες Κύριλλο και Μεθόδιο, με μεγάλες ιστορικές ενότητες, όπως το ολοκαύτωμα και την κάθοδο των Μακεδόνων οπλαρχηγών Καρατάσου και Γάτσου στο νότο κ.ά.
Ακόμη, λύνουν χρόνια ιστορικά θέματα (περίπτωση, στη σελ. 57 «Βέροια και Ειρηνούπολη»).
Αυτά και πολλά άλλα, καλύπτουν την πλούσια ύλη του α΄ μέρους του 6ου τόμου των ψηφίδων του κ. Μανώλη Βαλσαμίδη.
Στο β΄ μέρος, ο κ. Μανώλης Βαλσαμίδης, ο ακούραστος εργάτης του πνεύματος πολυγραφότατος συγγραφέας συγκέντρωσε το σχετικό υλικό με το ολοκαύτωμα και της Νάουσας και έγραψε κείμενο, που αποδίδει με πιστότητα και αντικειμενικότητα τα γεγονότα, αμερόληπτο, αληθινό, απαλλαγμένο από σκοπιμότητες, συγκαλύψεις, ιδιοτελείς θέσεις και λάθη, με σκοπό να στηθεί το ιστορικό σχεδίασμα του κ. Μανώλη Βαλσαμίδη, πάνω στο οποίο γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθεί, με σύγχρονα μέσα και εν είδει ντοκιμαντέρ, η επανάσταση της Νάουσας το 1822. Αυτό οφείλεται στην ευρυμάθεια και συγγραφική πείρα και ικανότητα του κ. Μανώλη Βαλσαμίδη.
Εύχομαι στον κ. Μανώλη Βαλσαμίδη, τον «Χαλκέντερο» κατά τον Γ.Χ. Χιονίδη και «Πνευματικό Πλάτανο», κατά τον γράφοντα, που τόσα πολλά πρόσφερε και έγραψε, προσφέρει και γράφει, σε τόμους πολλούς (22) σχετικά με ό,τι αφορά τη Νάουσα και την περιοχή της και όχι μόνο, να συνεχίσει το έργο του αυτό για την προαγωγή της Ημαθιώτικης ιστορίας.
Του αξίζει δημόσιος έπαινος και η ευγνωμοσύνη των Ημαθιωτών και ιδιαίτερα των Ναουσαίων.
Παύλος Δ. Πυρινός