«Η Εκκλησία δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου ‘Μακεδονία’» διαμηνύει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος παίρνοντας και επισήμως θέση για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Επιπλέον τονίζει ότι αναμένει από την κυβέρνηση «να κατανοήσει την ανησυχία της, που είναι και ανησυχία του οικουμενικού ελληνισμού».
Σύμφωνα με το ανώτατο εκκλησιαστικό όργανο, ενδεχόμενη χρήση του όρου «Μακεδονία» θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας».
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι «η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με τον λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων» για αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί να γίνει η λέξη «Μακεδονία» συστατικό ονόματος άλλου κράτους.
Η ηχηρή παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου είχε προαναγγελθεί την Τρίτη από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος επεσήμανε ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί και δεν θα αδιαφορήσει μπροστά σε ένα τέτοιο θέμα, όχι τόσο ως προς τη γενικότερη τοποθέτηση, αλλά ως προς το όνομα οπωσδήποτε».
Δηλώσεις Ιερώνυμου
«Όλοι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και αγωνία αυτή την υπερκινητικότητα για το θέμα της Μακεδονίας, επομένως και η Εκκλησία έχει κάθε δικαιολογία να ενδιαφερθεί γι’ αυτό το θέμα, γιατί όπως ξέρουμε όλοι μας δεν είναι μόνο θέμα πολιτικό, εθνικό, είναι και θέμα εκκλησιαστικό, Εκκλησίας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της δεύτερης ημέρας συνεδρίας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Επ’ αυτού, πρόσθεσε ότι «πήραμε ορισμένες αφορμές, συζητήσαμε, καταλήξαμε σε μερικές απόψεις του θέματος, δεν μπήκαμε εις βάθος. Θα ρωτήσετε γι’ αυτά και θα σας απαντήσει ο άγιος Σύρου. Εγώ πρέπει να σας πω ότι παρακολουθούμε με πολλή αγωνία, αλλά και συγκίνηση το θέμα. Λοιπόν, σε αναμονή...».
Σε ερώτηση αν θα λάβει μέρος η Εκκλησία στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται, απάντησε ότι δεν συζήτησαν για αυτό το θέμα, ωστόσο δήλωσε ότι ο ίδιος είναι εναντίον αυτών.
Σε ό,τι αφορά τη σχισματική εκκλησία των Σκοπίων, τόνισε ότι αυτό είναι το θέμα, «διότι η Εκκλησία δεν μπορεί να μείνει και εθνικά και πολιτικά χωρίς ενδιαφέρον, αλλά πολύ περισσότερο τίθεται ένα θέμα της ονομασίας της Εκκλησίας αυτής, που έχει απήχηση στην πορεία την εκκλησιαστική γενικότερα και στην οικογένεια των Εκκλησιών που είναι στην Ορθοδοξία μας. Διότι υπάρχει ο κίνδυνος αυτό που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε από πλευράς, εθνικής, πολιτικής, να μετακυλήσει στον χώρο της Εκκλησίας».
Ακολούθησε η ενημέρωση των συντακτών από τον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, ο οποίος έκανε γνωστό ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό με τις θέσεις της Εκκλησίας.