Στα σημαντικά προβλήματα που εξακολουθεί να δημιουργεί η εφαρμογή του ν. 4412/2016 με αποτέλεσμα να καθυστερούν έργα και να χάνονται χρήματα αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τoυς Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δήμο Παπαδημητρίου, Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη και Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη.
Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Η εφαρμογή του ν. 4412/2016 «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ & 2014/25/ΕΕ)» (ΦΕΚ Α’ 147/08-08-2016) αποτελεί άλλο ένα δείγμα γραφής της προχειρότητας και της απουσίας προγραμματισμού με την οποία νομοθετεί και ασκεί διοίκηση η Κυβέρνηση. Σε μόλις ενάμιση χρόνο εφαρμογής του νόμου, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που εισηγήθηκε και ψήφισε τον εν λόγω νόμο, τον έχει τροποποιήσει 230 συνολικά φορές. Την ίδια στιγμή, εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στις δημοπρατήσεις των δημοσίων έργων.
Μετά το πάγωμα όλων των προμηθειών του δημοσίου και όλων των δημοσίων έργων, που ακολούθησαν την ψήφιση του ανωτέρω νόμου, παρουσιάστηκε σωρεία προβλημάτων, λόγω της παντελούς απουσίας κοινής λογικής και στοιχειώδους διοικητικής αντίληψης της Κυβέρνησης. Σημαντικές καθυστερήσεις στις δημοπρατήσεις και προκηρύξεις έργων, χρονοδιαγράμματα μετατίθενται προς τα πίσω διαρκώς, συνεχείς παρατάσεις έργων, διαρκή προβλήματα με τα πρότυπα τεύχη διακήρυξης για προμήθειες και υπηρεσίες και κίνδυνος απώλειας χρηματοδοτικών, ιδίως κοινοτικών, πόρων αποτελούν μέρος των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.
Πιο συγκεκριμένα, οι Δήμοι ασφυκτιούν και διαμαρτύρονται αφού δεν μπορούν να προχωρήσουν δημόσια έργα, διότι υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες, όπως η απουσία ολοκλήρωσης μητρώου αξιολογητών ή η ασάφεια του νομοθετικού πλαισίου (π.χ. διαχείριση απορριμμάτων). Παράλληλα, αποτελεί σύνηθες φαινόμενο να επιστρέφονται τεύχη και μελέτη δημοπράτησης στο φορέα για αλλαγές, διότι, εν τω μεταξύ, κάτι έχει τροποποιηθεί στον προαναφερόμενο νόμο. Μέχρι να γίνουν οι τροποποιήσεις και να σταλούν ξανά οι φάκελοι, έχει γίνει νέα τροποποίηση του νόμου και οι φάκελοι επιστρέφουν στο Δήμο … και πάλι από την αρχή!
Ειδικότερα, οι μικροί Δήμοι αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα, αφού καλούνται να διαχειριστούν ένα χρονοβόρο, αναποτελεσματικό και ατελείωτο ζήτημα συνεχών αλλαγών και τροποποιήσεων, δίχως να διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό και την τεχνική οργάνωση με αποτέλεσμα τα έργα να βαλτώνουν, ενώ υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι υλοποίησής τους.
Η δυσμενής αυτή εξέλιξη πρακτικά σημαίνει πολύμηνες καθυστερήσεις στην προκήρυξη και δημοπράτηση δημοσίων έργων με καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για την εξέλιξη των έργων, αλλά και για την τοπική οικονομία, την κίνηση χρημάτων στην τοπική αγορά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα, η επίλυση του οποίου απαιτεί μόνο πολιτική βούληση και στοιχειώδη διοικητική λογική. Είναι τουλάχιστον κρίμα, σε μια περίοδο οικονομικής στενότητας, έργα να καθυστερούν ή/και να χάνονται όχι λόγω έλλειψης πόρων, αλλά λόγω της κυβερνητικής ανικανότητας.
Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα λύση στο εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα που έχει ανακύψει από την κοντόφθαλμη πολιτική της. Η συνέχιση και η επιτάχυνση των δημοσίων έργων αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την λειτουργία της τοπικής οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και την ανάπτυξη».
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή του ν. 4412/2016;
2. Που οφείλονται οι συνεχείς τροποποιήσεις του εν λόγω νόμου; Για ποιο λόγο δεν ρυθμίζονται συνολικά τα ζητήματα που έχουν προκύψει, ώστε να δοθεί αποτελεσματικά λύση και να γίνονται απρόσκοπτα οι δημόσιες συμβάσεις υπηρεσιών και έργων;».