Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η διαβούλευση που ολοκλήρωσε ο ΕΛΓΑ σχετικά με την αλλαγή του θεσμικού του πλαισίου. Με την Ημαθία να πρωτοπορεί σε προτάσεις (αλλά και σε ζημιές στην παραγωγή), εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από την εποχή των πρώτων αιρετών Νομαρχιακών Συμβουλίων, στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Που όλες συνέτειναν στην πλήρη κάλυψη των ζημιών στην παραγωγή, από όλα τα αίτια και σε όλη τη διάρκεια του έτους, ακόμη και με σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αν χρειαζόταν.
Τις συγκεκριμένες προτάσεις διαβάσαμε (μεταξύ άλλων) στο πρόσφατο κείμενο της Ομοσπονδίας Δενδροκαλλιεργητών Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας (σελ. ), που κατατέθηκε στον ΕΛΓΑ στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκίνησε στα τέλη του προηγούμενου έτους ο οργανισμός.
Παρότι δηλαδή πέρασαν 20 και πλέον χρόνια, οι προτάσεις (και ομόφωνες τότε αποφάσεις Νομαρχιακών, Δημοτικών Συμβουλίων και Αγροτικών φορέων) παρέμειναν γράμμα κενό. Με τους αγρότες να παραμένουν έρμαια των καιρικών συνθηκών και της άπειρης γραφειοκρατίας, που τους έφερνε να αποζημιώνονται μετά από ένα και δύο χρόνια.
Στην πορεία των ετών φυσικά προέκυψε και η κρίση, η οποία γέννησε σειρά νέων προβλημάτων, όπως των εκτός έδρας μετακινήσεων των εκτιμητών, θέμα που δεν έχει λυθεί ακόμη, προκαλώντας νέες καθυστερήσεις και ζητήματα πιστότητας των εκτιμήσεων.
Το θέμα του ΕΛΓΑ σε μια αγροτική χώρα όπως η Ελλάδα, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τη βαρύτητα που πρέπει, αλλιώς θα το βλέπουμε πάντα μπροστά μας. Σωστή οργάνωση, στη βάση των προτάσεων που ζητήθηκαν, και αποτελεσματική λειτουργία είναι τα μεγάλα προαπαιτούμενα. Για να είναι πράγματι ασφαλιστικός φορέας ο οργανισμός. Ιδού η Ρόδος...