Με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο οφείλουμε να ενημερώσουμε τους δημότες της Βέροιας επί του θέματος των αδέσποτων και την διαχείρισή τους.
Αποστασιοποιούμενοι πλήρως από οποιαδήποτε πρόθεση πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος, αναγνωρίζουμε ότι ο νυν δήμαρχος κ. Βοργιαζίδης, έχοντας αντιληφθεί ότι λύση μακροπρόθεσμη μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από την εντατικοποίηση των στειρώσεων, αφενός προσέλαβε εξ αρχής σε θέση ειδικού συμβούλου κτηνίατρο στο δημοτικό κυνοκομείο και αφετέρου υποστήριξε τα προγράμματα μαζικών στειρώσεων από ξένους εθελοντές κτηνίατρους φιλοζωικών ευρωπαϊκών οργανώσεων, μέσω των οποίων στειρώθηκαν στα τελευταία 3 χρόνια περί τα 500 αδέσποτα. Αν στον αριθμό αυτό προστεθούν οι στειρώσεις από την κτηνίατρο του δημοτικού κυνοκομείου, προκύπτει ότι καμιά προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν πέτυχε τόσο υψηλό αριθμό στειρώσεων. Όσον αφορά την συνεργασία του Δήμου με τους φιλοζωικούς φορείς της πόλης, πέρα από τις όποιες δυσκολίες, αυτή έχει προαχθεί σημαντικά με την ανάληψη της σχετικής αρμοδιότητας από τον αντιδήμαρχο κ. Βασίλη Παπαδόπουλο, τον οποίο και ευχαριστούμε. Εκτός βέβαια από την όλη συντονισμένη κι επίπονη προσπάθεια και των δύο πλευρών - για να μην ξεχνάμε και τις ατελείωτες ώρες δουλειάς των εθελοντών φιλόζωων - τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμα τόσο ορατά, λόγω των συνεχών εγκαταλείψεων από ανεύθυνους κηδεμόνες. Καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε περιστατικά άρρωστων και τραυματισμένων ζώων και - κυρίως - βροχή εγκαταλείψεων δεσποζόμενων κουταβιών μέσα σε κούτες και πλαστικές σακούλες. Αν σε αυτά προσθέσουμε τις συνήθεις περιπτώσεις των εγκαταλειμμένων κυνηγόσκυλων - τα περισσότερα σκελετωμένα και σε άθλια κατάσταση - και των ποιμενικών από τις περιφερειακές στην πόλη κτηνοτροφικές μονάδες, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος δημιουργίας νέων αδέσποτων. Άγνοια, αδιαφορία, αμέλεια, ο γνωστός ωχαδερφισμός και η επίρριψη ευθυνών στους «άλλους», έχει σαν αποτέλεσμα να αναιρείται η όλη προσπάθεια.
Η Βέροια σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί εξαίρεση, το φαινόμενο των αδέσποτων εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, τα περισσότερα όμως που κυκλοφορούν στην πόλη μας είναι στειρωμένα και κτηνιατρικά ελεγμένα, κάθε θηλυκό αδέσποτο που πρωτοεμφανίζεται στειρώνεται - είτε από τον Δήμο, είτε από τα φιλοζωικά - τα περισσότερα είναι σε καλή διατροφική κατάσταση, καθώς υπάρχουν πολλοί ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας που τα φροντίζουν, ενώ όσα εμφανίζουν απρόκλητη επιθετική συμπεριφορά περισυλλέγονται σύμφωνα με τον νόμο, γι αυτό και κάθε προσπάθεια εκφοβισμού, κινδυνολογίας και στοχοποίησης των αδέσποτων είναι κενή περιεχομένου. Την «αντιαισθητική» εικόνα των αδέσποτων μόνο άτομα προκατειλημμένα, ανθρωποκεντρικά και ζωοφοβικά μπορούν να την δουν, αντίθετα πολλοί τουρίστες βλέπουν με περισσή συμπάθεια τα αδέσποτα και σε πολλές περιπτώσεις τα βοηθούν με μεγάλη προθυμία, επικοινωνώντας μαζί μας. Δεν θεωρούμε ότι προάγουν τον πολιτισμό μας λύσεις τύπου γκετοποίησης και μαντρώματος των αδέσποτων, μας γυρίζει πίσω σε νοοτροπίες και όποιος προτείνει αβασάνιστα κάτι τέτοιο, προφανώς και δεν γνωρίζει ότι αυτοί οι χώροι γρήγορα εξελίσσονται σε κολαστήρια ζώων.
Όσο θα υπάρχουν ανεύθυνοι κηδεμόνες που εγκαταλείπουν αβασάνιστα τα ζώα τους, τα αδέσποτα θα συνεχίσουν να ζουν ανάμεσά μας, οφείλουμε να τα σεβόμαστε και θα ήταν πιο χρήσιμο κάποιοι, αντί να ασκούν αρνητική κριτική, που δεν προσφέρει τίποτα, παρά μόνο άνευ ουσίας αντιπαράθεση, να συντονίσουν τις προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση της αντικειμενικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Σύλλογος Ζωόφιλων Ημαθίας Ζω.Η.