Σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα φορολογουμένων με χρέη στην εφορία θα αρχίσουν να βγαίνουν εντός του 2018 στο σφυρί, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις σε σκοτωμένες τιμές. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία δεν θα γίνονται πια μόνο για τις οφειλές προς τις τράπεζες αλλά και για κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το κράτος (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία).
Από φέτος η πίεση της εφορίας καθίσταται ακόμη πιο ασφυκτική για πάνω από τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Εντολή των δανειστών είναι να διπλασιαστεί ο αριθμός των ηλεκτρονικών κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών που δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους για να περιοριστούν τα συνολικά χρέη των περίπου 100 δισ. ευρώ.
Την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα προβλέπει διάταξη του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου. Η λύση που έχουν οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα για να μην προστεθούν στην τεράστια λίστα των οφειλετών του Δημοσίου είναι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για τις τρέχουσες υποχρεώσεις.
Έρχεται «μπαράζ» πλειστηριασμών
Το οικονομικό επιτελείο μάλιστα έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης να ολοκληρώσει έως το τέλος του τρέχοντος μήνα μια μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει στα δημόσια οικονομικά η παροχή της δυνατότητας σε όλα τα φυσικά πρόσωπα να πληρώνουν τους φόρους τους σε πολλές δόσεις με ηλεκτρονικά μέσα.
Οι φυσικοί πλειστηριασμοί στα Ειρηνιδικεία θα συνεχιστούν και το 2018 έως ότου τεθεί σε πλήρη ισχύ η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι την άνοιξη του 2018 η πλειονότητα των πλειστηριασμών να γίνεται με την καινούρια αυτοματοποιημενη διαδικασία.
Το crash test αναμένεται την επόμενη Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, όπου και θα γίνουν οι πρώτοι για το 2018 πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία ενώ τα ακίνητα 26 δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια θα βγουν στο «σφυρί» με ένα κλικ στα γραφεία των συμβολαιογράφων. Μόνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών έχουν προγραμματιστεί 28 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δημόσιο θα χρησιμοποιήσει την ίδια πλατφόρμα με την οποία γίνονται σήμερα οι πλειστηριασμοί ιδιωτικού δικαίου.