Με αρνητικό πρόσημο κλείνει η χρονιά , όσον αφορά τα βασικά ζητήματα των κτηνοτρόφων, καθώς εκτός από τη μείωση των επιδοτήσεων σε μεγάλο βαθμό, έχουν τη μείωση των τιμών στα αμνοερίφια – μετά τις ελληνοποιήσεις – και τη μείωση της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα.
Για πολλές εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος από βαλκανικές χώρες και από Ιταλία, Σικελία – Σαρδηνία, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κτηνοτρόφων Ελλάδος των Αιγοπροβατοτρόφων Ημαθίας κ. Στέργιος Κύρτσιος μιλώντας χθες στις «Πρωινές σημειώσεις» στον ΑΚΟΥ 99.6. «Οι τιμές που ακούγονται για το εισαγόμενο γάλα είναι εξωφρενικές. Αυτό που μας απασχολεί είναι η έλλειψη ελέγχων, ώστε να φαίνεται που πηγαίνει αυτό το γάλα. Αν πηγαίνει για τη φέτα είναι τελείως παράνομο και σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί. Το ΕΛΓΟ «Δήμητρα» που εμείς το χρηματοδοτούμε, δυστυχώς δεν κάνει τίποτα, ενώ ο υπουργός μας καταγγέλλει ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε για να ιδρύσουμε τη Διεπαγγελματική» τόνισε ο κ. Κύρτσιος. Απαντώντας στο ερώτημα γιατί καθυστερεί η Διεπαγγελματική , εξήγησε ότι το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει ακόμα εάν εγκρίνει το φάκελο που κατέθεσαν οι παραγωγοί από τις 25 Ιουλίου του 2017. «Επρεπε το Υπουργείο να μας απαντήσει μέσα σ’ ένα 4μηνο, ούτε αρνητικά, ούτε θετικά. Μπορεί να έχει λόγους να κωλυσιεργεί» τόνισε ο κ. Κύρτσιος εκφράζοντας την «υποψία» ότι κάποιοι δεν θέλουν την Διεπαγγελματική.
«Εμείς πάντως το παλεύουμε και το επιδιώκουμε, διότι θα λύσει τα χέρια όλων των παραγωγών, ούτως ώστε να ανέβουν και οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα. Είναι τεχνητή η μείωση της τιμής του, όπως είναι τεχνητή και η μείωση της τιμής στα αμνοερίφια. Φέτος ήταν μια άκρως καταστροφική χρονιά για τους αιγοπροβατοτρόφους, διότι εκτός των άλλων είχαμε και τη μείωση των επιδοτήσεων» ανέφερε ο κ. Κύρτσιος και συμπλήρωσε: «Δεν είναι δυνατόν σε ανθρώπους οι οποίοι είναι επί 365 μέρες το χρόνο, μέρα – νύχτα, στα βουνά, στα χιόνια και στις λάσπες, να τους κόβεις την επιδότηση και να τη δίνεις στους κτηνοτρόφους του καναπέ. Μέσα σε μια νύχτα, έβγαλαν 80.000 δικαιούχους εκτός εξισωτικής (συμπλήρωμα εισοδήματος για μειονεκτικές και ορεινές περιοχές) και τα έδωσαν σε παραγωγούς σταβλισμένων ζώων που από τη φύση τους δεν μπορούν να χρησιμοποιούν βοσκότοπους».
Κάπως έτσι, έφτασε στο τέλος του το «καταστροφικό» 2017, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΚ, ενώ και στη νέα χρονιά, παραμένει στην ατζέντα της ΠΕΚ το θέμα της Διεπαγγελματικής και των βοσκοτόπων. Τουλάχιστον, ο Δεκέμβρης άφησε λίγο πριν την εκπνοή του, στους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων, τις αποζημιώσεις από τη βασική ενίσχυση, το πρασίνισμα και ένα μέρος της εξισωτικής.