Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης Μαθητικής Διημερίδας, που συνδιοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Πρεσβευτές / Πρέσβειρες των Μουσείων και των Μνημείων». Εκατό πενήντα μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου από σχολεία της Ημαθίας, καθώς και οι συνοδοί καθηγητές τους, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017 στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου των Αιγών, σεμινάριο επιμόρφωσης με θέμα του Αρχαιολογικούς Χώρους των Αιγών και της Μίεζας.
Την εκδήλωση χαιρέτισε η προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, κα. Αναστασία Μαυρίδου, η οποία παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πρεσβευτές / Πρέσβειρες των Μουσείων και των Μνημείων», καθώς και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας.
Η Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Δρ. Αγγελική Κοτταρίδη με την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης «Ημαθία, η καρδιά της Μακεδονίας», αφού επεσήμανε στους μαθητές την ανεκτίμητη αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς για τον άνθρωπο, την κοινωνία και την αειφόρο ανάπτυξη, όπως επίσης και το καθήκον όλων μας να τη διαφυλάττουμε και να την κληροδοτούμε ανέπαφη στις επόμενες γενεές, παρουσίασε την ιστορία και τους θησαυρούς της μακεδονικής γης των Αιγών και της Μίεζας, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα της Ημαθίας ως ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικά χώρους της Ελλάδας.
Ο εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δρ. Γιώργος Μάλλιος με την ομιλία του «Θεοί, Βασιλείς, Ήρωες και…κατσίκες: μυθο-λογώντας στις Αιγές και τη Μίεζα» παρουσίασε τους μακεδονικούς μύθους που σχετίζονται με τις Αιγές και τη Μίεζα, καθώς και τις δυνατότητες εκπαιδευτικής αξιοποίησής τους από τους μαθητές στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρεσβευτές / Πρέσβειρες των Μουσείων και των Μνημείων».
Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017, οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές τους είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, κα Εύα Κοντογουλίδου, κ. Ιωάννη Γραικό και κ. Αλέξανδρο Χατζηϊωαννίδη στους Αρχαιολογικούς Χώρους των Αιγών και της Μίεζας και ειδικότερα στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών, στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας και στους Μακεδονικούς Τάφους της Μίεζας.