Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα ‘νέες τεχνολογίες στη σύγχρονη γεωργία’. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν πλέον των 200 συνέδρων. Ο Δρ. Θ. Θωμίδης. Αναπληρωτής Καθηγητής του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης ανέπτυξε το θέμα «Νέες τεχνολογίες στη φυτοπροστασία». Αναφέρθηκε στα λογισμικά μοντέλα πρόβλεψης και αντιμετώπισης διαφόρων ασθενειών και ειδικότερα της μονίλιας, του εξώασκου και του κορύνεου των πυρηνοκάρπων καθώς και του φουζικλαδίου της μηλιάς. Με την έγκαιρη πρόβλεψη της προσβολής πραγματοποιούνται μόνο οι απαραίτητοι ψεκασμοί όταν κριθούν αναγκαίοι, έτσι μπορεί να προκύψει μείωση του κόστους των ψεκασμών.
Ο επόμενος εισηγητής Δρ. Π. Τζιαχρής Δόκιμος ερευνητής του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογίες για την εξυπηρέτηση χρηστών των εδαφολογικών δεδομένων. Με τις συγκεκριμένες εφαρμογές μέσω διαδικτύου πραγματοποιείται ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των παραγωγών και των γεωπόνων μέσω ειδική πλατφόρμας του διαδικτύου.
Οι επόμενοι εισηγητές Δρ. Ε. Χατζηγιαννάκης, αναπληρωτής ερευνητής του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων Θεσσαλονίκης και Α. Πανώρας διατελέσας διευθυντής του ίδιου Ινστιτούτου, ανέπτυξαν το θέμα ‘ορθολογική άρδευση με τη χρήση αγρομετεωρολογικών σταθμών’. Γνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά των εδαφών, τις ανάγκες σε νερό της κάθε καλλιέργειας και των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν σε μια περιοχή μπορεί να εκτιμηθεί η συχνότητα και η ποσότητα του αρδευτικού νερού, περιορίζοντας τις άσκοπες αρδεύσεις.
Στη συνέχεια, ο Δρ. Α. Γκέρτσης. Καθηγητής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης ανέπτυξε το θέμα ‘ψηφιακή γεωργία και η νέα ΚΑΠ-ο ρόλος της γεωργίας ακριβείας’. Αναφέρθηκε στα σύγχρονα μέσα εκτίμησης των αναγκών των καλλιεργειών σε λιπάσματα και στις αρδεύσεις που προάγουν την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, διατηρώντας την αειφορία των φυσικών πόρων.
Επίσης, σχολίασε κάποιες αλλαγές που προωθούνται στον αγροτικό τομέα βάση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα ισχύσουν μετά το 2020. Η τελευταία εισήγηση από τον κ Δ. Κυπαρισσούδα π. Διευθυντή της Υπηρεσίας Γεωργικών Προειδοποιήσεων Κ. Μακεδονίας αφορούσε το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα προστασίας της φυτικής παραγωγής. Με βάση εκτεταμένο δίκτυο αγρομετεωρολογικών σταθμών στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και τη χρήση ειδικών ραντάρ, γίνεται πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων όπως καύσωνας, παγετός, χαλάζι, άκαιρες βροχοπτώσεις κ.ά. και ακολουθεί έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών για την λήψη των απαραίτητων μέτρων. Τέλος, ακολούθησε επίδειξη ψεκασμού με drone (ΣμηΕΑ – σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους).