Η Τεχνητή Νοημοσύνη ή A.I (Artificial Intelligence) βρίσκεται ήδη έντονα μέσα στη ζωή μας και επεξεργάζεται τις πληροφορίες που της δίνουμε καθημερινά. Είτε μιλάμε για τη συνταγή μιας μπύρας είτε για την επεξεργασία φωτογραφιών στο κινητό μας ή σε μία ιστοσελίδα, η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον ένα εργαλείο για όλους και όχι μόνο για τους γίγαντες της τεχνολογίας.
Θεωρώ ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι το 2017 ήταν η χρονιά της τεχνητής νοημοσύνης. Κάθε μέρα που περνάει πετάγονται δεκάδες startups τα οποία «χτίζουν» προϊόντα και εργαλεία, από ψηφιακούς βοηθούς μάρκετινγκ (πανέξυπνα ρομποτάκια που μπορούν να εκτινάξουν τον Instagram λογαριασμό σας σε ύψη δημοτικότητας), προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών (για να κάνετε τις φωτογραφίες της ζωής σας να μοιάζουν με όποιον αγαπημένο σας ζωγράφο θέλετε), ή φωνητικούς βοηθούς και ψηφιακές γραμματείς (που σας υπενθυμίζουν πότε το πρόγραμμά σας έχει ένα κενό για να ασχοληθείτε με όλα τα παραπανω). Όλα αυτά τα νέα εργαλεία χρησιμοποιούν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Τώρα προσθέστε σε όλα αυτά το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι ηγέτες στον τεχνολογικό κόσμο βλέπουν την τεχνητή νοημοσύνη σαν το επόμενο μεγάλο πράγμα και έχετε έναν ατελείωτο αριθμό νεοσύστατων επιχειρήσεων μαζί με τους ηγέτες της σύγχρονης τεχνολογικής σκέψης συγκεντρωμένους στην αναζήτηση της απόλυτης μηχανικής μάθησης και υπηρεσίας. Κι ενώ πολλές από αυτές τις νέες επιχειρήσεις στοχεύουν περισσότερο στο μάρκετινγκ (είτε σε προσωπικό είτε σε επιχειρησιακό επίπεδο) και προσαρμόζουν την εκμάθηση των μηχανών είτε σε μια διαφημιστική προώθηση ενός προϊόντος είτε σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που χρησιμοποιούν τις τεχνολογικές εξελίξεις για πιο καθημερινές και «χειρονακτικές» εφαρμογές.
Η νέα ιστοσελίδα της εφημερίδας ΛΑΟΣ Ημαθίας για ένα δικό μας παράδειγμα, χρησιμοποιεί αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκαν από την DiSPLAY iDEAS, εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων στη Βέροια. Η νέα πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου που ανέπτυξε η εταιρεία έχει ενσωματωμένο σύστημα εντοπισμού προσώπου για κάθε φωτογραφία που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα και χρησιμοποιείται για τη σωστή τοποθέτηση, περικοπή και προβολή της φωτογραφίας του κάθε άρθρου.
Πώς λειτουργεί ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης;
Ας το εξηγήσω όσο πιο απλά μπορώ αλλά πιστέψτε με δεν είναι τόσο απλό..Βασίζεται λοιπόν σε ένα δέντρο αποφάσεων με πολλές και πολύπλοκες συναρτήσεις όπου βοηθούν το σύστημα να πάρει τη σωστή απόφαση για τα δεδομένα που του δίνεις. Ωστόσο, κάθε φορά που δίνεις νέα δεδομένα στο σύστημα, αυτό μαθαίνει και γίνετε όλο και πιο έξυπνο και πιο γρήγορο. Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και η A.I πρέπει να μάθει πρώτα τι είναι ένα πρόσωπο και πώς μοιάζει ώστε μετά να μπορεί να αναγνωρίσει οποιοδήποτε πρόσωπο. Όταν στηθεί ο κώδικας δηλαδή, του "πετάς" στοιχεία με σωστά αποτελέσματα τα οποία μπορεί να είναι τιμές μεταβλητών, φωτογραφίες, ηχητικά κλιπ ή οτιδήποτε άλλο αφορά το σύστημα που αναπτύσετε. Αυτή η διαδικασία είναι η εκμάθηση του συστήματος, όπου μπορεί αν σου επιστρέψει σε ποσοστό κατά πόσο "καλό" είναι το σύστημα που ανέπτυξε ο προγραμματιστής. Όταν θα επιστρέψει ένα ποσοστό 95%+ σημαίνει ότι είναι σε πολύ καλό στάδιο και ότι φυσικά έχει 95%+ πιθανότητες να σου δώσει τη σωστή απάντηση. Φυσικά χρειάζεται μεγάλη βάση δεδομένων με αληθινά στοιχεία ώστε να επιτύχεις καλύτερη εκμάθηση για να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα.
Αρκετά με τα τεχνικά κομμάτια όμως..
Η τεχνητή νοημοσύνη φυσικά, όπως πιστεύουν μερικοί, δεν είναι ένα σενάριο τρόμου. Παράγεται από μηχανικούς και οι μεγάλοι δημιουργοί του, όπως υποστηρίζουν, έχουν τη δυνατότητα να τη σχεδιάσουν με τρόπους που είναι ευεργετικοί, πρακτικοί και διασκεδαστικοί. Με τρόπους που ενισχύουν και δεν εμποδίζουν την πρόοδο ή τη ζωή των ανθρώπων. Ένας από τους ισχυρούς της τεχνολογίας, ο Σάτια Ναντέλα, CEO της Microsoft, έχει δηλώσει ότι «Προσπαθούμε να διδάξουμε τις μηχανές να μάθουν, ώστε να μπορούν να κάνουν πράγματα που κάνουν και οι άνθρωποι σήμερα, αλλά με τη σειρά τους θα πρέπει κι εκείνες να βοηθούν τους ανθρώπους αυξάνοντας τις εμπειρίες τους». Γι' αυτό ένα σύστημα από μηχανές, υπολογιστές και αλγοριθμικά ρομπότ είναι μάλλον το τέλειο εργαλείο για να κάνει αυτή τη δουλειά, αφού ένα ΑΙ σύστημα δεν κουράζεται ποτέ.