«Είμαι Θεσσαλονικιός, ωστόσο αισθάνομαι Ναουσαίος» σημείωσε στην έναρξη της εισήγησής του ο διευθύνων σύμβουλος του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, Στέλιος Μπουτάρης, αναπτύσσοντας το θέμα της «Νάουσας που θέλουμε».
**
«Αγοράζω ξυλοκυβώτια από τη Γαλλία, γιατί τα ελληνικά είναι πιο ακριβά. Ντροπή! Ακόμη και τις ετικέτες του κρασιού τις παραγγέλνω από την Αθήνα» είπε επίσης ο Στέλιος Μπουτάρης, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τις αποστάσεις από την τοπική αγορά.
**
Την πιο δυναμική ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα χαρακτήρισε το ξινόμαυρο στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης. «Είναι το επόμενο σαξές στόρι» σχολίασε με χιούμορ.
**
«Ξέρουμε πού είμαστε και πού θέλουμε να πάμε...» είπε λίγο αργότερα ο πρόεδρος του συνδέσμου αμπελουργών και οινοποιών της ζώνης Νάουσας, Γιώργος Φουντούλης.
**
«Μέσω της χημικού κ. Κουράκου προέκυψε η οινική μου συνείδηση. Αυτή μου άνοιξε τον δρόμο σ’ αυτή τη ζωή, ήταν η δασκάλα μου» τόνισε συγκινημένος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, εισηγητής στην εκδήλωση.
**
«Μακεδονία αμπελόεσσα» χαρακτήρισε την Κ. Μακεδονία η οινολόγος Χαρούλα Σπινθηροπούλου, μιλώντας για έναν θησαυρό που μας χάρισε η φύση. Ενώ αναφερόμενη σε σχετικό βιβλίο της κ. Κουράκου, εστίασε στην αναφορά μιας αυτοφυούς αμπέλου στην περιοχή του Ροδοχωρίου, από τα προϊστορικά κιόλας χρόνια.
**
Την αναπαράσταση όλων των εικόνων του αγίου Τρύφωνα με τον σβανά στο χέρι, δηλαδή το κλαδευτήρι, ανέφερε σε άλλο σημείο η κ. Σπινθηροπούλου. Που τόνισε επίσης ότι ο άγιος Χριστόφορος είναι ο προστάτης των αγροτών από το χαλάζι.