Αυγενάκης, Αραμπατζή και βουλευτές ΝΔ προς αρμόδιους υπουργούς: Πότε θα επιστραφεί ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο έτους 2015;

Αυγενάκης, Αραμπατζή και βουλευτές ΝΔ προς αρμόδιους υπουργούς: Πότε θα επιστραφεί ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο έτους 2015;

Στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο έτους 2015 αναφέρονται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή και Βουλευτές της ΝΔ με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Μεγάλη απογοήτευση υπάρχει στους αγρότες για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου για το έτος 2015. Παρά το ότι η εκκαθάριση του ΕΦΚ για το συγκεκριμένο έτος, ύψους περίπου 110 εκατ. ευρώ, ήταν να ολοκληρωθεί αρχικά έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2017, και παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για άµεση διεκπεραίωσή της, η εν λόγω επιστροφή του ΕΦΚ δυστυχώς δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. 

Εν τω μεταξύ, η γραφειοκρατική συμφόρηση, που προκαλεί η αδυναμία πλήρους και ορθής διασταύρωσης των στοιχείων τους (οφειλών και επιστροφών) με τα αρχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), σε ό,τι αφορά τους συμψηφισμούς 2013-2014, δημιουργεί σύγχυση στους παραγωγούς για τα ποσά, που καταβλήθηκαν.

Την ίδια στιγμή βέβαια, που οι δικαιούχοι αγρότες παραμένουν αδικαιολογήτως στο «περίμενε», χωρίς να γνωρίζουν καν το τελικό ποσό της επιστροφής, που θα λάβουν λόγω των συμψηφισμών των οφειλόμενων με χρωστούμενους φόρους και εισφορές, τόσο από το τρέχον όσο και από τα προηγούμενα έτη, καλούνται να πληρώσουν τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ και την μηνιαία πλέον ασφαλιστική τους εισφορά στον ΕΦΚΑ».

Στην Ερώτησή τους αναφέρουν ότι «η συγκεκριμένη επιστροφή φόρου αποτελεί ανάσα ρευστότητας στην απόλυτη οικονομική ασφυξία, που βιώνουν και οι Έλληνες παραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Για πρώτη φορά στα χρονικά υπάρχει αυτή η καθυστέρηση στην εκκαθάριση και αποπληρωμή της επιστροφής του ΕΦΚ, όταν πάγια τον Οκτώβριο κάθε έτους ολοκληρωνόταν η εκκαθάριση του τρέχοντος.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατήργησε, με το 3ο μνημόνιο σταδιακά και σε 2 δόσεις,  την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Κατά 50% την 1η Οκτωβρίου του 2015 και το υπόλοιπο 50% την 1η Οκτωβρίου του 2016, αυξάνοντας έτι περαιτέρω το κόστος παραγωγής για τους αγρότες.

Στα υπόλοιπα Κράτη – Μέλη υπάρχει ευνοϊκό καθεστώς μερικής ή πλήρους φοροαπαλλαγής, γεγονός, που καθιστά, για έναν ακόμη λόγο τους Έλληνες γεωργούς σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθεται το ακόλουθο ερώτημα: «Πότε επιτέλους θα προχωρήσετε στην πληρωμή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο του έτους 2015;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε λίγες μέρες η εφαρμογή του προσωπικού αριθμού  - Αλλάζει το σύστημα ραντεβού για νέα ταυτότητα

Σε λίγες μέρες η εφαρμογή του προσωπικού αριθμού -...

Μια τεράστια αλλαγή για τον πυρήνα των μητρώων του...

Πρόγραμμα κοινωνικού  τουρισμού ΔΥΠΑ: Συνεχίζεται το ενδιαφέρον συμμετοχής από τουριστικά καταλύματα  και ακτοπλοϊκές

Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ΔΥΠΑ: Συνεχίζεται το...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις τουριστικών καταλυμάτων και...

Με αίτημα Μητσοτάκη διαγραφή Αυγενάκη από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας μετά το  περιστατικό με εργαζόμενο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Με αίτημα Μητσοτάκη διαγραφή Αυγενάκη από την Κ.Ο. της...

Διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας...

Καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 συναλλαγές

Καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600...

Την κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου για πάνω από 600...

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών των ακινήτων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών των ακινήτων, σύμφωνα...

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η αύξηση των τιμών...

One Stop Liaison Office :  Ενημέρωση για τα Σχέδια Δράσης σχετικά με την ανάπτυξη  της Βιο-οικονομίας στην ΠΚΜ

One Stop Liaison Office : Ενημέρωση για τα Σχέδια Δράσης σχετικά...

 Σχετικά με τις στρατηγικές και τα σχέδια δράσης που...

80.000 έκαναν διακοπές  τον Ιούνιο με voucher  κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ

80.000 έκαναν διακοπές τον Ιούνιο με voucher κοινωνικού...

Συνολικά 79.977 επιταγές κοινωνικού τουρισμού 2023-2024 της...

Ένωση Περιφερειών Ελλάδας: Ξεκινάει η διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης

Ένωση Περιφερειών Ελλάδας: Ξεκινάει η διαβούλευση για...

Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...