«Ο καρκίνος του στήθους είναι ιάσιμος. Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Μπορεί να θεραπευτεί, αν εντοπιστεί έγκαιρα. Η ζωή μετά θα είναι πιο ουσιαστική. Αναδιατάσσονται οι προτεραιότητες. Αξιολογούνται διαφορετικά πρόσωπα και καταστάσεις», αυτό ήταν το κοινό μήνυμα που έστειλαν οι ομιλητές , αλλά και πέντε βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες γυναικών του Συλλόγου καρκινοπαθών Ημαθίας « Άγιος Παρθένιος», στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα του Χώρου Τεχνών Βέροιας.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο δήμος Βέροιας , το ΚΕΠ Υγείας, το ΝΠΔΔ ΚΑΠΑ, η Κοινωφελής Επιχείρηση ΚΕΠΑ, ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Παράρτημα Βέροιας), ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ημαθίας «Άγιος Παρθένιος» και ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας, ενώ την επιμέλεια της άριστης οργάνωσης είχε η κα Βασιλική Καραδήμου. Όλοι οι παραπάνω φορείς καθώς και οι εισηγητές των ιατρικών θεμάτων μέσω της καλαίσθητης αφίσας και του προγράμματος της εκδήλωσης, ένωσαν την φωνή τους στέλνοντας το εξής μήνυμα: « Είναι η Ζωή σου μην την αφήσεις να μαραθεί, μην ξεχνάς την ετήσια μαστογραφία σου».
Οι εργασίες της εκδήλωσης ξεκίνησαν με τους χαιρετισμούς των συνδιοργανωτών .
«Ο Δήμος Βέροιας με την λειτουργία του ΚΕΠ υγείας, αλλά και με τους άξιους και ικανούς γιατρούς έβαλε το δικό του λιθαράκι στο θέμα της πρόληψης», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, ο οποίος αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στις εκδηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, για τον καρκίνο του εντέρου, του προστάτη και του μαστού, τόνισε τρις την ουσιαστική σημασία της λέξης πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη.
«Κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν», δανειζόμενος την φράση από τον πατέρα της Ιατρικής, τον Ιπποκράτη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος, τόνισε την σπουδαιότητα της Πρόληψης. Ο κ. Διαμαντόπουλος υπογράμμισε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος και ο πρώτος που εμφανίζεται στις γυναίκες. Σύμφωνα με τα νούμερα, μία στις 8 γυναίκες θα νοσήσει. Όταν διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο , είναι ιάσιμος σε ποσοστό που αγγίζει το 97%. Για αυτό οι γυναίκες δεν θα πρέπει να αμελούν το ραντεβού τους με τον γιατρό για τον τακτικό έλεγχο.
«Δεν ανήκουμε στο ιατρικό κομμάτι, ο Σύλλογος μας απλώνει το χέρι του και βοηθάει τα μέλη του. Ο ρόλος μας είναι ψυχαγωγικός, υποστηρικτικός ώστε μπαίνοντας κάποιος στο γραφείο να ξέρει ότι θα βρει μια φιλόξενη παρέα, ένα ζεστό χαμόγελο και μια αγκαλιά γεμάτη, είπε η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών κ. Μαρίνα Ψωμιάδου.
«Όλες οι γυναίκες του χώρου μας, παρασυρμένες από τα τεράστια προβλήματα της καθημερινότητας σε μακροχρόνια περίοδο κρίσης, αφήνουν τον εαυτό τους και τα πολύ προσωπικά τους θέματα –όπως είναι αυτό της πρόληψης για ζητήματα που αφορούν την υγεία- σε δεύτερη μοίρα. Κι όταν έρθει εκείνη η στιγμή που νομίζεις πως έχασες τη γη κάτω απ’ τα πόδια σου, τότε συνειδητοποιείς, πώς ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω… Γι’ αυτό θα μας βρείτε αρωγούς σε κάθε σας προσπάθεια, διάδοσης της σημαντικότητας της πρόληψης. Θα ενώσουμε δυνάμεις και θα αγωνιστούμε ώστε η κάθε γυναίκα, ο κάθε πολίτης, να συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό είναι να προλαμβάνεις από το να θεραπεύεις», σημείωσε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας κα Αθηνά Πλιάτσικα Τσιπουρίδου.
Στην συνέχεια ακολούθησε ένα βίντεο με μαρτυρίες πέντε γυναικών μελών του Συλλόγου Καρκινοπαθών, που πάλεψαν και νίκησαν τον καρκίνο, κοιτάζοντας πλέον την ζωή με περισσότερη αισιοδοξία και ελπίδα.
« Η πορεία του ταξιδιού είναι ένας λαβύρινθος. Το ταξίδι όταν τελειώσει έχει αίσιο τέλος όταν η διάγνωση γίνει έγκαιρα», μ’ αυτά τα λόγια χαρακτήρισε «Το ταξίδι των Γυναικών με καρκίνο του μαστού» ο χειρουργός κ. Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου. Ο ομιλητής προσέγγισε το θέμα από τις πρώτες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ασθενής , σε ότι αφορά την έγκαιρη διάγνωση, την σωστή αναζήτηση των ειδικών ( για επέμβαση, χημειοθεραπείες), αλλά και το βασικότερο, την ψυχολογική κατάσταση της ασθενούς.
Για τον ρόλο του γονιδιακού ελέγχου στην ερμηνεία του καρκίνου του μαστού μίλησε ο γυναικολόγος και Πρόεδρος του Παραρτήματος Βέροιας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Ευάγγελος Παπαχαραλάμπους.
«Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται και στους άνδρες, υπογράμμισε ο κ. Παπαχαράμπους και παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία. 1 στους 800 άνδρες νοσεί, στις γυναίκες 1 στις 8 νοσεί. Η πάθηση στο γυναικείο φύλλο είναι πιο συχνή και μάλιστα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στην Ευρώπη εμφανίζονται 5.000 νέα περιστατικά στις γυναίκες κάτω των 40 ετών». Σχετικά με τον ρόλο των γονιδίων ο κ. Παπαχαραλάμπους αναφέρθηκε στα μεταλλαγμένα γονίδια που ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του μαστού και άλλων οργάνων. Για το πώς μπορεί να κάνει κάποιος τον γονιδιακό έλεγχο, ο ομιλητής ανέφερε δυο τρόπους. Ο πρώτος, με την εξέταση αίματος και ο δεύτερος, με το σάλιο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων βγαίνουν μετά από λίγες μέρες.
Για τον σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει και ο νοσηλευτής που θα πρέπει να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει ψυχολογικά τον ασθενή πριν και μετά το χειρουργείο, μίλησε η Προϊσταμένη Διευθύντρια του Νοσοκομείου Βέροιας κα Μαρία Παπαϊωάννου.
«Μην φοβάστε να κάνετε βιοψία»
Η Βασιλική Καραδήμου , Ακτινοδιαγνώστης Επιμελήτρια- Υπεύθυνη Ακτινολογικού Εργαστηρίου Κ.Υ Βέροιας , μίλησε για το ρόλο της Ακτινοδιαγνωστικής, που μπορεί να αναδείξει μη ψηλαφητούς όγκους . Σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία υπάρχουν 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, 1.500 γυναίκες πεθαίνουν από την νόσο. Η ομιλήτρια χαρακτήρισε τα νούμερα ως έναν πόλεμο, έναν πόλεμο που όπως υποστήριξε τον καταπολεμά κανείς με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και φυσικά με τον τακτικό έλεγχο, που δεν είναι άλλος από την μαστογραφία η οποία είναι η πυξίδα για την συγκεκριμένη πάθηση. Κλείνοντας η κα Καραδήμου συμβούλεψε τις γυναίκες να μην φοβούνται να κάνουν βιοψία, όταν τους ζητηθεί, ούτε όμως να αμελούν τον τακτικό έλεγχο.
« Τις Παθήσεις Μαστού-Χειρουργική Παρέμβαση», ανέπτυξε ο Γενικός Χειρουργός κ. Ισαακίδης Πρόδρομος. Συγκεκριμένα ο εισηγητής παρουσίασε την ανατομία του μαστού, ανέφερε τα είδη καρκίνου και τα είδη των επεμβάσεων και τόνισε την σημασία του αυτοελέγχου με την μέθοδο της ψηλάφησης που πρέπει να κάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα μια γυναίκα χωρίς να παραμελεί το ραντεβού με τον γιατρό της.
«Η σχέση του γιατρού με τον ασθενή είναι ισότιμη»
Η ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση έκλεισε τις εργασίες της με την εισήγηση του Παθολόγου- Ογκολόγου κ. Ιωάννη Μπουκοβίνα, που μίλησε για τα νεότερα δεδομένα στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
Ο κ. Μπουκοβίνας παρουσιάζοντας στοιχεία από την Αμερική, από το 2007 έως 2013 το 90% των γυναικών μετά από την διάγνωση, επέμβαση, θεραπείες, ξεπέρασε τα πρώτα πέντε χρόνια που θεωρούνται πιο κρίσιμα.
Ο εισηγητής αφού μίλησε για τα σχήματα και τα φάρμακα των χημειοθεραπειών, αναφέρθηκε στην σχέση γιατρού και ασθενή η οποία θα πρέπει να είναι ισότιμη. « Ο γιατρός καλείται να φωτίσει τις σκοτεινές σκέψεις του θολωμένου μυαλού του ασθενή, στην συγκεκριμένη περιπτωση μιας γυαναίκας. Δεν διατάζει ο γιατρός και υπακουεί ο ασθενής, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουκοβίνας και στην συνέχεια στάθηκε σε ένα πολύ σοβαρό θέμα, που ταλανίζει χιλιάδες ασθενείς τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας. Η έλλειψη φαρμάκων, η αλλαγή ημερομηνίας της χημειοθεραπείας , ο συμβιβασμός του γιατρού να καλύψει με τα φάρμακα και άλλους ασθενείς, δυστυχώς μας οδηγεί σ’ έναν διαρκεί αγώνα και αγωνία. Πολλές φορές όπως είπε ο κ. Μπουκοβίνας οι ασθενείς για να μην βιώσουν όλη αυτή την ταλαιπωρία βαριούνται, αγανακτούν και δεν κάνουν την χημειοθεραπεία.
…και μουσικά ταξίδια
Μετά την εκδήλωση, η βραδιά μεταφέρθηκε στο ανακαινισμένο φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο των γυναικών, με αγαπημένα τραγούδια που ερμήνευσε η Μάγδα Πένσου, ο Πέτρος Ρίστας στην κιθάρα, η Νάντια Μωχάμεντ στο βιολί και η Σίσσυ Γεωργοπούλου στο φλάουτο. Μαζί τους και η παιδική χορωδία της ΚΕΠΑ.