Με τον φόβο ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όταν σχεδιάζει το νέο Σχολείο, δεν έχει στο μυαλό της τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, γονείς και εκπαιδευτικοί της Α/θμιας και Β/θμιας, διοργανώνουν πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στη Βέροια, στην Πλατεία Δημαρχείου.
Αυτός ο φόβος και η αγωνία εκφράστηκε ξεκάθαρα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στον όροφο του καφέ cinema, από τους: Θόδωρο Κακαγιάννη πρόεδρο της ΕΛΜΕ, Τάσο Παντζαρτζίδη ταμία, Παύλο Τουτουντζίδη πρόεδρο των εκπαιδευτικών Α/θμια; Εκπ/σης Ημαθίας, Τάσο Κωστόπουλο αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και τη γραμματέα Έλενα Μυτηλέκα.
«Για μια φορά ακόμη τα μεγάλα προβλήματα μας καλούν όλους να ακολουθήσουμε το δρόμο του αγώνα» τόνισε ο κ. Κωστόπουλος, απαριθμώντας αυτά που διεκδικούν και που αφορούν: στην υποχρηματοδότηση της παιδείας, στη δωρεάν μεταφορά των μαθητών, στην κρατική μέριμνα για δωρεά γεύματα στα σχολεία, τη συντήρηση των κτιρίων, στην έγκαιρη ολοκλήρωση των τομέων και ειδικοτήτων του ΕΠΑΛ, στην έγκριση όλων των ειδικοτήτων, στην ανάγκη ολιγομελών τμημάτων, στη δημόσια παιδεία, στους μαζικούς διορισμούς για την Ειδική Αγωγή, στη δωρεάν διανομή ξενόγλωσσων βιβλίων, στην επάρκεια σχολικών φυλάκων και καθαριστριών, στην άμεση έναρξη της ενισχυτικής διδασκαλίας κ.ά.
«Καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει έμπρακτη στήριξη στο δίκαιο αγώνα μας» κατέληξε ο κ. Κωστόπουλος.
Στα προβλήματα που ανακύπτουν με το νέο νομοσχέδιο στα ολοήμερα σχολεία κυρίως, αναφέρθηκε ο κ. Τουτουντζίδης, εκτιμώντας ότι το σκεπτικό του Υπουργείου οδηγεί στην κατάργηση των ολοήμερων. «Καθιέρωσαν ένα σχολείο με μειωμένες ώρες διδασκαλίας, ένα σχολείο που δεν έχει υπεύθυνο ολοήμερου τμήματος αλλά λειτουργεί τα ολοήμερα τμήματα με περισσεύματα ωρών, που τεχνητά δημιούργησε η Υπουργική απόφαση. Το προεδρικό διάταγμα αυστηροποίησε τις προϋποθέσεις εγγραφής στα ολοήμερα τμήματα, ενώ ζητεί την επαναβεβαίωση της εγγραφής από τους γονείς των μαθητών κάθε τρίμηνο και διαγράφει κάθε μαθητή που απουσιάζει συνεχόμενα για δεκαπέντε ημέρες. Όλα αυτά έχουν ως στόχο να καταργήσει τα τμήματα του ολοήμερου».
Όσον αφορά την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, ο κ. Τουτουντζίδηςέκανε λόγο για μεθοδεύσεις που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της προσχολικής αγωγής, όπου ιδιωτικοί φορείς ή φορείς με ιδιωτικοοικονομική λειτουργία (δημοτικοί παιδικοί σταθμοί) θα ανταγωνίζονται για την εξασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης. «Χιλιάδες προνήπια μένουν εκτός του δημόσιου νηπιαγωγείου και ωθούνται σε δομές των δήμων με τα voucher(βρεφονηπιακοί σταθμοί) ή σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, ενώ παράλληλα τα παιδιά 2 έως 3,5 ετών μένουν εκτός παιδικών σταθμών (περίπου 8000 παιδιά αυτής της ηλικίας έμειναν εκτός παιδικών σταθμών φέτος)», είπε.
Αναφέρθηκε επίσης στην αναλογία μαθητών ανά δάσκαλο που «στριμώχνει» πλέον τον αριθμό των παιδιών, αντί να σπάει μια τάξη των 25 μαθητών σε δύο τμήματα. Στο οικονομικό κομμάτι, τα χρήματα δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι δαπάνες των σχολείων, είπε ο πρόεδρος ενώ αναφέρθηκε και στις δυσκολίες των αναπληρωτών που μετακινούνται κάθε χρόνο, με ένα μισθό που δεν καλύπτει ούτε τις βασικές τους ανάγκες.
Τα συσσωρευμένα προβλήματα λοιπόν τους οδηγούν στη συμμετοχή στους στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, με 2ωρη στάση εργασίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κακαγιάννης στα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει στα ΕΠΑΛ, εξαιτίας των αλλαγών που φέρνει το Υπουργείο, για εξοικονόμηση χρημάτων. Όπως τόνισε, για πρώτη φορά δεν έχουν λειτουργήσει ειδικότητες στα ΕΠΑΛ, οι οποίες για να λειτουργήσουν χρειάζεται ένας αριθμός μαθητών, από 10-15, ανάλογα με την περιοχή. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να δοθεί η έγκριση μια ειδικότητας, μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη, σε άλλο σχολείο του Νομού. Εάν συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός (27 μαθητές) τότε οι επιπλέον, θα κληρωθούν και θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα αλλάξουν σχολείο ή ειδικότητα. Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ έθεσε επίσης ζητήματα, όπως η μετακίνηση των μαθητών που χωρίζονται σε τρεις ταχύτητες ανάλογα με τις αποστάσεις: Αυτοί που μετακινούνται δωρεάν, αυτοί που πληρώνουν μισό εισιτήριο και αυτοί που πληρώνουν ολόκληρο. Η ΕΛΜΕ ζητάει τη δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών, με τα αστικά και τα υπεραστικά λεωφορεία. Μάλιστα, ανέφερε και περιπτώσεις μαθητών που δεν πάνε στο σχολείο, είτε γιατί δεν έχει γίνει ακόμα η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μεταφορά, είτε γιατί δεν καλύπτονται οι μετακινήσεις τους. Επίσης, τόνισε την ανυπαρξία διορισμών μετά τα μνημόνια, τα κενά σε ορισμένα μαθήματα, τις διπλές εξετάσεις τις οποίες θα περνούν τελικά οι μαθητές, παρά τον σχεδιασμό για κατάργηση των πανελλαδικών που ευαγγελίζεται το «νέο Λύκειο» και εξέφρασε την ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας για τον διαχωρισμό των μαθημάτων σε βασικά και επιλογής.
Περισσότερα, δεσμεύτηκαν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων, να πούνε στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 23 Νοεμβρίου στη Βέροια.
Κοινή διαπίστωση υπήρξε ότι, εκπαιδευτικοί και γονείς, παλεύουν σήμερα για τα αυτονόητα, για να σταματήσουν -όπως τόνισαν- τον κατήφορο της εκπαίδευσης εκτιμώντας ότι η Υγεία και η Παιδεία, δεν προσεγγίζονται λογιστικά.
Σοφία Γκαγκούση