Την αρωγή της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης στην αντιμετώπιση του ελέγχου των στοιχείων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές (ανήκουν στα μητρώα των αγροτών-παραγωγών αλλά εμπορεύονται προϊόντα από την Κεντρική Αγορά) και του μείζονος προβλήματος της διαχείρισης των βιοαποβλήτων ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας Κωνσταντίνος Γιουτίκας από τον πρόεδρο της Αγοράς, Δημήτρη Χαμπίδη, κατά τη συνάντησή τους την περασμένη Δευτέρα. Ο κ. Γιουτίκας σημείωσε επίσης την πρόοδο στη μελέτη αντιμετώπισης των ομβρίων της Δυτικής Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Λαχαναγοράς, ένα πολύ σημαντικό θέμα για την ΚΑΘ.
Από την πλευρά του ο κ. Χαμπίδης ανέφερε τα σχέδια ανάπτυξης της ΚΑΘ που θα συμβάλλουν στην επίλυση των παραπάνω προβλημάτων. Σημαντικός στοχος της διοίκησης της αγοράς, είπε, είναι η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και των συστημάτων ελέγχου και αυτοματοποίησης των εγκαταστάσεων, που θα βοηθήσουν τους μηχανισμούς ελέγχου στην ιχνηλασιμότητα και την ποιότητα των διακινούμενων προϊόντων αλλά και στη μείωση του παρεμπορίου και της ανομίας των εμπλεκομένων. "Η Κεντρική αγορά όμως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της κρατικής δομής" τόνισε ο πρόεδρος της ΚΑΘ.
Για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων ο κ. Χαμπίδης ανέφερε πως είναι ένα μείζον θέμα που απασχολεί την ΚΑΘ, ενώ τα μέτρα που έχουν ήδη σχεδιαστεί και δρομολογηθεί εξέπληξαν ευχάριστα τον αντιπεριφερειάρχη. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη συλλογή των οργανικών απορριμάτων από τις επιχειρήσεις, τον διαχωρισμό των τροφίμων σε κατάλληλα ή όχι, και των συσκευασιών σε ανακυκλώσιμες και μη, τη διάθεση των τροφίμων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και φορείς, και τέλος τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην πρόσφατη νομοθεσία. Όπως τόνισε ο κ. Χαμπίδης, μέρος της χρηματοδότησης της δράσης έχει εξασφαλιστεί από τη συμμετοχή της ΚΑΘ στο πρόγραμμα Ιnterreg Ελλάδα – Βουλγαρία.
Απώτερος στόχος της διοίκησης, είπε κλείνοντας ο πρόεδρος της ΚΑΘ, είναι η ευρύτερη συμμετοχή στη δομή από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με στόχο την παγίωση του προγράμματος, αλλά και την περαιτέρω εξέλιξή του με τη δημιουργία μεταποιημένων προϊόντων και μονάδα κομποστοποίησης εντός ή πλησίον της αγοράς.
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε τη χαρά του αλλά και την αμέριστη στήριξή του στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και τους άξονες ανάπτυξης της Κεντρικής Αγοράς, τονίζοντας την ανάγκη για καλύτερη επικοινωνία και ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των φορέων.