Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Επιμελητήριο Ημαθίας η επετειακή εκδήλωση (50 χρόνια) από την πρώτη καλλιέργεια των κηπευτικών στα θερμοκήπια του Αγίου Γεωργίου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού. Με «στόχο να θυμηθούμε την ιστορία και να ενημερωθούμε για τις τελευταίες εξελίξεις» όπως τόνισε καλωσορίζοντας τον κόσμο ο πρόεδρος Φάνης Κουτρουλιάς.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο βουλευτής Χρήστος Αντωνίου, ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, ο γ.γ. Οικονομικών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Τσαγκαλίδης, ο πρόεδρος της Κενρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Δημήτρης Χαμπίδης, ο εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη Νίκος Τσούντας, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, επιχειρηματίες, παραγωγοί κ.ά.
Τους καλεσμένους χαιρέτισε εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου ο πρόεδρος του Μεταποιητικού Τμήματος Τάσος Γιάγκογλου, εστιάζοντας στην εξειδίκευση που έχει επιτύχει τόσα χρόνια με εντυπωσιακά αποτελέσματα ο Άγιος Γεώργιος, το ισχυρό brande που απέκτησε στα κηπευτικά και ιδίως την πιπεριά, τονίζοντας παράλληλα ότι το Επιμελητήριο θα είναι πάντα ένα θερμοκήπιο για όλους τους επιχειρηματίες προσφέροντας εκπαίδευση, συμβουλευτική, ενημέρωση και επιμόρφωση.
Στο ότι οι προσπάθειες του Αγίου Γεωργίου βοήθησαν ώστε να επιτύχει υψηλή προστιθέμενη αξία οι παραγωγοί στάθηκε στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Χρήστος Αντωνίου, ενώ ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης μίλησε για τα ισχυρά brande της Ημαθίας στο πεδινό ή ορεινό κομμάτι της, σημειώνοντας ότι πρέπει να είναι τριπλός ο στόχος όλων: η βελτιστοποίηση της ποιότητας, η μεγιστοποίηση παραγωγής και η μείωση του κόστους. Στη στόχευση εκπαίδευσης των νέων αγροτών και της ανάδειξης των προϊόντων στάθηκε ο εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη Νίκος Τσιούντας.
Να σημειωθεί ότι ο σύλλογος τίμησε τους δύο πρώτους καλλιεργητές κηπευτικών στο χωριό, τον Άρη Ταυρίδη και τον Σταύρο Σταύρογλου.
Ιστορική αναδρομή και προοπτικές
Στη διάρκεια των εισηγήσεων έγινε μεταξύ άλλων μια ιστορική αναδρομή στην καλλιέργεια των κηπευτικών και ιδίως της πιπεριάς στον Άγιο Γεώργιο (από τον εκπαιδευτικό Γιάννη Ξενιτίδη) και τονίστηκε η διατροφική διατροφική αξία των κηπευτικών (από τη διαιτολόγο - διατροφολόγο Πολυξένη-Μαρία Παπαναστασίου).
Στις σύγχρονες τεχνολογίες και τεχνικές για αειφορική παραγωγή κηπευτικών υπό κάλυψη σε μεσογειακές συνθήκες αναφέρθηκε ο Δρ. Κωνσταντίνος Λίτρας, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλώντας για τις νέες τάσεις στα θερμοκήπια, τις ενεργειακές επιλογές κ.ά.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την καλλιέργεια και την προώθηση των προϊόντων.
Οι υπόλοιπες εισηγήσεις αφορούσαν τα εξής θέματα:
Η Πιστοποίηση Αγροτικών προϊόντων. Η διαδικασία, το κόστος και χρησιμότητα της, από τον Γεωπόνο Γεώργιο Πεχλιβανίδη.
Τα σχέδια βελτίωσης, επενδυτικό εργαλείο για αγρότες, από τη βιολόγο Μαρία Τσιάκα.
Οργανώσεις & Ομάδες Παραγωγών: Διαδικασία Αναγνώρισης & Οφέλη, από τον γεωπόνο Αντώνη Μέλλιο.
Οι ευκαιρίες, τα εμπόδια και οι δυνατότητες, από τον πρόεδρο της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστο Γιαννακάκη.