Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα
Διπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού
Φίλοι μου, καλή σας ημέρα,
τη στιγμή που πληκτρολογούνται οι ακόλουθες γραμμούλες, η ανάδοχος εταιρεία της επένδυσης στο Ελληνικό, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία:
«…όπως είναι φυσικό, το σύνολο αυτών των ανατροπών και ανακολουθιών, αλλά και η πρακτική της συνεχούς έγερσης νέων εμποδίων, διαρρηγνύουν το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα, δημιουργούν έντονο προβληματισμό ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης της επένδυσης, της οποίας η αναγκαιότητα διακηρύσσεται με τον πιο επίσημο τρόπο από την Ελληνική Πολιτεία, ενώ η κρισιμότητά της είναι αδιαμφισβήτητη από όλες τις πλευρές».
Όπως καταλαβαίνετε, φίλοι μου, η επένδυση για την ώρα «παγώνει», διότι η υπηρεσία αστυνόμος σαίνης (στη δημοτική αρχαιολογία!), με τη βοήθεια των Κορυφαίων Ανώτατων Σούργελων, ανακάλυψε ότι δεν θέλουμε ψηλά και λεπτά κτίρια, αλλά κοντά και χοντρά, κάτι σαν ντουλάπες δηλαδή.
Πάντα πίστευα, ότι κατά βάθος η συγκεκριμένη υπηρεσία με συμπαθεί!
Όταν μία υπηρεσία, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο αστυνόμος σαίνης, αρνείται να δει την πραγματικότητα και εμμένει στην παρελθεντολαγνεία, τότε μιλάμε για υπηρεσία στην κοσμάρα της, με λίγα λόγια έχουμε να κάνουμε με «αστυνόμο σαίνη από τα λίντλ»!
Δηλαδή ρε κοντούλη και ευσωμούλη, δεν έχουν δικαίωμα να ζούνε με το παρελθόν ή στο παρελθόν;
Σαφέστατα και ναι.
Μπορούνε να νομίζουνε ότι κοιμούνται στην κρεβατοκάμαρα του Φιλίππου, αγκαλιά με τον Αλέξανδρο, παίρνουν το λουτρό τους με την Ολυμπιάδα και καβαλάνε τον βουκεφάλα για να πάνε τσάρκα για σανό, αλλά όλα αυτά να περιορίζονται στο εγώ τους.
Όταν επηρεάζουν τη ζωή μας, τότε τα πράγματα αλλάζουν.
Όταν αρνείσαι να κατανοήσεις ότι το ύψος των σύγχρονων κτιρίων, είναι ένα εμβληματικό στοιχείο της σχεδιαζόμενης σημερινής ανάπτυξης και δεν επιθυμείς ψηλά κτίρια, επειδή θα «βρίσκουνε» τα βέλη και τα ακόντια των μυρμιδόνων, τότε ναι, φίλοι μου, υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο!
Αρκετά πια, με το γελοίο σε αυτή τη χώρα!
Να υπάρξει συνδυασμός παρελθόντος και μέλλοντος φυσικά και ναι, αλλά να μου επιβάλλεις ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής επειδή έτσι το θέλεις, φυσικά και όχι.
Όσο αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα, συνεχώς θα βουλιάζουμε.
Εάν δεν αντιμετωπίσουμε τη χώρα ως σύνολο, αλλά τμηματικά, εάν δηλαδή δεν καθορίσουμε τις προτεραιότητες, δεν πρόκειται να σηκωθούμε.
Εάν με ρωτήσετε, εάν πρέπει να γίνουν μουσεία, θα σας απαντήσω ναι, αλλά σε μία πτωχευμένη χώρα να κατασκευάζω ανάκτορα και ακριτική πόλη να μην έχει νοσοκομείο, φυσικά και όχι.
Δηλαδή εγώ θα έχω παλάτια για να παίζω και η Κομοτηνή θα έχει νοσοκομείο, που χρονολογείται πριν το 1940;
Πριν από λίγα χρόνια ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρεζ, σε συνέντευξή του είχε τονίσει:
«όλες οι χώρες αλλάζουν, διότι άλλαξε ο κόσμος. Είτε θα περάσεις στη σύγχρονη εποχή ή θα μείνεις πίσω, φτωχός και ασήμαντος. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι κυβερνήσεις δεν ελέγχουν τις οικονομίες τους. Αντί για εθνική οικονομία έχουμε παγκόσμια οικονομία. Καμία χώρα δε μπορεί να γλυτώσει από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομίας και καμία χώρα δε μπορεί να ελέγξει την παγκόσμια οικονομία. Έχουμε παγκόσμια οικονομία, χωρίς παγκόσμια κυβέρνηση και εθνικές κυβερνήσεις χωρίς έλεγχο των οικονομιών τους. Εάν θέλετε να συμμετέχετε πρέπει να ακολουθήσετε τους καινούριους κανόνες, οι οποίοι είναι παγκοσμιοποιημένοι, βασίζονται στην επιστήμη, είναι δημιουργικοί και δεκτικοί στις προσδοκίες της νέας γενιάς».
Και η παγκόσμια οικονομία φίλοι μου, είναι αποτέλεσμα του διαδικτύου, το οποίο είναι φυσικό επακόλουθο της τεχνολογίας.
Όσες κρεβατοκάμαρες και να είχε ο Φίλιππος και όσες και να βρούμε, η μεταφορά δισεκατομμυρίων με το πάτημα ενός κουμπιού, δεν θα αναιρεθεί, δυστυχώς ή ευτυχώς!
Την προηγούμενη εβδομάδα φίλοι μου, επισκέφθηκα γνωστή καντίνα.
Μετά τον πόλεμο με τα σουβλάκια και τα μπιφτεκάκια, συζήτησα με φίλο και συνάδελφο τη σκέψη να ανοίξουμε αλυσίδα από μπιφτεκομάγαζα.
Στην αρχή υπήρξε διαφωνία για το όνομα της αλυσίδας.
Εγώ πρότεινα ως όνομα, το καλό μπιφτεκάκι ή το σούβλακος.
Ο συνάδελφος αντιπρότεινε, το καλή όρεξη, εγώ το καλή χώνεψη, εκείνος να ξεκινήσουμε από τη Μ. Βρετανία, στο κέντρο του Λονδίνου όπου θα γίνετε λαικό προσκύνημα, εγώ γνήσιος γερμανοτσολιάς, ήθελα να ξεκινήσουμε από Γερμανία, οι γυναίκες επιθυμούσανε από Γαλλία και στήσιμο καντίνας, έξω από τα ηλίθια πεδία και να μην τα πολυλογώ έγινε ένας μικρός χαμός.
Υπήρχε όμως κάτι στο οποίο όλοι συμφωνήσαμε.
Η έδρα της εταιρείας να είναι στον Παναμά!
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΠΑΤΡΙΔΑ!