Τα προβλήματα του νοσοκομείου Νάουσας συζητήθηκαν στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας, μετά από πρόταση του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν οι βουλευτές Φρόσω Καρασαρλίδου, Χρήστος Αντωνίου και Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, ο διοικητής του νοσοκομείου Ημαθίας Τάκης Μαυρογιώργος, εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων, του Εργατικού Κέντρου Νάουσας (που οργάνωσε συλλαλητήριο έξω από τον χώρο του δημαρχείου στη διάρκεια της συνεδρίασης) κ.ά.
Διαρκή συνεργασία και σχέση με την κεντρική εξουσία για την παρακολούθηση των θεμάτων ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο («μεγαλύτερός μας σύμμαχος είναι το δημοτικό συμβούλιο» είπε) ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων κ. Τσαρνούχας, ώστε να επιτυγχάνονται λύσεις των προβλημάτων, όπως π.χ. στην παθολογική και χειρουργική που αρχίζει και πονάει. Αναφορικά με το θέμα του αξονικού, τόνισε ότι δεν πρέπει να μείνει από έξω, «αλλιώς υπονομεύεται η δυνατότητα να έχουμε κόσμο».
«Συνοπτικές διαδικασίες προσλήψεων» ζήτησε το μέλος του σωματείου κ. Κεχαγιά, ενώ ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. κ. Λογγινίδης ζήτησε μαζικές προκηρύξεις και προσλήψεις για παθολογική-χειρουργική-οφθαλμολογική-ορθοπεδική με μόνιμους γιατρούς, αλλά και επιπλέον γιατρούς με την έλευση του αξονικού τομογράφου.
Ο διοικητής
Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Μαυρογιώργος απαρίθμησε τις προσλήψεις που έγιναν τα τελευταία 2 χρόνια και ανέφερε ότι είναι σχετική καλή η κατάσταση στο νοσοκομείο και «άρχισε να συμμορφώνεται η κατάσταση» όπως είπε. Τόνισε επίσης ότι ο νόμος για το ΕΣΥ δεν προβλέπει μαζικές προσλήψεις. «Κάναμε μαζικές προκηρύξεις για την παθολογική, αλλά οι συνεχείς φήμες που διασπείρονται περί κλεισίματος του νοσοκομείου οδηγούν στο να μην υπάρχει ενδιαφέρον. Δεν είναι θνησιγενές μόρφωμα το νοσοκομείο» υπογράμμισε ο κ. Μαυρογιώργος, επιμένοντας στη δέσμευση που είχε κάνει την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων του ότι κανένα νοσοκομείο δεν κλείνει.
Αναφερόμενος στο θέμα του αξονικού τομογράφου ο κ. Μαυρογιώργος τόνισε ότι ήταν δεύτερη ευκαιρία η συμμετοχή στην αγορά των 20 αξονικών, σημειώνοντας ωστόσο ότι πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι να λυθεί το θέμα. «Να μην αναλωθούμε σε μια αξονιάδα, αλλά ας επικεντρωθούμε στις άλλες ανάγκες» είπε.
Τέλος, εκφράζοντας την άποψή του τόνισε ότι το μέλλον της Υγείας προβλέπει μεγάλα νοσοκομεία, αλλά δεν καταργούμε και τα μικρά. «Με 5 ή 6 βασικές κλινικές, δεν γίνεται σπατάλη δυναμικού και πόρων» είπε, επαναφέροντας το θέμα της ενεργοποίησης της δωρεάς του κτιρίου της Βέτλανς για τη δημιουργίας ενός κέντρου αποκατάστασης, μήπως και μπορεί να το βοηθήσει την προοπτική του.
Οι βουλευτές
Από την πλευρά της η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου ανέφερε ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι καλύτερη σήμερα από ό,τι ήταν πριν το 2015. Η βουλευτής διάβασε λίστα προσλήψεων που έγιναν την τελευταία διετία, σχολιάζοντας: «Δεν βοηθούν δηλώσεις περί κλεισίματος. Είναι μια εικόνα που δεν συμβάλει στη λύση των προβλημάτων, και λειτουργεί ως τροχοπέδη. Πρέπει να μας προβληματίσει το ότι δεν έρχονται γιατροί» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας οξυμένα προβλήματα την παθολογική και τον αξονικό.
Ισχυρό πολιτικό μήνυμα από την κυβέρνηση για την ενίσχυση του νοσοκομείου ζήτησε με την τοποθέτησή του ο βουλευτής κ. Βεσυρόπουλος.
Ο αντιπεριφερειάρχης
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλαϊτζίδης, που εκπροσωπούσε και τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα,στην τοποθέτησή του τόνισε για το θέμα του αξονικού ότι «αν αύριο η 3η ΥΠΕ βάλει σε πρώτη θέση την αγορά του, εμείς είμαστε οι πρώτοι που θα το πράξουμε. Η χρηματοδότηση του εγκρίνεται όμως αποκλειστικά και μόνο από την κυβέρνηση και την 3η ΥΠΕ, στην οποία ο ίδιος ο περιφερειάρχης έχει στείλει τρεις φορές για το ζήτημα του αξονικού τομογράφου της Νάουσας, χωρίς να πάρει ποτέ απάντηση. Ας αναπροσαρμόσει λοιπόν η κυβέρνηση τον προϋπολογισμό για την υγεία στην ΠΚΜ, εντάσσοντας σε πρώτη προτεραιότητα την προμήθεια του αξονικού τομογράφου της Νάουσας και αύριο κι όλας ξεκινάμε τις διαδικασίες. Καιρός λοιπόν να σταματήσει αυτή η «κολοκυθιά» και το λέω με ειλικρίνεια. Είμαι πρόθυμος να κατέβω μαζί με τον δήμαρχο και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό υγείας αύριο κι όλας για να πάρουμε την έγκριση του». Επίσης διέψευσε ότι η ΠΚΜ διαθέτει δικά της κονδύλια, από εθνικούς πόρους, τονίζοντας οτι οι πόροι των περιφερειών έχουν μειωθεί κατά 70% τα τελευταία χρόνια των μνημονίων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συντηρηθεί ούτε το οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας. Εκτίμησε τέλος, ότι το Νοσοκομείο της Νάουσας χρειάζεται άμεσα γενναία ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό, κυρίως στην παθολογική κλινική, αλλά και των άλλων κλινικών με γιατρούς, νοσηλευτές και υπαλληλικό προσωπικό.
Οι γιατροί
Ενδεικτικές της αγωνίας του ιατρικού κόσμου ήταν οι τοποθετήσεις των παρισταμένων γιατρών στη συνεδρίαση. Ο διευθυντής της ορθοπεδικής κ. Ελευθερόπουλος αφού σημείωσε ότι η σύνδεση του νοσοκομείου με τη μονάδα Βέροιας δεν λύνει προβλήματα και κάποιες κλινικές πράγματι υπολειτουργούν, πρέπει «χωρίς αντιδικίες να πάρουμε απόφαση για τι θέλουμε για το νοσοκομείο ή να είναι λίγο από όλα όπως είναι σήμερα».
«Σε καμία πόλη ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο δεν ασχολούνται με το νοσοκομείο. Κάτι τέτοιο επικοινωνιακά λειτουργεί αρνητικά» είπε ο διευθυντής της χειρουργικής κ. Φαρδέλας, χαρακτηρίζοντας γάμος που δεν έγινε τη διασύνδεση με τη Βέροια. «Δεκανίκι τους γίναμε. Κανένας τους όμως δεν στηρίζει εμάς. Δεν πάει άλλο. Εμείς είμαστε οι Φιλιππινέζες…»
Από την πλευρά του ο κ. Φλέγγας τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες, για να υπάρχουν ποιοτικά κριτήρια στην επιλογή
Η συζήτηση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας