Κάποτε, ένας όχι και τόσο καλός μαθητής, σε ερώτηση του καθηγητού του, των Θρησκευτικών, «Ποιοι είναι παιδί μου οι τέσσερις Ευαγγελιστές;», ο μαθητής αφού κόμπιασε λίγο, επειδή προφανώς αιφνιδιάστηκε, απάντησε ως εξής: «Οι τέσσερις Ευαγγελιστές ήταν τρεις, οι εξής δύο, ο Λουκάς.»
Αυτό που ανέφερα μου έρχεται στο μυαλό, τώρα που βλέπω ότι έχουν μαζευτεί τόσοι πολλοί υποψήφιοι για την προεδρία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, από ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ, και που είναι όμως, κατά την άποψή μου, σίγουρο ότι ο νέος πρόεδρος θα προέρχεται από το χώρο που πάλαι ποτέ πανίσχυρου ΠΑΣΟΚ, αν μετρήσουμε τις δυνάμεις του καθενός αναλογικά και τον χώρο που ανήκει, κι αν δούμε τις πρώτες δημοσκοπήσεις μεταξύ των υποψηφίων προέδρων. Εξ όσων ανέφερα, πιστεύω με σιγουριά τελικά, ότι ο πρόεδρος του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς θα προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα θα είναι και θηλυκού γένους.
Πολύ σοφή η κίνηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου της ΔΗΜΑΡ, να αποχωρίσει από τη διεκδίκηση της προεδρίας, το κατάλαβε νωρίς. Θα σκέφτηκε ίσως, «Ούτως ή άλλως στη ΔΗΜΑΡ ήμαστε τρεις και ο κούκος, που λέει η παροιμία, και θέλουμε και την αρχηγία του χώρου;». Σωστός.
Για τον Σταύρο Θεοδωράκη, μου προξενεί εντύπωση ότι μέχρι τώρα έλεγε πως το κόμμα του δεν έχει καμία σχέση με τα παλιά κόμματα, το παλιό σύστημα, και άλλες θεωρίες, που όλα αυτά μάλλον τα θυσιάζει στο βωμό της ενότητας του χώρου του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, αλλά και της πολιτικής του ύπαρξης, μιας και οι δημοσκοπήσεις εδώ και πολύ καιρό συνεχώς τον έχουν εκτός βουλής, όποτε κι αν γίνουν εκλογές. Τον βολεύει λοιπόν αυτή η πολιτική του συμπεριφορά, που επαληθεύει την παροιμία «και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη».
Ακούγοντας όμως, τις εξαγγελίες και τις διακηρύξεις όλων των υποψηφίων, ότι δηλαδή “τα πράγματα μπαίνουν σε μία σειρά στο νέο πολιτικό φορέα, διαφάνεια στις διαδικασίες, κοντά στον λαό, για μία νέα αρχή”, δηλώνω πως είμαι πολύ καχύποπτος, διότι πολλά έχουν δει τα μάτια μου. Εάν δηλαδή αυτός ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς καταστεί κόμμα εξουσίας, ή συμμετέχει σε συγκυβέρνηση μελλοντικά, εάν δεν συγκεντρώσει φυσικά ποσοστό αυτοδυναμίας η Νέα Δημοκρατία, μην έχουμε τα ίδια φαινόμενα που συνέβησαν στο παρελθόν, ακόμα και στην πόλη μας, και που όλα αυτά λίγο-λίγο συνέβαλαν στο να φτάσει ο χώρα μας στη σημερινή κατάσταση χρεοκοπίας, γιατί τότε θα είναι σαν γυρνάμε στα παλιά και πάλι, δηλαδή μία από τα ίδια.
Θα αναφερθώ για παράδειγμα, στις περιπτώσεις όπου οι υπουργοί έχριζαν εμμίσθους συνεργάτες του υπουργείου τους στελέχη των νομαρχιακών επιτροπών, πράξη πολιτικά καταδικαστέα, που το μόνο αποτέλεσμα που είχε ήταν -πέραν του οικονομικού βολέματος του ευνοούμενου- η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, χωρίς λόγο. Το εξωφρενικό δε στις υποθέσεις αυτές, ήταν ότι διώκονταν πολιτικά αυτοί που έφερναν στο φως τέτοιες ακατανόητες και επιλήψιμες πολιτικά συμπεριφορές, γεγονός που θεωρώ έλλειμμα δημοκρατίας.
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, θα καταλάβουν πολύ καλά.
Για να δούμε τι θα δούμε.
Γ.Ξ. ΤΡΟΧΟΠΟΥΛΟΣ
Φαρμακοποιός