Επιστημονική επιχειρηματολογία σύμφωνα με την οποία το ΄Φιλίππειο Γυμνάσιο΄ του Αριστοτέλη στην αρχαία Μίεζα βρίσκεται σε χώρο παρακείμενο του αρχαίου θεάτρου, ανέπτυξε το βράδυ της Δευτέρας η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη, στη διάρκεια της εκδήλωσης «Αριστοτέλης-Μέγας Αλέξανδρος, από το χθες στο σήμερα» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στον πολυχώρο πολιτισμού «Χρ. Λαναράς» (αίθουσα Βέτλανς).
Μιλώντας για ρεαλιστική προσέγγιση και παρουσιάζοντας γραπτές αναφορές ιστορικών της αρχαιότητας, η κ. Κοτταρίδη υπολόγισε σε τουλάχιστον 100 τους συμμαθητές του Αλεξάνδρου (όλους γόνους των ισχυρότερων οικογενειών του βασιλείου) στην περίοδο της παρουσίας του στο Γυμνάσιο, μα και τεράστιο τον όγκο των μαθημάτων, μεταξύ αυτών και του πολέμου, για τα οποία θα χρειάζονται μεγάλες εγκαταστάσεις και ευρύχωρες αίθουσες διδασκαλίας, ίσως και στάδιο, όπως γινόταν σε όλα τα Γυμνάσια της εποχής. Η κ. Κοτταρίδη υπολόγισε ότι το κτίριο για το οποίο μιλά, που καταστράφηκε ολοκληρωτικά στα ύστερα ελληνιστικά χρόνια, εκτείνεται σε περίπου 30 στρέμματα, από τα οποία -όπως είπε- εξερευνήθηκε μέχρι σήμερα μόνο το 1/5 και με συνεχείς διακοπές από τη δεκαετία του ‘70. Ζήτησε δε από την Πολιτεία να συμμετέχει και αυτή εκτός από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας στη χρηματοδότηση των ανασκαφών, δεδομένου ότι στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτούνται ανασκαφικές εργασίες.
Για τον χώρο όπου σήμερα προβάλλεται ως η Σχολή Αριστοτέλους, η κ. Κοτταρίδη υποστήριξε ότι ήταν αρχαίο λατομείο.
Οι άλλες εισηγήσεις
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις του διευθυντή Α΄βάθμιας εκπαίδευσης Διονύση Διαμαντόπουλου με θέμα τη διαχρονικότητα του Αριστοτέλη στην Παιδεία, και του Στράτου Κατή (Vaeni) για τον οίνο στην αρχαία Ελλάδα. Από την πλευρά του ο κ. Διαμαντόπουλος παρουσίασε τις απόψεις του Αριστοτέλη για την παιδεία, υπό το πρίσμα των σύγχρονων παιδαγωγικών απόψεων, αναδεικνύοντας τον διαχρονικό λόγο του μεγάλου φιλοσόφου και δασκάλου. Τέλος ο κ. Κατής αναφέρθηκε στην παρουσία του κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, εστιάζοντας στην περιοχή μας.
Παρουσίες-χαιρετισμοί
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας κ. Θάνος και ο αντιδήμαρχος Νάουσας κ. Βαλσαμίδης. Ο πρώτος τόνισε ότι ο πολιτισμός και οι δύο μεγάλοι Έλληνες βρίσκονται στον πυρήνα της τουριστικής προβολής της Κ. Μακεδονίας. Νωρίτερα ο κ. Βαλσαμίδης εστίασε ακριβώς στην απουσία της Μίεζας και της συνύπαρξης των δύο κορυφαίων από τη μάθηση.
Παραβρέθηκαν, ο βουλευτής Χρήστος Αντωνίου, η αντιδήμαρχος Νάντια Τάκη-Τζέπου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκη Καρατζιούλα και Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Μάντσιος και Μαρία Τορορή, η τέως βουλευτής Γεωργία Μπατσαρά, εκπρόσωπος του Στρατηγού Διοικητού της ΙΜΠ Αντισυνταγματάρχη κ. Κούτελη, εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου κ. Παντελεήμονα κ.ά.
Η εκδήλωση έληξε με την απονομή αναμνηστικών της Π.Ε Ημαθίας στους επισήμους, καθώς και με οινογευσία ποικιλίας κρασιών της περιοχής και τοπικών εδεσμάτων.
Σήμερα στις Αιγές
Το αφιέρωμα στον Αριστοτέλη και τον Μέγα Αλέξανδρο συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη στο Πολυκεντρικό Μουσείο της Βεργίνας, στις 7 το απόγευμα, με τις εξής ομιλίες: «Αιγές – Η βασιλική καθέδρα των Μακεδόνων» -Αγγελική Κοτταρίδη, Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας, «Η Τουριστική Ετοιμότητα της Ημαθίας» από την Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας και «Η επιβίωση της παράδοσης στην Ημαθία» από τον Γιώργο Μελίκη.
Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο νέο πολυκεντρικό μουσείο των Αιγών από την κα Κοτταρίδη.