«Αν αναλάβουμε εμείς την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στον Άκου 99.6 ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου Τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας Θανάσης Πίππας, αναφερόμενος στο ενδιαφέρον που εκφράστηκε για πρώτη φορά την περασμένη Παρασκευή στο Πλατύ. Ο κ. Πίππας μεταξύ άλλων εστίασε στα επί χρόνια λάθη των κυβερνήσεων στην ΕΒΖ που την έφεραν στη σημερινή κατάσταση παρά την εξαιρετική ποιότητα του τελικού προϊόντος, αλλά και στην τελευταία παραίτηση μελών του δ.σ. της εν μέσω συγκομιδής.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης αναφέρθηκαν τα παρακάτω από τον πρόεδρο.
-Ακούμε με ενδιαφέρον και με έκπληξη την προσπάθειά σας αυτή για την ανάληψη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης από τους Συλλόγους Τευτλοπαραγωγών. Είναι έτσι;
Ναι, μαζί με τον Σύλλογο Τευτλοεξαγωγών γίνεται μια προσπάθεια να αναλάβουμε εμείς τα εργοστάσια στο Πλατύ, στις Σέρρες, στην Ορεστιάδα και στη Λάρισα, για τους εξής λόγους: Η βιομηχανία περνάει μια κρίση που για εμάς δεν θα έπρεπε καθόλου να είναι έτσι. Και τι δεν έχει γίνει μέσα στη βιομηχανία! Η κάθε κυβέρνηση που έβγαινε ασκούσε τη δική της πολιτική, που είχε ως συνέπεια να λειτουργεί εις βάρος της βιομηχανίας. Δόθηκαν στο παρελθόν ποσότητες ζάχαρης σε εταιρείες, οι οποίες δεν είχαν αντίκρισμα, με αποτέλεσμα να χρεώσουν την εταιρεία, πράγμα για το οποίο δεν φταίνε οι παραγωγοί. Εμείς μπορέσαμε και κρατήσαμε τη βιομηχανία ζωντανή με τα στρέμματα που βάλαμε. Μπορούμε να αυξήσουμε τα στρέμματα, να τα κάνουμε διπλάσια και τριπλάσια, αρκεί να μπει μια εγγύηση από την πλευρά της ΕΒΖ ότι οι παραγωγοί θα πληρώνονται όπως κάποτε, έγκαιρα. Φτάσαμε στο σημείο να βρισκόμαστε σε πλήρη συγκομιδή και ξαφνικά να ακούμε ότι παραιτείται η διοίκηση! Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα χρονικά της ελληνικής βιομηχανίας, κι ακόμα αυτή τη στιγμή είναι ακέφαλη η διοίκηση. Μετά από αυτό συνεδριάσαμε εμείς και είπαμε ότι αφού αυτοί θέλουν να κάνουν δώρο τη βιομηχανία σε κάποιους, γιατί να μην κάνουμε την προσπάθεια να την πάρουμε εμείς, που πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον.
-Με ποια μορφή σκέπτεστε να τη λειτουργήσετε; Ως π.χ. ένα συνεταιρισμό αγροτικό;
Ναι, όπως γίνεται και στο εξωτερικό, στη Γερμανία, από τη μεγαλύτερη εταιρεία του χώρου.
-Με την κυβέρνηση έχετε επικοινωνήσει;
Έχουμε κάνει εδώ και μια βδομάδα ασταμάτητες προσπάθειες, έχουμε στείλει μηνύματα και ακόμη απάντηση δεν έχουμε πάρει. Υπάρχει γενική συνέλευση στις 20 Οκτωβρίου, απ’ ό,τι ξέρω θα γίνει το συμβούλιο των μετόχων από τις εταιρείες, είναι πράγματα που εμάς δεν μας ενδιαφέρουν. Εμείς καλούμαστε να παράγουμε, αυτή είναι η δικιά μας η δουλειά, και το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επειδή είμαι σίγουρος ότι δεν το γνωρίζουν οι Έλληνες, ενημερώνω ότι η ελληνική ζάχαρη είναι 5 φορές ανώτερη σε γλυκαντική ουσία από όλες τις ζάχαρες του κόσμου και είναι η μοναδική που γίνεται από μόνη της κρυσταλλική, χωρίς χημικά πρόσθετα. Δηλαδή έχουμε ένα προϊόν ανωτέρας ποιότητας, δεν φτάνει για την εγχώρια αγορά και δεν θέλει να υποστηριχτεί από την ελληνική κυβέρνηση. Εμείς δεν ζητάμε πολλά πράγματα, θέλουμε να παράγουμε, να δουλέψουμε.
-Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα ο σχεδιασμός σας; Μόνο στα χαρτιά; Υπάρχουν μελέτες;
Και μελέτη υπάρχει, και προτάσεις, και σκέψεις. Το δουλεύουμε εδώ και πολύ καιρό και θα συνεχίσουμε να το δουλεύουμε. Είμαστε έτοιμοι.
-Είναι πραγματικά πολύ παράξενο μια μονοπωλιακή βιομηχανία που παράγει τέτοια ποιοτική ζάχαρη να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση τόσα χρόνια και να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι...
Είναι ακριβώς έτσι! Κάποτε είχαμε φτάσει να κάνουμε και εξαγωγές. Αυτή τη στιγμή θα πάρουν το δικό μας αναβαθμισμένο προϊόν οι ξένοι και θα αφήσουν σε εμάς εδώ πέρα ό,τι υποβαθμισμένο προϊόν υπάρχει. Καταλαβαίνετε σε τι σημείο έχουμε φτάσει; Έχουμε προϊόν ανωτέρας ποιότητας, να μην αρκεί για την ελληνική αγορά, να είναι η μοναδική βιομηχανία στην Ελλάδα και να έχει τόσα προβλήματα.
-Ο σύλλογος εργαζομένων της ΕΒΖ πώς βλέπει το εγχείρημα σας; Έχετε κάνει επαφή;
Όχι, δεν έχουμε κάνει καμία επαφή, αν και σε συζητήσεις υποστηρίζουν ότι είναι μαζί μας, γιατί κι αυτοί δεν θέλουν να φύγουν από τη δουλειά τους. Όπως κι εμείς. Αν σταματήσει η καλλιέργεια στην Ελλάδα, δεν θα φταίει ο παραγωγός. Θα φταίνε άλλοι άνθρωποι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν.
-Θεωρείτε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έγινε προσπάθεια;
Συμφωνώ, έγινε, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση τους έχουμε ζητήσει τρία πράγματα. Έγκυρη πληρωμή, γιατί τα προηγούμενα χρόνια κάναμε 1 και 1,5 χρόνο να πληρωθούμε. Είπαμε ότι εάν μέχρι τις 31/12 πληρωθούμε και δρομολογηθεί η συγκεκριμένη ενίσχυση που μας έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης στα 72 ευρώ και ξαναβγεί ένα πακέτο στήριξης, όπως είχαμε την ολοκληρωμένη, θα απογειωθούμε. Θα φτάσουμε σε σημείο να δουλεύουμε φουλ σεζόν όλα τα εργοστάσια. Εμείς τα είπαμε και τα ξαναείπαμε, αλλά δεν νοείται σε περίοδο συγκομιδής να μένει ακέφαλη η εταιρεία. Όποιος το ακούσει από τους ξένους θα γελάει.