Με σοβαρές απώλειες που μπορεί να κλυδωνίσουν την κυβερνητική συνοχή στο μέλλον πέρασε τελικά το νομοσχέδιο για τη νομική δυνατότητα αλλαγής φύλου, κυρίως λόγω της στάσης που τήρησε μεγάλο μέρος της ήσσονος αντιπολίτευσης, με το Ποτάμι να υπερψηφίζει την ρύθμιση για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να προτιμά το “παρών”.
Στο επίκεντρο βρέθηκε το άρθρο 3 του ν/σ που δίνει το δικαίωμα για διόρθωση ταυτότητας φύλου από την ηλικία των 15 ετών, για το οποίο εκφράζονταν αμφιβολίες αν θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των «151» ψήφων στην ονομαστική ψηφοφορία. Ειδικότερα στην ψηφοφορία συμμετείχαν 285 βουλευτές: Το ν/σ υπερψηφίστηκε επί της αρχής από 171 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι) και καταψηφίστηκε από 114 (ΝΔ, ΧΑ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων).Το επίμαχο άρθρο 3 που δίνει το δικαίωμα νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου από τα 15 υπερψηφίστηκε από 148 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 124 , ενώ παρών δήλωσαν 13 βουλευτές (ΔΗΣΥ).
ΣΥΡΙΖΑ
Από τον ΣΥΡΙΖΑ: Η Γεωργία Γεννιά ψήφισε “όχι”, ενώ επέλεξαν να απουσιάζουν ενώ απουσίαζαν Μάρκος Μπόλαρης, Γιώργος Μιχελογιαννάκης και Τάσος Κουράκης (ήταν ασθενής). Ιδίως οι απουσίες των κυρίων Μπόλαρη και Μιχελογιαννάκη χαρακτηρίζονται ηχηρές.
ΑΝΕΛ
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, καταψήφισε την τροπολογία η Έλενα Κουντουρά, ενώ οι Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Καμμένος Δημήτρης, Κώστας Κατσίκης και Γιώργος Λαζαρίδης Γεώργιος καταψήφισαν όλα τα άρθρα για την αλλαγή φύλλου.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ο οποίος λείπει στη Βραζιλία ψήφισε με επιστολική ψήφο «όχι» στο άρθρο 3, «παρών» στα υπόλοιπα.
ΝΔ
Η ΝΔ διατήρησε τη γραμμή «όχι σε όλα» για την αλλαγή φύλλου, ενώ υπερψήφισε την τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Θράκης.
Η στάση της ΔΗΣΥ
Κατακερματισμός υπήρξε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία είχε τη θέση «ναι» στο νομοσχέδιο, παρών στο άρθρο 3 για τους 15χρονους. Ειδικότερα: Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επέλεξε να ψηφίσει «ναι» στο άρθρο 3, ενώ απουσίαζαν από την ψηφοφορία οι Γιάννης Μανιάτης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Βασίλης Κεγκέρογλου, Μιχάλης Τζελέπης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.
Οι υπόλοιποι
Αλλά και στην Ένωση Κεντρώων, η οποία ήταν εναντίον του νομοσχεδίου, υπήρξαν δύο απουσίες, αυτές του Γιώργου Κατσιαντώνη και του Αναστάσιου Μεγαλομύστακα. Η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου ψήφισε «όχι» σε όλα, όπως και ο βουλευτής Αχαϊας Νικος Νικολόπουλος.
ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.
Στην κυβέρνηση σχολιάζουν ότι «τελικά, μόνοι εκτεθειμένοι είναι όσοι προσπάθησαν να παίξουν παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων, με αφορμή ένα ζήτημα αναγνώρισης και κατοχύρωσης ατομικών δικαιωμάτων».Υπογραμμίζουν, δε, ότι «το πολιτικό δίλημμα της εποχής εξακολουθεί να είναι ένα: Με την πρόοδο για μία κοινωνία του 21ού αιώνα ή με τη συντήρηση και το σκοταδισμό» για να τονίσουν ότι «η ελληνική Βουλή σήμερα απάντησε με σαφήνεια υπέρ της προόδου».Η κυβέρνηση βγαίνει τραυματισμένη από αυτή την ψηφοφορία, καθώς οι απόψεις της έρχονται σε αντίθεση με την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας» τονίζουν πηγές του Μοσχάτου, κάνοντας την αποτίμησή τους για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για την αλλαγή ταυτότητας φύλου.