Για δεύτερη χρονιά η συνεργασία της μουσικού Κατερίνας Σωτηρίου και της εκπαιδευτικού Κατερίνας Πασιοπούλου είχε σαν αποτέλεσμα μία μουσικοχορευτική εκδήλωση με τραγούδια που σηματοδοτούν το ρωμαίικο, το ελληνικό.
Φέτος η εκδήλωση ήταν και πάλι αφιερωμένη στο Σύλλογο Κοινωνικής Παρέμβασης “ΕΡΑΣΜΟΣ”, μία μη κυβερνητική οργάνωση, που όπως τόνισε στο χαιρετισμό της η εκπρόσωπός της κ.ΝόπηΣκεντερίδου, ιδρύθηκε με σκοπό να προσφέρει αρωγή και συμπαράσταση, ηθική και υλική βοήθεια, σε άτομα με οικογενειακά και προσωπικά προβλήματα, με προτεραιότητα την υπεράσπιση του δικαιώματος των γυναικών σε μία ασφαλή ζωή, αλλά και την προστασία και νομική βοήθεια σε γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας.
“Στόχος μας”, όπως τόνισε η κ.Σκεντερίδου, “η ενεργοποίηση πολιτών και κυρίως των νέων, ώστε να προσφέρουν στην αναζήτηση λύσεων, και η μαγική λέξη είναι “συνεργασία”, δηλαδή συνένωση δυνάμεων.
Κάνοντας πράξη τη δύναμη της συνεργασίας και της συνένωσης, οπως και την κοινωνιολογική έννοια της αλληλεγγύης, δύο ιδιαίτερα αξιόλογες χορωδίες της Μελίκης, αυτή των ενηλίκων όπως και η παιδική, με χοράρχη την Κατερίνα Σωτηρίου, υποστήριξαν τα κείμενα που επιμελήθηκε η Κατερίνα Πασιοπούλου, σε μία παράσταση που χώρεσε όλη η Ελλάδα και όλη η μουσική μας συνείδηση.
Τραγούδια από γνωστούς ποιητικούς κύκλους Ελλήνων ποιητών, όπως ο Σωλομός, ο Ελύτης, ο Ρϊτσος, ο Γκάτσος, κ.ά. ερμηνεύτηκαν σε χορωδιακή διασκευή αλλά και με σολίτσες όπως ο Δημήτρης Ερατεινός, η Κατερίνα Σωτηρίου, ο Χρήστος Γανόπουλος, και μέλη των χορωδιών, εισπράτοντας το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού. Τραγούδια αριστουργήματα αλλά και απαιτητικά, όπως και εκκλησιαστικοί ύμνοι, στην ερμηνεία των οποίων ανταποκρίθηκαν άψογα οι ερμηνευτές συγκινώντας το ακροατήριο, επιλέχθηκαν για να προσδιορίσουν ιστορικά γεγονότα και περιόδους
Το μικρό κορίτσι πάνω στην σκηνή με το λευκό φόρεμα και το καράβι στα χέρια της ταξιδεψε το κοινό σε μία θάλασσα τραγουδιών που σημμάδεψαν τη λαική συνείδηση της Ελλάδας μέσα στα χρόνια. Από την άλλη, η εκπαιδευτικός Κατερίνα Πασιοπούλου, με κείμενα που υπηρετούσαν την ιστορική αλήθεια και με σκηνοθετική άποψη, σχημάτισε στη σκηνή κάδρα από το ταξίδι αυτού του καραβιού που λέγεται Ελλάδα, εστιάζοντας στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία του.Η ίδια καθοδήγησε τα παιδιά της χορωδίας σε θεατρικά δρώμενα που απέδιδαν στιγμές της Ρωμιοσύνης, όπως και της σχέσης της με την ορθοδοξία. Η παράσταση δανείστηκε σαν τίτλο τους στίχους του Σολωμού “ω θεικιάκι όλη αίματα πατρίδα” και με τους στίχους ενός άλλου μεγάλου ποιητή, του Γιάννη Ρίτσου, έστειλε το ελπιδοφόρο μήνυμα “Τη Ρωμιοσύνη μην τη κλαις ... Να’τη πετιέται αποξαρχής κι αντρειεύει και θεριεύει ...”.
Την εκδήλωση υποστήριξε μία πολυμελής ορχήστρα εξαίρετων μουσικών, όπως ο Χρήστος Γανόπουλος (μπουζούκι), ο Χρήστος Δημόπουλος (μπουζούκι), ο Αντώνης Καλατής (βιολί-λύρα), ο Στάθης Γκατζούρας (ούτι-κιθάρα), ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης (μπουζούκι), ο Γιώργος Παπαρουσόπουλος (κρουστά), ο Στέφανος Μπάμπαλος (ζουρνάς), η Χριστίνα Νεοκαστρίτη (νταούλι) και ο Κώστας Σαββίδης (ακορντεόν).
Την ιστορική μας συνείδηση έξυσαν και πλήγωσαν με την εμφάνισή τους οι χορευτές του Λαογραφικού Συλλόγου Μελίκης και του Συλόγου Ποντίων Μελίκης, με το άκουσμα του τραγουδιού “Πάρθεν η Ρωμανία” να αγγίζει όλους, πρόσφυγες και μη.
Στο τέλος της εκδήλωσης, η πρόεδρος του Συλλόγου “ΈΡΑΣΜΟΣ”, κ.Γιούλη Φωστηροπούλου, διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλως, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και απένειμε τιμητικές πλακέτες στην Κατερίνα Σωτηρίου και Κατερίνα Πασιοπούλου -ψυχές της παράστασης-που αφιέρωσαν την εκδήλωση στο Σύλλογο και στις δύο χορωδίες, ενηλίκων Μελίκης και παιδική Μελίκης, που ταξίδεψαν το κοινό σε μακρινούς και κοντινούς χρόνους.