Συμφωνούν ότι... διαφωνούν υπουργείο Εργασίας και θεσμοί αναφορικά με την ένταξη στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού όσων οφειλετών χρωστούν προς τα Ταμεία ποσά από 20.000 έως 50.000 ευρώ.
Οι θεσμοί απέρριψαν την ελληνική πρόταση, που ήθελε να θεσμοθετηθεί ανώτατο όριο καταβολής ποσού για αποπληρωμή του χρέους, το 20% του ετήσιου εισοδήματος του ασφαλισμένου. Δεν αντιπρότειναν όμως κάτι συγκεκριμένο, απλώς επιφυλάχθηκαν να επιστρέψουν στις συζητήσεις με τη δική τους πρόταση. Το μόνο που άφησαν να εννοηθεί είναι ότι επιθυμούν να υπάρχει δείκτης βιωσιμότητας του οφειλέτη, κάτι που υποκρύπτει ότι θέλουν να εντάξουν στις προϋποθέσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση και την ακίνητη περιουσία των οφειλετών...
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, στα μητρώα του ΚΕΑΟ βρίσκονται πάνω από 700.000 οφειλέτες που εντάσσονται σε αυτό το εύρος οφειλής (20.000 - 50.000 ευρώ). Το γεγονός ότι αυτή η τεράστια μάζα οφειλετών δεν έχουν ακόμα δικαίωμα να ρυθμίσουν την οφειλή τους, άρα να καρπωθούν το κέρδος των 120 δόσεων, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην ίδια τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Άλλωστε οι παραπάνω ασφαλισμένοι έχουν συνολικά δημιουργήσει οφειλή προς την Κοινωνική Ασφάλιση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 5 δισ. ευρώ. Συνεπώς η μη ρύθμιση αυτής της οφειλής, αφήνει εκτός διαδικασίας τακτοποίησης ένα σημαντικό ποσό χρέους, που η είσπραξή του θα έδινε σημαντική ανάσα στον ΕΦΚΑ…