Πρόωρα νεογνά και ο ρόλος της μουσικοθεραπείας. *Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα, Μουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια

Πρόωρα νεογνά και ο ρόλος της μουσικοθεραπείας. *Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα, Μουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια

Η γέννηση μια ανθρώπινης ζωής είναι η σημαντικότερη και πιο μαγική στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου! Τι συμβαίνει όταν την προσμονή και τη λαχτάρα της γέννησης επισκιάζει ένας πρόωρος τοκετός;

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Α’ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» κ. Αριστείδης Αντσακλής, σε μια νέα ελληνική μελέτη που βασίστηκε σε στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής καλύπτοντας 28 έτη (1980-2008) και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica» η προωρότητα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες νοσηρότητας των βρεφών και δίνει για πρώτη φορά πολλές και σημαντικές πληροφορίες για το τοπίο της προωρότητας στην Ελλάδα. 

Σχεδόν 1 στα 10 παιδιά γεννιέται πρόωρα στην Ελλάδα ποσοστό που έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια!

Η πρόωρη γέννηση, ακόμη και κατά τέσσερις εβδομάδες σε σύγκριση με το φυσιολογικό, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία του παιδιού - τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Μία από τις κύριες βραχυπρόθεσμες συνέπειες της προωρότητας για την υγεία αφορά τα αναπνευστικά προβλήματα. Με δεδομένο ότι όταν ένα παιδί γεννιέται πρόωρα οι πνεύμονές του δεν έχουν ωριμάσει αρκετά ώστε να είναι έτοιμοι να αντεπεξέλθουν στον δύσκολο ρόλο που τους επιβάλλεται, συχνά τα μωρά αυτά χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη. Τα αναπνευστικά αυτά προβλήματα μπορούν να διαρκέσουν κατά το πρώτο έτος ζωής του παιδιού αλλά και να αυξήσουν τον κίνδυνο άσθματος αργότερα στη ζωή του.

Ο εγκέφαλος είναι το σημαντικότερο αλλά το τελευταίο μεγάλο όργανο που ωριμάζει στο έμβρυο, (χαρακτηριστικό ότι συνεχίζει να αναπτύσσεται και μετά τη στιγμή της γέννησης). Ακόμη και στην 35η εβδομάδα της κύησης ο εγκέφαλος του εμβρύου ζυγίζει μόλις τα δύο τρίτα του βάρους του σε σύγκριση με το βάρος που έχει όταν η κύηση ολοκληρωθεί (περίπου στην 40ή εβδομάδα). 

Μέλημα μας είναι λοιπόν να δώσουμε στα νεογνά την καλύτερη δυνατή φροντίδα και τα εφόδια να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις δύσκολες πρώτες στιγμές της ζωής τους.

Μέσω της πρωτοποριακής μουσικοθεραπευτικής μεθόδου Sonatal, το νεογνό είναι πιο δυνατό, έχοντας αναπτύξει το αναπνευστικό του σύστημα σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε μια τόσο μεγάλη πρόκληση, όπως επίσης και να προσαρμοστεί γρηγορότερα το καρδιαγγειακό του σύστημα στο νέο περιβάλλον.

Είναι πολύ σημαντικό ειδικά τις πρώτες ημέρες νοσηλείας του νεογνού στη ΜΕΝΝ να μην είναι απομονωμένο! Όταν το βρέφος έρχεται σε επαφή με τη μητέρα και δεν βρίσκεται μόνο του σε ένα στείρο περιβάλλον, έχει αποδειχθεί πως υπάρχει σημαντική βελτίωση και σταθεροποίηση του καρδιακού παλμού, βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας και των θηλαστικών κινήσεων, ελάττωση του στρες, όπως επίσης και αύξηση του βάρους, με αποτέλεσμα να μπορέσει να βγει νωρίτερα από τη μονάδα. 

Η μέθοδος Sonatal με το πιο απλό αλλά πιο δυνατό μέσο που είναι η φωνή της μητέρας, η αναπνοή της, αλλά και οι καρδιακοί της παλμοί, βοηθούν στην πλήρωση αυτών των προϋποθέσεων για την καλύτερη ψυχοσωματική ανάπτυξη του νεογνού, αλλά και την επικοινωνία του με το νέο περιβάλλον. 

Όταν πλέον το βρέφος έχει βγει από τη ΜΕΝΝ  μέσα από μελωδίες, βασικά μουσικά όργανα και τραγούδια από την ίδια τη μητέρα, φροντίζουμε για την προσαρμογή του καρδιαγγειακού συστήματος του παιδιού στην υπερφόρτωση αναπνευστικού συστήματος που προκύπτει μετά τη γέννηση, και που ακολουθείται από την επιρροή των αισθητηριακών παραγόντων. Έχουμε ως στόχο την τόνωση της λειτουργικής και πάνω από όλα, της λεκτικής δραστηριότητας του παιδιού, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη της ομιλίας, η οποία συνδυάζεται με την ανάπτυξη μηχανισμών μουσικής, καλλιτεχνικής και κινητικής έκφρασης.  

Είναι άλλωστε ιερή υποχρέωσή μας να θωρακίσουμε και να υποστηρίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε το θαύμα της γέννησης και της δημιουργίας μιας νέας ζωής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ  Ανησυχητικός ο αριθμός των δήμων που  παίρνουν προκαταβολές για να ανταπεξέλθουν

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ Ανησυχητικός ο αριθμός...

-Συνάντηση Βοργιαζίδη - Λιβάνιου - Για τις...

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Βύζας σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Βύζας σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024...

25-26 Ιουλίου πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Βέροιας

25-26 Ιουλίου πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής...

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 εορτή της Αγίας ενδόξου...

Την Κυριακή 28/7: Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Βέροιας τη μνήμη της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

Την Κυριακή 28/7: Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίων...

Την Κυριακή 28 Ιουλίου ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων...

Έφυγε από τη ζωή η Μπέϊνα Μπαντιάκα σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μπέϊνα Μπαντιάκα σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024...

Δήμος Νάουσας: Αγορά Ειδικού Υγρού Απόσμησης  Κάδων και Απορριμματοφόρων

Δήμος Νάουσας: Αγορά Ειδικού Υγρού Απόσμησης Κάδων...

Η Yπηρεσία Kαθαριότητας του Δήμου Ηρωικής Πόλης...

Εορτασμός του Αγίου Αθηναγόρου στη Βέροια

Εορτασμός του Αγίου Αθηναγόρου στη Βέροια

Την Τετάρτη 24 Ιουλίου εορτάστηκε στην Αποστολική...

Υπογραφή και τοποθέτηση νέων Ενεργειακών Κουφωμάτων στο Δημοτικό Σχολείο Στενημάχου και στο 2ο Νηπιαγωγείο Νάουσας

Υπογραφή και τοποθέτηση νέων Ενεργειακών Κουφωμάτων...

Υπεγράφη την Τετάρτη 24 Ιουλίου, μεταξύ του Δήμου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...