Εκοιμήθη εν Κυρίω, την Τρίτη 21-3-2017. Ο μακαριστός πατήρ Αμβρόσιος Κυρατζής διακόνησε στη Μητρόπολη Βεροίας, επί σειράν ετών, ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και τα τελευταία έτη, πριν από την συνταξιοδότησή του, ως Πρωτοσύγκελος.
Ο πατήρ Αμβρόσιος είναι ο πρωτοπόρος κληρικός στη Βέροια, που πλην όλων των ιερατικών του καθηκόντων, εφρόντισε ιδιαιτέρως τη νεότητα. Οργάνωσε, στη δεκαετία του 60, την αδελφότητα ΠΕΛΕΚΑΝ και με τους αγώνες και των αδελφών, ίδρυσαν τα οικοτροφεία θηλέων και αρρένων, Μέσης Εκπαιδεύσεως στη Βέροια και αργότερα το οικοτροφείο φοιτητριών στη Θεσσαλονίκη.
Η βαρύτητα δόθηκε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό, επειδή την εποχή εκείνη Γυμνάσια και Λύκεια υπήρχαν μόνον στις μεγάλες πόλεις. Οι γονείς που ξενιτεύονταν στη Γερμανία και σ’ άλλες χώρες, εμπιστεύονταν τα παιδιά τους στο οικοτροφείο, όπως και εκείνοι που δυσκολεύονταν να τα σπουδάσουν, λόγω ποικίλων προβλημάτων. Από τους μαθητές εκείνους πολλοί αρίστευσαν και σπούδασαν σε διάφορα πανεπιστήμια. Σήμερα αποτελούν την εύρωστη κοινωνία της χώρας μας, γιατί γαλουχήθηκαν με τα νάματα της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας.
Ο αείμνηστος πατήρ Αμβρόσιος Κυρατζής ήταν παρών σε όλες τις δραστηριότητες των παιδιών των οικοτροφείων. Εκείνο που τον χαρακτήριζε ήταν η θυσιαστική του πορεία, εμπνεόμενος και από τον πνευματικό του πατέρα, τον θρυλικό επίσκοπο Φλωρίνης, τον αείμνηστο Αυγουστίνο Καντιώτη. Παρότι διαφορετικός ο χαρακτήρας τους, είχαν πολλά κοινά και κυρίως τη λαχτάρα τους να γνωρίσουν οι άνθρωποι το Χριστό και μάλιστα οι νέοι. Γι΄αυτό αγωνίστηκαν με πάθος ιερό σ’ όλη τους τη ζωή.
Τον μακαριστό πατέρα Αμβρόσιο τον γνωρίσαμε στην Αλεξάνδρεια του Νομού Ημαθίας, στη δεκαετία του 60. Είχε τοποθετηθεί ως διάκονος από τη Μητρόπολη Βεροίας, στον ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Εκείνος, με τον φλογερό του ζήλο, ανέλαβε και τα κατηχητικά των νέων αλλά και τη διδαχή των μεγαλυτέρων. Από την επικοινωνία του με τους χριστιανούς της τοπικής Εκκλησίας, προέκυψε και ο Σύλλογος «Άγιος Αλέξανδρος».
Στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας είχαμε τις Κυριακές τη συνάντηση για την κατήχηση. Η διδασκαλία του σε μας, τη μαθητιώσα νεολαία, ήταν όντως κατήχηση-δυνατός λόγος Θεού.. Ο μακαριστός πατήρ Αμβρόσιος λαχταρούσε να ετοιμάσει ανθρώπους με πνευματική ζωή και έτοιμους για ιεραποστολή. Γι’ αυτό, επιθυμία του ήταν να σπουδάσουμε Θεολογία. Ως άνθρωπος διακρίσεως, όμως, ποτέ δεν επέμενε σε αποφάσεις που δεν χωρούσαν στην καρδιά μας.
Ως Περιεχόμενο των μαθημάτων στο κατηχητικό, όπως συμπεραίνουμε τώρα, ο μακαριστός πατήρ χρησιμοποιούσε τα θέματα των βοηθημάτων της Αποστολικής Διακονίας, του Ανωτέρου Κατηχητικού, κυρίως, με τον εμπλουτισμό και από τα δικά του μελετήματα. Μελετούσε και γνώριζε τους Πατέρες της Εκκλησίας και με βάση τις ερμηνείες τους μάς οδηγούσε στο Χριστό. Μας έμαθε να αγωνιζόμαστε ώστε να ξεπερνούμε τις δυσκολίες και τους πειρασμούς και να είμαστε έτοιμοι για την ομολογία της πίστης. Η συνέπεια και η ειλικρίνεια του βίου του, σε συνδιασμό με την βαθειά πίστη του, τον έκαναν έναν πολύ αγαπητό πατέρα, παρά την αυστηρότητά του, η οποία ξεκινούσε πρώτα από τον εαυτό του.
Κάθε Κυριακή ξεκινούσε από τη Βέροια νωρίς το πρωί και επέστρεφε το βράδυ. Με την ασκητική του αυτή συμπεριφορά βοηθούσε και εμάς να αντέχουμε τις επιθέσεις της εποχής, από τις επιπολαιότητες των συνομηλίκων μας και τον ορθολογισμό της εποχής.
Για τη βιωτή του αειμνήστου πατρός στη Βέροια, τα τελευταία χρόνια, έγραψαν, στον τοπικό τύπο και στις σχετικές ιστοσελίδες, οι συνεργάτες των χρόνων αυτών. Εμείς, με την αναφορά μας αυτή, θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τους κόπους του μακαριστού πατρός, και να ευχαριστήσουμε το Θεό για την παρουσία του αειμνήστου στη ζωή μας, που συνέβαλε στις θεολογικές μας αναζητήσεις. Θέλουμε, επίσης, η σύντομη αυτή αναφορά μας, να αποτελέσει μια προσευχή στο Θεό για κείνον, που βάδισε το δρόμο της επίγειας ζωής του προσευχόμενος και διακονών, με στόχο την επικράτηση της Βασιλείας του Θεού στις καρδιές των ανθρώπων. Άγιε πατέρα μας ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ. –
Ευαγγελία Τσαγκαρλή-Διαμάντη
Δρ Θεολογίας- MrΦιλολογίας