Την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στις Πλατείες Ωρολογίου και Πλατάνων εξέφρασαν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ομάδα ενεργών πολιτών. Εκπροσωπώντας τις 150 υπογραφές του σχετικού υπομνήματος η κ. Ερμιόνη Καλαρά μίλησε για έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, για ασχήμια, εγκατάλειψη, επικινδυνότητα και έλλειψη πρασίνου. Πρότεινε δε την αντιμετώπιση των κακοτεχνιών και της ασχήμιας στην πλατεία Ωρολογίου. «Θα αφήναμε να ρημάξει τόσο αν συνέβαινε κάτι αντίστοιχο στην αυλή του σπιτιού μας;» αναρωτήθηκε η εισηγήτρια, ζητώντας λύση στο πρόβλημα.
Τα κακώς κείμενα
Οι πολίτες, δια της εκπροσώπου τους, θίγοντας τα κακώς κείμενα, αναφέρουν για την Πλατεία Ωρολογίου:
-Οι υπερήλικες δεν έχουν μια γωνιά να ξαποστάσουν/ οι γονείς με μικρά παιδιά τρέμουν να τα αφήσουν να τρέξουν, καθώς παντού υπάρχουν μαρμάρινες «παγίδες», με αποκορύφωμα το άκρως επικίνδυνο μνημείο των πεσόντων, με τα αιχμηρά γυαλιά που προεξέχουν (έχουν ήδη προκληθεί πολλά ατυχήματα με θύματα παιδιά).
-Απαράδεκτη είναι η κατάσταση με το σιντριβάνι (που για άγνωστους λόγους δεν λειτουργεί) και «χάσκει» εδώ και χρόνια, ένα ξερόκουτο με πέτρες και καλώδια.
-Αδικαιολόγητα εκτεταμένη είναι η πλακόστρωση, που τους θερινούς μήνες αντί να είναι για τους μη προνομιούχους δημότες ένα καταφύγιο δροσιάς και ανάπαυλας, κατέληξε να είναι ένας εφιαλτικός θερμοσυσσωρευτής, ένας προσωποποιημένος ανθροποδιώκτης, για ντόπιους και περαστικούς.
-Το ελάχιστο περιφερειακό πράσινο δεν αρκεί για να εκτονώσει την συσσωρευμένη λάβα της πλατείας.
-Ο φωτισμός το βράδυ είναι εντελώς ανεπαρκής. Η πλατεία είναι βυθισμένη στο σκοτάδι
-Την ίδια εικόνα «παρατημένου» χώρου δίνουν και τα συνθήματα και γκράφιτι που «κοσμούν» τους επενδεδυμένους τοίχους.
Τα προβλήματα αυτά, μαζί με την ερήμωση του δημόσιου κτιρίου (πρώην Δικαστήρια) συνιστούν μια εικόνα αφημένης πόλης, ενώ η πλατεία, στην καρδιά της πόλης/ να είναι ο πιο φροντισμένος χώρος της. Πόλεις πολύ λιγότερο προικισμένες με φυσικά πλεονεκτήματα ό/η η π.χ. η Λάρισα, «άλλαξαν» το πρόσωπο τους μέσα από την φροντίδα που δείχνουν για τους δημόσιους χώρους τους.
Κατόπιν τούτων προτείνουν:
-Την άμεση επιδιόρθωση και συνεχή λειτουργία (και σωστή συντήρηση) του σιντριβανιού, που θα βελτιώσει και αισθητικά και περιβαλλοντικά την πλατεία. Επίσης να λειτουργήσουν ξανά οι παράπλευρες κρήνες προς τη μεριά του δρόμου. Μόνο αν αυτό είναι εντελώς αδύνατο, τότε οι χώροι αυτοί να φυτευτούν και να γίνουν παρτέρια.
-Να φυτευτούν δέντρα στο άδειο πλακοστρωμένο τμήμα της πλατείας, δημιουργώντας σκιασμένες διαδρομές, και καθιστικά - σημεία στάσης κάτω από τα δέντρα.
-Να λυθεί το πρόβλημα των διελεύσεων των πεζών. Είναι απαράδεκτο οι άνθρωποι να μην μπορούν να περάσουν στην πλευρά της Πλατείας προς την οδό 16ης Οκτωβρίου, από το σύμπλεγμα Μνημείο - σιντριβάνι - τείχος, που είναι κολλητά το ένα στο άλλο. Επίσης να επιδιορθωθεί, στα σημεία που έχει χαλάσει, το ξύλινο πάτωμα - διάδρομος, και γενικά να επιδιορθωθούν οι φθορές στα δάπεδα και τις κατασκευές που και επικίνδυνες και αντιαισθητικές είναι.
-Να καθαριστούν άμεσα τα συνθήματα και τα γκράφιτι από τους τοίχους και να βελτιωθεί το επίπεδο φωτισμού στην πλατεία.
Για την Πλατεία Πλατάνων η κ. Καλαρά πρότεινε να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου αντί πάρκινγκ και χώρου απορριμμάτων που είναι σήμερα. «150 πολίτες ζητούν απαντήσεις» είπε κλείνοντας.
Τοποθετήσεις
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Σιδηρόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος από το ενδιαφέρον των πολιτών (όπως και όλοι τοποθετήθηκαν στη συνέχεια), ενημερώνοντας ότι υπήρχε σχεδιασμός σειρά παρεμβάσεων στην πλατεία Ωρολογίου στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του δήμου, το οποίο όμως από τα 7 εκατ. ευρώ εγκρίθηκαν μόνο τα 4,2, με συνέπεια να μην χρηματοδοτούνται όλες οι παρεμβάσεις. Για την πλατεία Ωρολογίου ο κ. Σιδηρόπουλος αναφέρθηκε επίσης ότι βρίσκεται σε αρχικό στάδιο σχεδιασμός κόμβου στην πλατεία, με απομείωση του χώρου της. Για δε την Πλατεία Πλατάνων τόνισε ότι υπάρχουν σκέψεις αξιοποίησης των σχεδιασμών στο τεχνικό πρόγραμμα 2018 ή άλλα προγράμματα.
Α. Λαζαρίδης: Ωρίμασαν οι συνθήκες για την αλλαγή της μη λειτουργικής και δεκτικής πλατείας Ωρολογίου. Χαμένος πόρος το κλειστό δικαστικό μέγαρο. Να δοθεί δυνατότητα τραπεζοκαθισμάτων όπως σε όλες τις πλατείες. Άλλο πλατεία, άλλο πάρκο.
Ν. Μπέκης: Διά ροπάλου να απαγορευτούν τα τραπεζάκια. Ποτέ δεν υπήρχαν. Έκτρωμα έχει γίνει η πλατεία Ωρολογίου. Τη χαιρόμασταν και τώρα δεν βλέπουμε τίποτα. Ημικλωβός η πλατεία. να μην εμποδίζεται η πρόσβαση. Πράσινο, παγκάκια, βρύσες και τουαλέτες χρειάζονται. Άμεσα οι παρεμβάσεις και να γκρεμιστεί όλος ο τοίχος γύρω γύρω. Οι πλατείες είναι για τον κόσμο. Ελπιδοφόρο το ότι υπάρχουν προτάσεις, αλλά σε πρώτη φάση να γίνουν απλές παρεμβάσεις. Να πάμε να καταλάβουμε το δικαστικό μέγαρο κ. δήμαρχε. (Κι αυτό θα γίνει κάποια στιγμή, απάντησε ο δήμαρχος.)
Α. Μαρκούλης: Αξίζει καλύτερης τύχης η Βέροια. Δεν το έπιασε ο δήμος το θέμα, το έπιασαν οι πολίτες. Λύση σε σχέση με το συγκοινωνιακό, λόγω φόρτου από τις κακές επιλογές της ανάπλασης. Διαβούλευση με πολίτες και φορείς.
Γ. Γουλτίδης: Μονοδρόμηση ψηφίσατε στη Μητροπόλεως, εγκρίθηκε και από την περιφέρεια, πώς σχεδιάζετε παρέμβαση με διπλή κυκλοφορία στην πλατεία Ωρολογίου;
Θ. Κορωνάς: Αδικεί τον εαυτό της η πλατεία αισθητικά. Ωστόσο αναδείχθηκε το μεγάλο της γήπεδο, που ευνόησε τη δημιουργία εκδηλώσεων. Ο δήμος μπορεί να εφαρμόσει τις καλές πρακτικές της ανάπλασης στις δύο πλατείες.
Θ. Αποστολόπουλος: Πλατείες που δεν κρατούν τον κόσμο, παρατημένες. Εμείς έπρεπε να μεριμνήσουμε. Υποβαθμισμένη η πόλη συγκριτικά με άλλες πλατείες, όπως της Λάρισας. Άμεσα οι πρωτοβουλίες, με μια άρτια τεκμηριωμένη πρόταση της δημοτικής αρχής.
Τ. Χατζηαθανασίου: Είμαστε στην ίδια μεριά, αλλά οι δημότες περιμένουν κάτι από τον δήμο, ασχέτως αν κάποιες φορές τού αφαιρούν το πεπόνι και μένει με το μαχαίρι. Από πολίτες και η μελέτη για την πλατεία Ωρολογίου. Όλες οι προτάσεις να ενσωματωθούν σε μελέτη που θα προκύψει από στράτευση του δυναμικού της πόλης. Και μελέτη να κάνουν, οικονομικότερα και πιο σύντομα.
Ζ. Πατσίκας: Παταγώδης αποτυχία η ανάπλαση στην Πλατεία Ωρολογίου. Οι πολίτες στην την αγάπησαν. Εκατομμύρια που δόθηκαν στον βωμό της ποιότητας ζωής, αλλά μόνο αυτό δεν πέτυχαν. Τον Ιανουάριο ψηφίστηκαν κάποιες απλές παρεμβάσεις που δεν έγιναν. Δεν πρόκειται τίποτε να γίνει στη θητεία σας.
Μ. Παπαϊωάννου: Να ξαναβρεί την αίγλη της η Πλατεία Ωρολογίου. Να αναδειχθεί και να αναμορφωθεί. Να αναδειχθεί ένα σύγχρονο μουσείο στο παλιό δικαστικό. Χώρος ελκυστικής συνάντησης όλων των ηλικιών να γίνει η πλατεία.
Γ. Ορφανίδης: Ο δήμος πρέπει να δίνει τον στόχο και τη γραμμή, με κοινή συνιστώσα τις ανάγκες των πολιτών. Ανάπλαση και πλατεία Ωρολογίου έγινε σε χρόνο dt για να μην χαθούν τα χρήματα. Τρέχουμε για να προλάβουμε πάντα, και κάνουμε λάθη. Το πρόβλημα της πλατείας Ωρολογίου όχι το κυκλοφοριακό, αλλά και η αισθητική και η αρχιτεκτονική της υπόσταση, όπως και η χρήση της. Συνάθροιση κοινού στις πλατείες συνήθως, πρέπει να δημιουργήσουμε τρόπους να βρισκόμαστε.
Π. Τσαπαρόπουλος: Αισθητικό πρωτίστως το πρόβλημα στην Πλατεία. Άλλαξαν και οι συνήθειες των πολιτών έναντι της πλατείας στην πάροδο των ετών, τα δικαστήρια, η βόλτα κ.λπ. Η πλατεία δεν χρειάζεται τεράστιες αλλαγές, μα μικρές αισθητικές παρεμβάσεις. Από την πλατεία Πλατάνων πρέπει να φύγουν όλα τα αυτοκίνητα.
Δήμαρχος: Σεβαστές οι απόψεις των πολιτών
Κ. Βοργιαζίδης: Το κομμάτι αμφίδρομο είτε μονοδρομηθεί είτε όχι η Μητροπόλεως. Τα χρήματα που ψηφίσαμε στο δημοτικό συμβούλιο ήταν για έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Η ιδέα εγκαταλείφθηκε, ώστε να μην αποφασίζουν κάποια από εμάς χωρίς εμάς. Δεν υπάρχουν ίδια κεφάλαια, αλλά δεν συζητάμε για ριζική ανακαίνιση. Αν καταλήξουμε στον κυκλικό κόμβο της πρότασης θα πάρει χρόνο, αφού υπάρχει και κυκλοφοριακό θέμα, το οποίο όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά. Με χαρά δεχόμαστε την πρόταση δημοτών που κατοικούν στην περιοχή και έχουν τις ίδιες ανησυχίες. Σεβαστές όλες οι απόψεις, οφείλουμε με σύννομο τρόπο να μαζέψουμε τις απόψεις και να παρουσιάσουμε μια πρόταση κατά το δυνατόν πιο αποδεκτή.