Παρακολουθώντας την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρατήρησα πως το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, περιέχει πολλές και κατά την άποψή μου σωτήριες προτάσεις για το μέλλον της χώρας μου, ένα μέλλον που με τη σημερινή κυβέρνηση μοιάζει δυσοίωνο. Θα ήθελα όμως να σταθώ σε μία συγκεκριμένη πρόταση που αναφέρθηκε και αφορά στη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.
Δεν μπορώ να δεχτώ πως γειτονικές βαλκανικές χώρες, μπορούν και αξιοποιούν τη δυνατότητα που διαθέτουν μέσω των ιδιωτικών πανεπιστήμιων τους και αναδεικνύονται σε πόλο έλξης φοιτητών από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο (καθώς φοιτούν σε αυτά νέοι και νέες ακόμη και από χώρες της Ασίας, της Αφρικής κλπ), ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να μένει στάσιμη στον τομέα της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αναγκαζόμαστε να φύγουμε στο εξωτερικό για να σπουδάσουμε το αντικείμενο που θέλουμε, διότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να το πράξουμε στη χώρα μας.
Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα κρατήσουν στην Ελλάδα για σπουδές, πολλούς νέους. Κι επί πλέον θα συμβάλουν, δίνοντας μια επί πλέον ανάσα στην εθνική οικονομία και στην τοπική αγορά. Μία χώρα που προσελκύει φοιτητές από όλη την Ευρώπη, έχει πολλαπλό όφελος . Μιλάμε βέβαια για ένα εγχείρημα που θα πρέπει να πληροί σοβαρές προϋποθέσεις και να μπορεί να συνυπάρχει με τα δημόσια πανεπιστήμια. Τέλος, θέλω να επισημάνω και το εξής. Διαθέτουμε αξιόλογα δημόσια πανεπιστήμια τα οποία βρίσκονται ψηλά στις παγκόσμιες λίστες κατάταξης, με καταρτισμένους εκπαιδευτικούς, που όμως έχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης.
Τα πανεπιστήμιά μας αποτελούν την κορυφή της εκπαιδευτικής πυραμίδας και οφείλουμε να παρέχουμε σε αυτά τα καλύτερα εφόδια, σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθηγητές και φοιτητές. Και είναι καιρός για μια νέα εποχή, για μια νέα πολιτική, που θα δώσει νέα ώθηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας, είτε μέσω του δημόσιου είτε μέσω του ιδιωτικού τομέα.