Συνέντευξη Σοφία Γκαγκούση
Μια μοναδική εμπειρία για τα παιδιά αλλά και για την δασκάλα τους, μουσικό Ελένη Αναγνώστου, ήταν η συμμετοχή της Σχολικής Χορωδίας Βέροιας στη συναυλία που έδωσε ο Σάκης Ρουβάς για το κλείσιμο της 82ης ΔΕΘ. Η χορωδία της Βέροιας μαζί με το πολιτισμικό Κινέζικο Σχολείο Θεσσαλονίκης συνόδευσαν τον Σάκη Ρουβά και βέβαια τα συναισθήματα των παιδιών ήταν… εκρηκτικά!
Η Ελένη Αναγνώστου, αναγνωρισμένη δασκάλα μουσικής, καλεσμένη στον «Άκου 99.6», μίλησε για την υπέροχη βραδιά, αλλά και για τη δουλειά της που αγαπά με πάθος!
«Είχαμε την χαρά να δεχτούμε μια πρόσκληση το βράδυ της Πέμπτης, κοντά στα μεσάνυχτα μάλιστα, που μα προτάθηκε, μια ομάδα παιδιών από την Κίνα από το διαπολιτιστικό σχολείο των Κινέζων στην Θεσσαλονίκη και η σχολική χορωδία Βέροιας, να πλαισιώσουν τον Σάκη Ρουβά στην τελετή λήξης της 82ης ΔΕΘ, στη μεγάλη σκηνή της Έκθεσης Θεσσαλονίκης… Ήταν πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία για όλους μας. Και για τα παιδιά αλλά και για μένα, να εμφανιστούμε μπροστά σε 30- 35.000 ανθρώπους που βρισκόντουσαν στον χώρο της έκθεσης και να τραγουδήσουμε σε μια τέτοια σκηνή με τον πιο δημοφιλή ποπ καλλιτέχνη του τόπου μας εδώ και πολλά χρόνια, τον Σάκη Ρουβά».
Πως αντέδρασαν τα παιδιά με τον Σάκη;
-Ο Σάκης εντυπωσιάζει τα παιδιά, εντυπωσιάζει τους γονείς τους. Είναι ένα ίνδαλμα που τόσα χρόνια επικρατεί στον χώρο του εμπορικού τραγουδιού και ήταν ενθουσιασμένα με την ιδέα ότι θα τραγουδήσουν μαζί του. Ήθελαν να πάρουν τις φωτογραφίες τους και τα αυτόγραφα τους, αλλά όλο αυτό ήρθε και βρήκε την σωστή του θέση την ώρα που βγήκαμε στην σκηνή , ώστε τα παιδιά να μην επηρεαστούν από το μέγεθος της συναυλίας, από τα φώτα και το πλήθος αλλά να επιτελέσουν το έργο τους όπως έπρεπε, συγκεντρωμένα.
Πως ήταν η διοργάνωση;
-Πίσω από την παραγωγή του κ. Ρουβά υπάρχει ένα εξαιρετικό επιτελείο με πολύ ικανούς συνεργάτες, που ζήτησαν κάτι πολύ συγκεκριμένο από εμένα, το οποίο ήξεραν ότι μπορώ να τους βοηθήσω να το πραγματοποιήσουν. Κι έτσι, ήταν όλα πάρα πολύ απλά. Πρέπει να σας πω ότι καλλιτεχνικά αυτή η εκδήλωση ήταν από τα πιο εύκολα πράγματα που έχουμε κάνει, γιατί όλα ήταν συντονισμένα, όλα ήταν οργανωμένα, όλοι ήταν επαγγελματίες ,οπότε μιλώντας στην δική μας γλώσσα και ξέροντας πώς θα στηθεί και θα οργανωθεί, ήταν από τα πιο εύκολα. Όταν υπάρχει ένα επιτελείο τόσο οργανωμένο και τόσο έμπειρο, η δική μας δουλειά είναι παιχνίδι.
Το έχετε συναντήσει πολλές φορές αυτό στη δουλεία σας;
-Εμείς δυστυχώς , όσοι δουλεύουμε στην Βέροια, όσοι δουλεύουμε στην επαρχεία, που δεν δουλεύουμε τόσο επαγγελματικά, όχι με την έννοια της ποιότητας του αποτελέσματος αλλά με τα επιτελεία πίσω μας, έχουμε συνηθίσει να κάνουμε όλη την δουλειά μόνοι μας και πάντα έχουμε πολύ δύσκολο ρόλο να επιτελέσουμε σε κάθε εμφάνιση. Όταν είναι λυμένα όλα τα πρακτικά ζητήματα και το κομμάτι της παραγωγής τρέχει και λειτουργεί με άψογο τρόπο, το να εκτελέσουμε μόνο το καλλιτεχνικό μας έργο είναι πραγματικά ένας παράδεισος για εμάς. Διαφορετικά, όλα περνούν από τα χέρια μας. Αλλά κι αυτό έχει την γοητεία του γιατί γίνεται με πάρα πολύ κόπο και γίνεται με συνειδητό τρόπο, οπότε έρχεται και κατοχυρώνεται και μας μένει. Η αλήθεια είναι ότι αν υπήρχαν δομές που θα μπορούσαν να στηρίξουν την δουλειά μας τα πράγματα θα ήταν πολύ εύκολα και το έχουμε βιώσει στο παρελθόν. Δηλαδή όταν λειτουργούσαμε μέσα από μια οργανωμένη δομή τα πράγματα σίγουρα ήταν πιο απλά και πιο τακτοποιημένα και λιγότερα κουραστικά για εμένα την ίδια. Δεν μπορώ όμως να έχω παράπονο, είμαι πολύ ευχαριστημένη ακόμη και έτσι γιατί όταν οι συνθήκες οι εξωτερικές είναι τόσο δύσκολες και εμείς μπορούμε να επιβιώνουμε, να συνεχίζουμε και να προχωράμε, τότε μετράει περισσότερο το θετικό αποτέλεσμα για εμάς.
Πως προχωράει τώρα η δική σου δουλειά;
-Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί πλέον νοιώθω ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια εργασίας και προσφοράς στο χώρο, βλέπω ότι υπάρχουν πάρα πολλές εστίες στον τόπο μας , μικρές ομάδες ανθρώπων που ζουν και εργάζονται και θέλουν να προχωρήσουν και να προωθήσουν τον πολιτισμό .Ανεξάρτητα από το αν αυτοί οι σύλλογοι λειτουργούν με χορωδίες ή με μουσικά σύνολα, θέλω να είμαι δίπλα τους γιατί θεωρώ πολίτιμη αυτή την προσφορά προς τον τόπο. Αν η δική μου εμπειρία και γνώση μπορεί να βοηθήσει το έργο τους, θέλω να είμαι δίπλα τους ουσιαστικά. Μετά την παραίτηση μου από την ΚΕΠΑ, η ένωση γονέων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με φώναξαν και μου ζήτησαν να ξαναγυρίσω στα πράγματα. Κάτι που δεν είχα καθόλου υπολογίσει. Ωστόσο η δική τους επιμονή και η δική τους φροντίδα με έβαλε ξανά στο παιχνίδι. Έτσι λοιπόν, στη Βέροια έχουμε δημιουργήσει την σχολική χορωδία που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά αλλά και σε γονείς και εκπαιδευτικούς και όποιον άλλον θέλει να έρθει και να συμμετέχει σε αυτή την δουλειά Αυτή η χορωδία είχε σκοπό να καλλιεργήσει λίγο και την τεχνική του τραγουδιού. Από εκεί και πέρα συνεχίζουμε και φέτος στη Βεργίνα με πολύ δυναμικό τρόπο. Ο σύλλογος της Βεργίνας τελευταία είχε την δυνατότητα να ανοίξει τις δραστηριότητες του και χαίρομαι πάρα πολύ γιατί είμαστε μαζί 15 χρόνια και βλέπω ότι όλο και περισσότερο εξελίσσονται οι δράσεις. Κάνουν πολύτιμες προσπάθειες και χτίζουν μια κατάσταση που θα είναι πάρα πολύ ωφέλιμη για τα επόμενα χρόνια. Η χορωδία είναι μεικτή, ενηλίκων και παιδική, με αφορμή και τη λειτουργία του σπιτιού της Βεργίνας από την Πρωτοβουλία για το Παιδί.
Τα παιδιά το κάνουν αυτό με χαρά;
-Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ερεθίσματα. Έχουν ανάγκη να εκφραστούν μέσα από το αντικείμενο και οι χορωδίες βοηθούν γιατί είναι ένα μάθημα, που πέρα από την προσοχή στον μαέστρο και την μελέτη του μουσικού και λογοτεχνικού κειμένου, δίνει στα παιδιά την δυνατότητα να ασκήσουν το μυαλό τους και την φωνή τους, να έρθουν σε επαφή με τα μεγάλα δημιουργήματα των Ελλήνων μουσικών, γιατί εμείς συνήθως δουλεύουμε ελληνικό ρεπερτόριο. Ακόμη στη Βέροια δεν έχουμε κατορθώσει να δημιουργήσουμε μια πολυφωνική μεικτή παιδική χορωδία που να μπορεί να ερμηνεύσει κλασικά έργα. Όταν αυτό χρειάζεται κάνουμε προετοιμασία από καιρό και τα καταφέρνουμε σε επιμέρους κομμάτια, όμως δεν μπορέσαμε αυτό ακόμη να το εντάξουμε στο ρεπερτόριο. Ωστόσο τα παιδιά έχουν πολύ μεγάλη επιθυμία να έρθουν σε επαφή με αυτό τα εξαιρετικά δημιουργήματα και είμαι πολύ χαρούμενη που μέσα από το μάθημα τα καταφέρνουν.
Από ποια ηλικία τα παιδιά πρέπει να έρθουν σε επαφή με την μουσική και τι είδους μουσική;
-Τα παιδιά ακούν από την κοιλιά της μαμάς τους και αυτό το έχουν αποδείξει σημαντικές έρευνες που έχουν γίνει μέσω της οστέινης ακοής. Αυτό είναι πάρα πολύ ελπιδοφόρο και πάρα πολύ σημαντικό , γιατί ξέρουμε ότι μπορούμε να μεταδίδουμε στα παιδιά ήχους και συναισθήματα δικά μας κατά τη διάρκεια της κύησης. Είναι χρήσιμο το παιδί να έρχεται σε επαφή με την μουσική από τις πρώτες μέρες ακόμη της ζωής του και αυτή η επαφή τελειώνει με τον θάνατο του κάθε ανθρώπου. Η μουσική είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, πράγμα που ήξεραν οι αρχαίοι και το εφάρμοζαν με μεγάλη τυπικότητα. Πρέπει να είμαστε πολύ επιλεκτικοί στα πράγματα που ακούμε γιατί διαμορφώνουν τον ψυχικό μας κόσμο, την νόηση μας και είναι πολύτιμο να δίνουμε σωστά ερεθίσματα στον εαυτό μας.Τα παιδιά πρέπει να ακούν μουσική , να έρχονται σε επαφή με την μουσική και ιδιαίτερα με είδη μουσικής τα οποία αποδεδειγμένα βελτιώνουν την ακουστική τους ικανότητα και την νοητική τους λειτουργία.
Όπως;
-Αναφέρομαι στο ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι, όταν αυτό εκτελείται από τα αυθεντικά όργανα και από τις φωνές των ερμηνευτών που είναι όντως παραδοσιακοί μουσικοί και εκτελούν το μουσικό κομμάτι με την χρήση των μικροδιαστημάτων που δεν υπάρχουν στο συγκερασμένο σύστημα της δυτική μουσικής. Επίσης πολύ σημαντικό για τα παιδιά είναι η μπαρόκ μουσική, η μουσική του Μπαχ, του Μότσαρτ που είναι πολύ σημαντικά ερεθίσματα για τα πρώτα χρόνια των παιδιών. Δεν είναι ανάγκη το μουσικό κομμάτι να απευθύνεται σε παιδιά γιατί συνήθως, όταν αυτό απευθύνεται σε παιδιά, έχει υποστεί ήδη μια digital επεξεργασία που κόβει από την ποιότητα, οπότε το αυθεντικό είναι πολύ καλύτερο.
Τι σε συγκινεί, τι σε εκπλήσσει στα παιδιά;
-Η αμεσότητά τους, η ειλικρίνια τους και η δεκτικότητα τους. Τα παιδιά μπορούν να κάνουν πάρα πολλά πράγματα και θέλω να είμαι μαζί τους αυστηρή με την έννοια της απαίτησης, να είμαι απαιτητική γιατί τα παιδιά μπορούν να κάνουν πάντα περισσότερα από αυτά που εμείς νομίζουμε. Μπορούν να συμπεριφερθούν σαν επαγγελματίες στην σκηνή. Μπορούν να αφομοιώσουν πάρα πολύ γρήγορα όταν τους το δώσεις με ένα πολύ ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμα. Κι αυτό, ακόμη και σε εμάς τους επαγγελματίες που δουλεύουμε χρόνια, με κάνει να βλέπω ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια που με εκπλήσσουν.
Είναι καλύτερες οι σημερινές γενιές;
-Όχι δυστυχώς. Τα παιδιά όσο περνούν τα χρόνια έρχονται στα σχολεία μας και στις ομάδες μας πιο ακαλλιέργειτα. Τα μουσικά τους ερεθίσματα είναι πολύ πιο φτωχά, οι γενικές τους γνώσεις είναι πολύ πιο φτωχές. Η τεράστια άνθιση της τεχνολογίας και η πρόσβαση που έχουν τα παιδιά σε υπολογιστές και σε ηλεκτρονικά παιχνίδια δυστυχώς έχει κάνει μεγάλη βλάβη στον τρόπο λειτουργίας της σκέψης τους. Προσπαθούμε με χίλιους δυο τρόπους να τα επαναφέρουμε, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά έρχονται όλο και πιο ακαλλιέργειτα στα σχολεια μας. Ακόμη και αυτά που οι γονείς τους προσπαθούν να τους δώσουν περισσότερα ερεθίσματα, έχουν πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη να έρθουν σε επαφή με τον τεράστιο πλούτο που υπάρχει, όχι μόνο τον μουσικό, γενικά τον καλλιτεχνικό και γενικά τον κόσμο της διανόησης, γιατί είναι κάτι που τους στερείται λόγω της μεγάλης τους επαφής με την τεχνολογία. Γενικά υπάρχουν έρευνες που λένε ότι τα παιδιά δεν έχουν κανέναν λόγο να έχουν επαφή με την τεχνολογία, ακόμη και με θετικό περιεχόμενο, γιατί είναι βλαβερή. Ακόμη και στα σπουδαιότερα σχολεία του κόσμου όπου φοιτούν παιδιά ανθρώπων που κυβερνούν αυτό τον κόσμο , δεν υπάρχει χρήση τέτοιων μέσων και προτιμούν ακόμη τις παλιές παραδοσιακές μεθόδους. Αυτό κάτι λέει…
Τι άλλο ετοιμάζεις μέχρι το τέλος της χρονιάς; Τι θα κάνετε φέτος με το ΚΕΜΑΕΔ;
-Το Κέντρο Μέριμνας κάνει φέτος ένα όνειρο που είχα από πολλά χρόνια και δεν μπορούσα να πραγματοποιήσω γιατί είναι οργανωτικά δύσκολο. Είχαμε σκεφτεί να φέρουμε τον Λουκιανό Κηλαηδόνη να είναι κοντά μας και να κάνουμε το «αχ πατρίδα μου γλυκιά» αλλά δυστυχώς έφυγε νωρίς από τη ζωή… Όμως θα το κάνουμε το αφιέρωμα αυτό στις 3 Δεκέμβρη. Ετοιμάζουμε επίσης μέσα στο Δεκέμβρη, μια συναυλία με την Σόνια την Θεοδωρίδου, ένα μεγάλο Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα για όλη την οικογένεια με τραγούδια από όλο τον κόσμο, όπου θα συνεργαστεί και η Βεργίνα σ’ αυτό. Την Παρασκευή (σήμερα) τραγουδάμε στη γιορτή του πολιτιστικού συλλόγου στον Τρίλοφο, ετοιμαζόμαστε για το πολύ σπουδαίο επιστημονικό συνέδριο της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, όπου θα τραγουδήσουμε στον Χώρο Τεχνών (1 Νοεμβρίου). Επίσης ετοιμάζεται μια πολύ σπουδαία ημερίδα στην Βεργίνα που αφορά στα 40 χρόνια από την ανακάλυψη του Μιχάλη Ανδρόνικου και ετοιμαζόμαστε να έχουμε συμμετοχή και σε αυτήν.