Τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων ζητάει με εγκύκλιο η κυβέρνηση

Τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων ζητάει με εγκύκλιο η κυβέρνηση

Την υπογραφή του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκου Κουτεντάκη, φέρει η εγκύκλιος, που επιβάλλει τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων και αποθεματικών των ΟΤΑ σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). Η εγκύκλιος αφορά όλους τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης και τους ΟΤΑ. Την ίδια ώρα, “ξυπνούν μνήμες” από την Άνοιξη του 2015, όταν οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες κλήθηκαν να παραδώσουν “αμελλητί” τα ταμειακά διαθέσιμα, για να εξασφαλιστεί η ταμειακή επάρκεια του Ελληνικού κράτους. Το ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. Υπενθυμίζεται ότι η ΚΕΔΕ σε αντίθεση με την ΕΝΠΕ είχε λάβει με ευρεία πλειοψηφία απόφαση να μην μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα και τα αποθεματικά των δήμων στην ΤτΕ.

Η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, με ημερομηνία 13/9/2017, καλεί τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης και τους ΟΤΑ έως την 29η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους να μεταφέρουν στους ειδικούς λογαριασμούς 250 και 260 πλεονάζοντα κεφάλαια και ταμειακά διαθέσιμα. Όπως διευκρινίζεται, η εγκύκλιος αφορά όσους φορείς “δεν έχουν συμμορφωθεί με τις προαναφερόμενες διατάξεις”, δηλαδή τις διατάξεις προηγούμενης εγκυκλίου, που ζητούσε την καταγραφή των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που “δεν είχαν προβεί σε μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων έως την 15η Ιουνίου 2017”.

Η αιτιολόγηση για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων και αποθεματικών σχετίζεται με την έκδοση repos. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι, “τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης που κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος χρησιμοποιούνται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την σύναψη βραχυχρόνιων πράξεων διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας και συγκεκριμένα συμφωνιών αγοράς και επαναπώλησης εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημόσιου”. “Με τον τρόπο αυτόν, τα μεταφερόμενα κεφάλαια διασφαλίζονται πλήρως και είναι άμεσα ή εντός ολίγων ημερών διαθέσιμα στους φορείς, οι οποίοι δύνανται ταυτόχρονα να διατηρούν ταμειακά διαθέσιμα και στις εμπορικές τράπεζες προκειμένου να καλύπτουν τις ταμειακές τους ανάγκες για διάστημα 15 ημερών”, αναφέρεται στην εγκύκλιο. 

Έντονη και άμεση η αντίδραση της ΚΕΔΕ

Να μην καταθέσουν τα χρήματα των Δήμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, αποφάσισε χθες κατά τη έκτακτη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Προέδρου της, Γ. Πατούλη.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, στην τοποθέτηση του επισήμανε ότι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση βάλλεται συστηματικά από την Κυβέρνηση, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Θέλουν να πάρουν και τα ασημικά μας. Τα ταμειακά μας διαθέσιμα προορίζονται για πληρωμές σε τρίτους, για τους εργαζόμενους και για έργα υποδομής προς όφελος των πολιτών. Οι Δήμοι σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, έχουν τη δυνατότητα να διασφαλίζουν, μέσα από σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, τους συμφερότερους όρους στα επιτόκιά τους. Αν επιμένουν σε αυτή τους την απόφαση ας προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση που θα τους δίνει τη δυνατότητα να τα πάρουν, απευθείας από τις τράπεζες».

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για την κοινωνία και πρόσθεσε πως, η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση με αιχμή την αποκέντρωση και όχι να επιδιώκει την οικονομική αφαίμαξη των Δήμων. «Αυτός ο τραγέλαφος πρέπει να σταματήσει» ανέφερε και σημείωσε πως, η «Τοπική Αυτοδιοίκηση πιο ώριμη από ποτέ είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της και να μπει μπροστά, για την καλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευχαριστήριο για τη δωρεά φαρμάκων και  αναλώσιμων ειδών στο Κοινωνικό Φαρμακείο Αλεξάνδρειας

Ευχαριστήριο για τη δωρεά φαρμάκων και αναλώσιμων...

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος του Τμήματος Κοινωνικής...

Συγχαρητήριο του 1ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας

Συγχαρητήριο του 1ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας

Συγχαίρουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ...

Επιτυχόντες του ΓΕΛ Μελίκης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Επιτυχόντες του ΓΕΛ Μελίκης στην Τριτοβάθμια...

Η Δ/νση και οι Καθηγητές του Γενικού Λυκείου Μελίκης...

5ο ΓΕΛ Βέροιας: Καλή αρχή στις σπουδές σας  και στην καινούργια σας ζωή!

5ο ΓΕΛ Βέροιας: Καλή αρχή στις σπουδές σας και στην...

Η Διεύθυνση, ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος...

Έφυγε από τη ζωή ο Λάζαρος Καγκελίδης σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Λάζαρος Καγκελίδης σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Τρίτη 30 Ιουλίου...

Έφυγε από τη ζωή ο Παναγιώτης Σιδηρόπουλος σε ηλικία 83 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Παναγιώτης Σιδηρόπουλος σε ηλικία 83...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Τρίτη 30 Ιουλίου...

Η Πανήγυρις της Αγίας  Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής αθληφόρου, πολιούχου της Μελίκης

Η Πανήγυρις της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής...

Γράφει ο Αντώνης Κ. ΤσιπρόπουλοςΜε κατάνυξη,...

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ  Η αλήθεια που … «σίγησε» στην τελετή έναρξης των Αγώνων

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ Η αλήθεια που...

 Του Μάκη ΔημητράκηΠριν από λίγες ημέρες...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...