Για την εκλογική διαδικασία ανάδειξης του επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς στον οποίο συμμετέχουν ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι και διάφορα κινήματα, ενημέρωσαν το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, οι κ.κ. Γιάννης Χασιώτης, Τάσος Τόλιος, Θόδωρος Δόδης και Νίκος Μπρουσκέλης που αποτελούν την ομάδα ευθύνης για αδιάβλητες εκλογές στην Ημαθία. Ο κ. Χασιώτης έδωσε καταρχάς την οπτική του νέου φορέα της κεντροαριστεράς τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι «ανάμεσα στην ασύδοτη οικονομία των αγορών που υποστηρίζεται από τη συντηρητική παράταξη και στον κρατισμό-εθνολαϊκισμό του κυβερνητικού μορφώματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπάρχει ένας τεράστιος χώρος που εκφράζει τους ανθρώπους του μόχθου (εργάτες, εργαζόμενους,επαγγελματίες) που πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία, την ανεμπόδιστη οικονομική, κοινωνική και προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη, στην ανταγωνιστικότητα και στην αριστεία και ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία με εθνικούς και κοινωνικούς κανόνες. Αυτός ο χώρος που κυμαίνεται ανάμεσα στην παραδοσιακή δεξιά και τη νεοαριστερά, ιστορικά ήταν πάντα κατακερματισμένος, εκτός από την περίοδο διακυβέρνησης της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου και μετά τη μεταπολίτευση, με τον Ανδρέα Παπανδρέου, όπου σημειώθηκαν μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις. Αυτός ο χώρος, όσες φορές ήταν ενωμένος αποτέλεσε διέξοδο για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα». Με την εισαγωγή αυτή ο κ. Χασιώτης θέλησε να δώσει το στίγμα της νέας προσπάθειας η οποία χρειάζεται τρεις προϋποθέσεις για να προχωρήσει: Πολιτική βούληση, διαμόρφωση κλίματος αμοιβαιότητας και εμπιστοσύνης στις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης του νέου επικεφαλής και συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία. Ένας ικανοποιητικός αριθμός συμμετοχής, ενδεικτικά, θα μπορούσε να είναι και να ξεπεραστεί, το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όπως εκτιμήθηκε.
Ο Τ. Τόλιος
Για προσπάθεια συνένωσης των δυνάμεων του Κέντρου καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, έκανε λόγο ο υπεύθυνος της εκλογικής διαδικασίας για το Δήμο Βέροιας κ. Τάσος Τόλιος (Ποτάμι), χαρακτηρίζοντας σημαντικό το βήμα της κας Γεννηματά που δέχθηκε να οδηγήσει, από το μηδέν, ένα νέο πολιτικό φορέα. «Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε αδιάβλητες διαδικασίες για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δηλαδή, την εκλογή ενός επικεφαλής που θα ενώσει όλες τις δυνάμεις και θα παίξει ρόλο στις επερχόμενες εξελίξεις» τόνισε.
Ο Θ. Δόδης
Ο υπεύθυνος για το Δήμο Νάουσας κ. Θόδωρος Δόδης, ξεκίνησε με ένα «επιτέλους», εννοώντας ότι μετά από επτά χρόνια αγώνων, αντιπαραθέσεων και ενός άδικου τιμήματος που πλήρωσε, ο χώρος πάει να ξαναδημιουργηθεί και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, όπως είπε, ελπίζοντας ότι θα γίνει μια εκλογική διαδικασία, που θα διασφαλίσει το αδιάβλητο των εκλογών.
Ο Ν. Μπρουσκέλης
«Απαιτούμενο και ζητούμενο είναι η μαζική συμμετοχή και η ενότητα, που θα δώσουν μέγιστη νομιμοποίηση σ’ αυτούς που θα εκλεγούν, ώστε να πιστέψουμε ότι η παράταξη θα έχει σημαντικό ρόλο στο άμεσο μέλλον» τόνισε ο υπεύθυνος για το Δήμο Αλεξάνδρειας Νίκος Μπρουσκέλης. Αναφέρθηκε επίσης, μετ’ επιτάσεως και θετικά, στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, εκτιμώντας ότι θα δώσει δυναμική στο εγχείρημα. «Όταν οι πολίτες πεισθούν ότι κάποιοι έρχονται ξανά κοντά τους, με εφικτές προτάσεις και λύσεις, θα συμμετέχουν μαζικά», εκτίμησε.
Αναπάντητες οι πολιτικές ερωτήσεις
Από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που ακολούθησαν απαντήθηκαν μόνο αυτές που αφορούσαν στις εκλογικές διαδικασίες, ενώ ότι είχε σχέση με πολιτικές αναφορές, παραπέμφθηκαν προς αρμοδιότερους, δηλαδή υποψήφιους και πολιτικούς εκπροσώπους του νέου ενιαίου φορέα, παρά τις συνεχείς παραθέσεις των εκπροσώπων της Ημαθίας, στο πολιτικό σκηνικό.
Πού θα στηθούν εκλογικά κέντρα
Οπότε, όπως ενημέρωσαν, εκλογικά κέντρα θα διαμορφωθούν, για το Δήμο Βέροιας, στο Δημαρχείο της πόλης, στα Ριζώματα, στη Βεργίνα, στο Μακροχώρι και στον Άγιο Γεώργιο. Για το Δήμο Νάουσας στο ΚΑΠΗ της πόλης, στον Κοπανό (ΚΑΠΗ) και στο Αγγελοχώρι και για το Δήμο Αλεξάνδρειας στο Δημαρχείο, στη Μελίκη (παλιό δημαρχείο) στα Καβάσιλα και στο Πλατύ.
Εκτιμάται ότι μ’ αυτή την κατανομή θα υπάρξει πλήρης κάλυψη των ψηφοφόρων. Εάν κριθεί απαραίτητη, τότε θα στηθούν κι άλλα κέντρα για την εξυπηρέτηση του κόσμου.
Δικαίωμα ψήφου έχει ο καθένας, καταβάλλοντας 4 ευρώ, και η Επιτροπή της Ημαθίας απευθύνει δυνατό κάλεσα συμμετοχής, θέλοντας να σπάσει «την οργή και την αδράνεια του κόσμου».
Σοφία Γκαγκούση