Συμβουλές για παιδιά  με μαθησιακές δυσκολίες

Συμβουλές για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Tης Ιωάννας 

Παπαβασιλείου,

Λογοθεραπεύτριας

 

Οι παρακάτω γενικές συμβουλές προορίζονται να βοηθήσουν όλα τα παιδιά, αλλά ειδικότερα τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να βελτιώσουν τις δεξιότητες οργάνωσης και τις συνήθειες προετοιμασίας των σχολικών εργασιών.

Οργανωθείτε.

Οργανώστε όλα τα υλικά, τα βιβλία, τα σημειωματάρια κ.λπ. Μην αφήνετε πολλά πράγματα πάνω στο γραφείο εκτός από τα απαραίτητα για τη σχολική εργασία, τα πολλά ερεθίσματα μπορεί να αποδιοργανώσουν το παιδί.

Δημιουργείστε πρόγραμμα.

Δημιουργήστε ένα πλάνο που περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τα διάφορα μαθήματα, συνυπολογίστε τα διαλλείματα και προσπαθήστε να προβλέψετε την ώρα που θα ολοκληρωθεί η σχολική προετοιμασία. Μην είστε απόλυτα αυστηροί με το πρόγραμμα σκοπός του είναι να οργανώσει το παιδί και όχι να του δημιουργήσει επιπρόσθετο άγχος.

Υιοθετείστε κωδικούς χρωμάτων.

Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα κωδικοποίησης χρωμάτων για να οργανώσετε υλικά για κάθε μάθημα. Για παράδειγμα αγοράστε κόκκινο χρώμα φάκελο και τετράδιο για το μάθημα της γλώσσας και κίτρινο φάκελο και τετράδιο για το μάθημα των μαθηματικών. 

Καταγράψτε τα καθήκοντα.

Χρησιμοποιήστε έναν σημειωματάριο για να καταγράφετε όλες τις εργασίες στο σπίτι και τις μακροπρόθεσμες εργασίες. Η μνήμη των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες είναι αδύναμη και δεν ξεχνούν τα μαθήματα τους επίτηδες όπως πολλοί πιστεύουν.

Να είστε μεθοδικοί.

Οργανώστε όλα τα βιβλία, τις σημειώσεις, τα φυλλάδια, κλπ. πριν να αρχίσετε να μελετάτε για κάποιο τεστ ή διαγώνισμα. Οι χαοτικές συμπεριφορές των ενηλίκων δεν βοηθούν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να φέρουν εις πέρας το έργο τους.

Τεμαχίστε τα δύσκολα.

Θυμηθείτε να διαχωρίσετε τις απαιτητικές εργασίες σε μικρά, διαχειρίσιμα, κομμάτια εργασίας στο καθημερινό σας πρόγραμμα διαβάσματος. 

Κάντε διαλείμματα.

Κάντε προγραμματισμένα διαλείμματα κατά τη διάρκεια των μεγάλων εργασιών. Συναισθανθείτε το παιδί, εκτός από τα προγραμματισμένα διαλείμματα κάντε διάλλειμα όταν το παιδί δεν ανταποκρίνεται και δείχνει κουρασμένο ή αδιάφορο.

Κάντε διορθώσεις.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τα καθήκοντα για λάθη, προτού το παιδί πάει τα καθήκοντα για έλεγχο στον εκπαιδευτικό. Με αυτό τον τρόπο του μαθαίνετε πως να γενικεύσει αυτή τη συμπεριφορά και να κάνει αυτοδιορθώσεις όταν είναι στο σχολείο και δεν έχει την καθοδήγηση σας. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ  (Σκέψεις και εκτιμήσεις με αφορμή τα 100χρονα του ΠΙΣ)

Η ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΤο τρέχον έτος 2025 ...

Την Τετάρτη 19/3 στην Στέγη Εκδήλωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας
Σήμερα Τετάρτη από τον ΙΣΗ: Εκδήλωση – ομιλία για το λιπώδες ήπαρ,  στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας

Σήμερα Τετάρτη από τον ΙΣΗ: Εκδήλωση – ομιλία για το...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ)  διοργανώνει σήμερα...

Η Ε.Ι.Ν.ΚΥ.Ν.Η. στηρίζει την αυριανή απεργία

Η Ε.Ι.Ν.ΚΥ.Ν.Η. στηρίζει την αυριανή απεργία

 Από την  Ε.Ι.Ν.ΚΥ.Ν.Η. ανακοινώνονται τα εξής:« Η Ένωση...

Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου - ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: Ενημερωτική εκδήλωση για την επιλόχεια κατάθλιψη

Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου - ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ:...

ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ, ΠΟΛΥ ΚΡΙΜΑ, να υποφέρουν γυναίκες από...

Αλλαγές στις εφημερίες και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών μέχρι το τέλος του 2025

Αλλαγές στις εφημερίες και στα Τμήματα Επειγόντων...

Τις αλλαγές που σχεδιάζονται και αρχίζουν να...

Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου η 16η Επιστημονική Ημερίδα Καρδιολογίας στη Βέροια

Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου η 16η Επιστημονική Ημερίδα...

Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 στην Βέροια στο Ξενοδοχείο...

ΕΟΔΥ: Ο μεταπνευμονοϊός δεν είναι νέος ιός για τη χώρα μας - Μέτρα προστασίας

ΕΟΔΥ: Ο μεταπνευμονοϊός δεν είναι νέος ιός για τη χώρα...

Στη χώρα μας, επιβεβαιώθηκε ένα θετικό δείγμα για...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...