Σημαντική υποχώρηση σημείωσε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη, όσον αφορά την ικανοποίηση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης σχετικά με την υγεία των πολιτών. Σύμφωνα με τα στοχεία, η χώρα μας βρέθηκε στην 41η θέση, ενώ πέρυσι ήταν στην 26η στον σχετικό διεθνή δείκτη.
Τα στοιχεία προέρχονται από σύγκριση δεδομένων από 188 χώρες και σχετική μελέτη, επικεφαλής της οποίας είναι επιστήμονες του Ινστιτούτου Μετρήσεων της Υγείας και Αξιολόγησης του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ. Δημοσιεύθηκε δε στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, ενόψει της επερχόμενης γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Οι ειδικοί αξιολογούν τις χώρες σε σχέση με τον βαθμό ικανοποίησης έως το 2030 των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης για την Υγεία. Χρησιμοποιούνται δεκάδες παράμετροι, όπως η εμβολιαστική και η ασφαλιστική κάλυψη, η παιδική και σεξουαλική κακοποίηση, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Με την Ελλάδα να παίρνει πολύ χαμηλή βαθμολογία στο ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών, στην κατανάλωση αλκοόλ και στο κάπνισμα, αλλά και στην παιδική κακοποίηση.
Αναφέρουμε τα παραπάνω ενδιαφέροντα στοιχεία κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε όλες τις κατευθύνσεις. Στη χώρα μας, ιδίως στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, επιμένουμε να συνδέουμε τους δείκτες ανάπτυξης αποκλειστικά και μόνο με την πορεία της οικονομίας μας, ξεχνώντας σημαντικές παραμέτρους της καθημερινότητας που μας κατατάσσουν πολύ χαμηλότερα από εκεί που κυβερνώντες και κυβερνώμενοι πιστεύουμε. Τα στοιχεία που αναφέρονται δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά. Και φυσικά πρέπει να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν από το υπουργείο Υγείας, την κυβέρνηση και όλους μας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Βάζοντας στην ατζέντα της ανάπτυξης και δείκτες που αποτελούν καθρέπτη μιας κοινωνίας.