Κωνσταντίνος Καζαντζής
ΕΛ.Γ.Ο. ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’
Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων
Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας
Οι προσπάθειες δημιουργίας νέων υποκειμένων οπωροφόρων, με καλύτερα καλλιεργητικά χαρακτηριστικά από τα χρησιμοποιούμενα, συνεχίζονται αδιάλειπτα παγκοσμίως.
Το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν των Η.Π.Α. (MichiganStateUniversity) και ειδικότερα η Δρ. AmyIezzoni, Ερευνήτρια/Βελτιωτής του MSU, δημιούργησαν και ασχολούνται με τη μελέτη πέντε νέων υποκειμένων κερασιάς και βυσσινιάς. Τα υποκείμενα αυτά είναι τα Clinton, Cass, Clare, Lake και Crawford. Η ονομασία τους προέρχεται από την ονομασία των πέντε κομητειών/επαρχιών της Πολιτείας του Μίτσιγκαν.
Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν και τα πέντε ως άνω υποκείμενα είναι γρήγορη είσοδος του δένδρου στην παραγωγική διαδικασία, πλούσια ανθοφορία χωρίς να επηρεάζεται το μέγεθος του καρπού και σχηματισμός μικρού μεγέθους δένδρων. Οι συγκρίσεις έγιναν με τα γνωστά υποκείμενα Gisela 5 και Gisela 6 και το μη διαθέσιμο στην Ελλάδα, Krymsk 6 (Σχήμα 1).
Φυσικά τα υποκείμενα αυτά δοκιμάζονται σε συνθήκες αγρού σε πυκνές και υπέρπυκνες φυτεύσεις, κυρίως στα γραμμικά συστήματα Μονόκλωνο (αμερικάνικες παραλλαγές: SuperSlenderAxeκαι TallSpindleAxe) και UFO(UprightFruitingOffshoots), καθώς και στο ελεύθερης φύτευσης σύστημα VogelCentralLeader.
Από τα πρώτα στοιχεία ξεχώρισαν οι περιπτώσεις του Clare, που είναι χαρακτηριστικά χαμηλότερης ζωηρότητας ακόμη και από το Gisela 5, το Clintonκαι το Crawford, που δημιουργούν ευρείες γωνίες διακλάδωσης που τα καθιστά εύκολα διαχειριζόμενα όσον αφορά τη διαμόρφωση των δένδρων. Τα Cassκαι Lake φαίνεται να ευνοούν τη διαμόρφωση του δένδρου σε σύστημα UFO.
Διατηρούνται κάποιες επιφυλάξεις για το Crawford επειδή έδειξε σημάδια ασυμφωνίας με κάποιες ποικιλίες κερασιάς όπως η Hedelfingen. Επίσης οι μεγάλου όγκου ανθοφορίες που επιφέρουν τα παραπάνω υποκείμενα στις καλλιεργούμενες ποικιλίες, πιθανόν να δημιουργήσουν την ανάγκη αραιώματος των καρπών (χημικά ή χειρωνακτικά) σε κάποιες πολύ παραγωγικές ποικιλίες.
Οι δοκιμές των υποκειμένων συνεχίζονται, σε μεγαλύτερη διασπορά εκτάσεων εντός των Η.Π.Α., σε πολλές ποικιλίες και συστήματα διαμόρφωσης, καθώς και με τη συγκαλλιέργεια περισσότερων γνωστών υποκειμένων για ασφαλέστερες και εκτενέστερες συγκρίσεις. Ήδη έχει δρομολογηθεί η περιορισμένη διάδοση των υποκειμένων σε επιλεγμένους αμερικάνους ιδιώτες. Επίσης αναμένεται να δημιουργηθούν πειραματικοί οπωρώνες εξέτασης των υποκειμένων, όσον αφορά την αντοχή τους σε αντίξοες κλιματικές συνθήκες και σε βακτηριολογικές προσβολές.
Περιττό είναι να αναφέρουμε ότι κάθε νέα προσπάθεια δημιουργίας υποκειμένου ή ποικιλίας, ιδιαίτερα στις Η.Π.Α., συνοδεύεται από δικαιώματα διάθεσης (πατέντα).
Πηγές:Περιοδικά Good Fruit Grower και European Fruitgrowers Magazine.