Μέθοδος Sonatal

Μέθοδος Sonatal

Τ    ο έμβρυο έχει αφή… Έχει γεύση... Έχει μνήμη… 

Αλλά προπαντός ακούει, επικοινωνώντας έτσι με το εξωμήτριο περιβάλλον! 

Πρώτο ηχητικό ερέθισμα, ο καρδιακός παλμός της μητέρας. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας των υπερήχων, αλλά και της ανάπτυξης συνεχώς νέων ψυχολογικών μεθόδων παρακολούθησης της εμβρυϊκής ζωής, και με βάση πειραματικά τεκμηριωμένα ερευνητικά συμπεράσματα από όλο τον κόσμο, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η ανθρώπινη ύπαρξη από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της, έχει νοητικά βιώματα, αισθητηριακές αντιλήψεις, συνείδηση και μνήμη.

Το έμβρυο σαν ενιαίος οργανισμός με τη μητέρα, μέσα από τις χημικές αντιδράσεις στο σώμα της, είναι σε θέση να βιώνει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της, ορίζοντας έτσι το πρότυπο για τη μετέπειτα ψυχική και σωματική εξέλιξη του, καθώς και τη μελλοντική του υγεία.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν τη δύναμη της μουσικής και της φωνής της μητέρας, της οποίας το έμβρυο είναι σε θέση να αντιληφθεί μόλις από την 17η εβδομάδα της κύησης, η πρωτοποριακή για την Ελλάδα μουσικοθεραπευτική μέθοδος Sonatal, έχει ως στόχο την επίλυση του βασικού προβλήματος της σύγχρονης παιδιατρικής, που είναι η μορφωτική και λειτουργική ανωριμότητα του νεογέννητου.

Επιπλέον, η μέθοδος Sonatal προορίζεται για εκμάθηση τρόπων επικοινωνίας της μητέρας με το παιδί από την προγεννητική περίοδο. Συμβάλλει στην σύναψη πολλαπλών νευρωνικών συνδέσεων του εγκεφάλου του εμβρύου, την τόνωση της κινητικής δραστηριότητας και τις αρχές της ψυχοσυναισθηματικής ωρίμανσης του. Βοηθάει στην βελτιστοποίηση της υγείας και της διάθεσης της ίδιας της γυναίκας και την προετοιμασία της για τον τοκετό, όπως και την ανατροφή ενός υγιούς παιδιού. 

Η δυναμική της φωνής της μητέρας είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στη διαδικασία βελτιστοποίησης της προγεννητικής ανάπτυξης του εμβρύου, αλλά και της εκπαίδευσης του νεογνού στους πρώτους μήνες της ζωής του που υποστηρίζεται με τη μέθοδο Intoning, προέκταση της μεθόδου Sonatal, έως την ηλικία των τριών ετών.

Τι συμβαίνει όταν την προσμονή και τη λαχτάρα της γέννησης επισκιάζει ένας πρόωρος τοκετός;

Σχεδόν 1 στα 10 παιδιά γεννιέται πρόωρα στην Ελλάδα ποσοστό που έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια!

Μέλημα μας είναι λοιπόν να δώσουμε στα νεογνά την καλύτερη δυνατή φροντίδα και τα εφόδια να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις δύσκολες πρώτες στιγμές της ζωής τους.

Μέσω μεθόδου Sonatal, το νεογνό είναι πιο δυνατό, έχοντας αναπτύξει το αναπνευστικό του σύστημα σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε μια τόσο μεγάλη πρόκληση, όπως επίσης και να προσαρμοστεί γρηγορότερα το καρδιαγγειακό του σύστημα στο νέο περιβάλλον.

Είναι πολύ σημαντικό ειδικά τις πρώτες ημέρες νοσηλείας του νεογνού στη ΜΕΝΝ να μην είναι απομονωμένο! Όταν το βρέφος έρχεται σε επαφή με τη μητέρα και δεν βρίσκεται μόνο του σε ένα στείρο περιβάλλον, έχει αποδειχθεί πως υπάρχει σημαντική βελτίωση και σταθεροποίση του καρδιακού παλμού, βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας και των θηλαστικών κινήσεων, ελάττωση του στρες, όπως επίσης και αύξηση του βάρους, με αποτέλεσμα να μπορέσει να βγει νωρίτερα από τη μονάδα. 

Με το πιο απλό αλλά πιο δυνατό μέσο που είναι η φωνή της μητέρας, η αναπνοή της, αλλά και οι καρδιακοί της παλμοί, βοηθούμε στην πλήρωση αυτών των προϋποθέσεων για την καλύτερη ψυχοσωματική ανάπτυξη του νεογνού, αλλά και την επικοινωνία του με το νέο περιβάλλον.

Η μέθοδος συνιστάται στις εγκύους από τις πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης, και ιδιαίτερα σε αυτές με ιστορικό προδιάθεσης σε αλλεργικές ασθένειες, καθώς και αυξημένο άγχος. 

Εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη απο τη μουσικοπαιδαγωγό κα. Δαβόρα Ευδοξία. Πληροφορίες στο site sonatal.gr και στο τηλέφωνο 6936033594.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΙΣΗ: Εκπαιδευτική συνάντηση για την θεραπεία του  σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

ΙΣΗ: Εκπαιδευτική συνάντηση για την θεραπεία του ...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) διοργανώνει την...

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο  για τον προσωπικό γιατρό  – Ποια είναι τα βασικά σημεία

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό –...

Νόμος του κράτους είναι ο προσωπικός γιατρός, μετά την...

Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου: Αιμοδοσία στο ΚΑΠΗ Αλεξάνδρειας (09:00 – 13:00)

Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου: Αιμοδοσία στο ΚΑΠΗ...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, μέσω του Τμήματος Κοινωνικής...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ:  Ενημερωτική δράση στο Κέντρο Υγείας Βέροιας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ: Ενημερωτική...

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού...

Εκπαιδευτική συνάντηση του ΙΣΗ την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου

Εκπαιδευτική συνάντηση του ΙΣΗ την Τετάρτη 30...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) διοργανώνει...

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ Κ. Υ. ΗΜΑΘΙΑΣ: «Καταδικάζουμε την πρωτοφανή απόφαση   της διοίκησης του Νοσοκομείου Νάουσας  για πρόωρη παύση της θητείας  του επιστημονικού συμβουλίου - Άδικα εκτίθεσθε»

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ Κ. Υ. ΗΜΑΘΙΑΣ:...

ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ι.Ν.ΚΥ.Ν.Η. ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:« Μετά την...

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου: Επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη στα Κέντρα Υγείας Νάουσας, Βέροιας και Αλεξάνδρειας

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου: Επίσκεψη της Αναπληρώτριας...

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του τομέα της Υγείας και...

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας: Aντιγριπικός εμβολιασμός περιόδου 2024-2025

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας: Aντιγριπικός...

1.    Τι ισχύει με την συνταγογράφηση του αντιγριπικού...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...