Στο ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον» της Βέροιας θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στις 5.00 μ.μ. η επιστημονική ημερίδα λοιμωξιολογίας «Η σήψη σήμερα», που διοργανώνουν η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βέροιας και ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας. Για το θέμα της ημερίδας αλλά και για την λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας, μίλησε χθες στην πρωινή εκπομπή της Σοφίας Γκαγκούση στον «Άκου 99.6» ο Διευθυντής της Παθολογικής κ. Χρήστος Κούτρας.
«Η σήψη είναι μια σύγχρονη απειλή για την ανθρωπότητα, μια βαρύτατη λοίμωξη και έχει εξαιρετικά υψηλή θνητότητα, Γι αυτό το λόγο γίνεται η σημερινή ημερίδα ώστε με την καλύτερη γνώση να μπορέσουμε να μειώσουμε αυτό το ποσοστό, στο γενικό νοσοκομείο Ημαθίας, στην Υγειονομική Μονάδα Βέροιας. Μπορεί να ξεκινήσει από μια πνευμονία, από μια λοίμωξη της κοιλιάς, όπως είναι η λοίμωξη των χοληφόρων, του ουροποιητικού, μια περιτονίτιδα, από μια λοίμωξη του δέρματος μαλακών μορίων όπως από βαρύτατες κατακλύσεις σε μεγάλες ηλικίες. Έχει αρκετά αίτια που μπορούν να προκαλέσουν αυτή τη σοβαρή λοίμωξη. Είναι μια τέτοια πάθηση που δεν αφήνει κανένα οργανικό σύστημα ανεπηρέαστο».
-Είναι εύκολο να διαγνωστεί αυτό;
«Πρέπει να την υποψιάζεσαι έγκαιρα. Δηλαδή να έχεις ισχυρή κλινική υποψία και αυτό βασίζεται στο background γνώσεων που πρέπει να έχει ο κάθε γιατρός. Στη δική μας παθολογική κλινική έχω 10 ειδικευόμενους κανονικούς, και τρείς παρατασιακούς, δηλαδή 13 ειδικευόμενους που είναι σε εξαιρετική γνώση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και αντιλαμβάνονται πολύ γρήγορα κάποια πράγματα και οφείλεται στην εκπαίδευση που προσφέρουμε. Γιατί αν δεν προσφέρεις εκπαίδευση δεν κάνεις τίποτα. Να τονίσω ότι στην Αμερική, η σήψη είναι 10η κύρια αιτία θανάτου από όλες τις αρρώστιες και στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι η πρώτη θανάτου. Αυτό που κάνουμε εμείς με όλα τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, είναι ουσιαστικά ένας πόλεμος κατά της σήψης που προσπαθούμε να τον κερδίσουμε. Για να το πετύχουμε όμως αυτό πρέπει ακόμη κι αν υπάρχουν δεδομένα και θεραπείες ,να βελτιώσουμε την θεραπευτική, κατανοώντας καλύτερα τους μηχανισμούς της σήψης. Πιστεύω, μελλοντικά, σε 5 ή σε 10 χρόνια, ίσως βγουν καινούριες θεραπείες και μειώσουμε αυτή τη θνητότητα».
Η σημερινή ημερίδα απευθύνεται καταρχάς σε όλο τον ιατρικό κόσμο, ανεξαρτήτως ειδικότητας, αφού δεν υπάρχει ειδικότητα που να μην εμπεριέχει την σήψη.
«Αφορά σε όλες τις ειδικότητες αλλά και το νοσηλευτικό, γιατί και το νοσηλευτικό προσωπικό, παίζει τεράστιο ρόλο στην σωστή αντιμετώπιση των ασθενών. Έχουμε δύο στρογγυλές τράπεζες και έκανα έτσι το πρόγραμμα, ώστε να είναι μια ολότητα. Το μόνο που δεν έχω βάλει, είναι οι μελλοντικές έρευνες, στις οποίες θα αναφερθώ όταν κλείσουμε την συζήτηση. Διότι, αυτές δεν έχουν δείξει ακόμη επιτυχή αποτελέσματα και θα πω μερικά πράγματα, για τις μελλοντικές κατευθύνσεις της θεραπείας, οι οποίες είναι, να βελτιώσουμε την θεραπεία και τη θνητότητα».
Ως γνωστόν, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην ιατρική είναι οι έγκυρες διαγνώσεις. Ο γιατρός που γνωρίζει και έχει σωστή κλινική εμπειρία, μπορεί γρήγορα να διαγνώσει και γρήγορα να προχωρήσει στη θεραπεία.
«Η έγκυρη και σύντομη διάγνωση είναι υπ αριθμόν ένα παράγοντας», τονίζει επ αυτού, με έμφαση ο κ. Κούτρας, ο οποίος είναι ένα ανήσυχο πνεύμα στην ιατρική, στην έρευνα και σε ότι αφορά τη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής της Βέροιας.
«Πρώτα- πρώτα πρέπει να καταφέρουμε, η Κλινική να νοσηλεύει με άριστο τρόπο. Να έχει δηλαδή άριστους συνεργάτες κι αυτή τη φορά το καταφέραμε. Τυχαίνει να έχω μια φουρνιά ειδικευομένων οι οποίοι «πιάνουν πουλιά στον αέρα» . Είναι μια φοβερή ομάδα που μου δίνει ώθηση να κάνω πολλά πράγματα. Είμαστε Κλινική με ειδικό στα επείγοντα. Δεν συμβαίνει αυτό στη Β. Ελλάδα. Με ενδιαφέρει η καθημερινή λειτουργία και να είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από αυτό, γιατί θεωρώ ότι είναι και το μεγαλύτερο επίτευγμα. Δηλαδή, άριστες υπηρεσίες υγείας στους χρήστες υγείας, στους συμπολίτες μας. Το δεύτερο, είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα σταθμός για την κλινική. Φέτος έχουμε το καλύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έκανα στην ζωή μου, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογίας. Αυτό, εκτός από το Επιστημονικό και Διοικητικό Συμβούλιο, θα σταλθεί και στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια, στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, καθώς και σε άλλες πανεπιστημιακές Κλινικές. Αυτό το πρόγραμμα, περιλαμβάνει όλες τις υποειδικότητες της παθολογίας και επείγουσα ιατρική , σε μια προσπάθεια να εστιάσω σε αυτά τα θέματα της παθολογίας που εξελίσσονται . Εμπεριέχει όλα αυτά που αφορούν τον Εσωτερικό Παθολόγο. Το τρίτο, είναι οι δημοσιεύσεις και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια. Οι δημοσιεύσεις όχι μόνο εργασιών αλλά και ανασκοπήσεων άρθρων, με διάφορα θέματα. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Πιστεύω προσεχώς το Περιοδικό της Ελληνική Εταιρείας Παθολογίας, θα έχει δημοσιεύματα από το Παθολογικό της Βέροιας».
Επίσης ο κ. Κούτρας πρότεινε και έγινε δεκτό, τη συγγραφή ενός βιβλίου επείγουσας λοιμοξιολογίας, το οποίο θα κυκλοφορήσει σε όλες τις παθολογικές της Ελλάδος και τις βιβλιοθήκες .
Ως δημοτικός σύμβουλος ο κ. Κούτρας πρότεινε στο Δημοτικό τη δημιουργία τμήματος χημειοθεραπείας στο νοσοκομείο της Βέροιας. Ζητήσαμε επίσης να μας ενημερώσει για την νέα πτέρυγα και πώς αυτή θα εξοπλιστεί
«Κατ αρχάς είναι σημαντική η διαδικασία πρόσληψης ενός καινούριο επιμελητού.
Το τμήμα χημειοθεραπείας είναι εύκολο να γίνει, φυσικά με τις κατευθύνσεις του Θεαγενείου ή και του Παπαγεωργίου που είναι κρατικό νοσοκομείο. αρκεί να ολοκληρώσουμε κάποια διαδικαστικά. Στη νέα πτέρυγα θα λειτουργήσει το τμήμα επειγόντων, το οποίο θα είναι ένα αυτοτελές τμήμα με άριστες κτηριακές προδιαγραφές. Επίσης, θα εγκατασταθεί η μονάδα εντατικής θεραπείας, που πιστεύω θα είναι από τις μεγαλύτερες μονάδες με εξαιρετική υποδομή. Αυτή την εβδομάδα θα έρθει και ο εντατικολόγος, ο κ. Μαντάνηςαπο το Παπαγεωργίου του οποίου η ΜΕΘ κάνει θαύματα και θα μας υποδείξει κάποιες ατέλειες που υπάρχουν.
Αυτή που λειτουργεί σήμερα στο νοσοκομείο, έχει 3 κρεβάτια και είναι μικρή εντατική μονάδα και θα καταργηθεί όταν λειτουργήσει η καινούρια. Αυτή που θα δημιουργηθεί θα έχει 10 κρεβάτια, 8 για αρρώστους χωρίς ανθεκτικά παθογόνα και άλλα 2 κρεβάτια με πολυανθεκτικά παθογόνα. Πρόκειται για μια μονάδα 700 τ. μ. Είναι τεράστια. Ήδη παίρνουμε τέταρτο εντατικολόγο και για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται έξι. Αν έρθει και στελεχωθεί ισχυρά, μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότεροι. Οι αναλογίες τηρούνται αυστηρά και θα καλύψει αρκετούς νομούς γύρω μας αναβαθμίζοντας το νοσοκομείο.
Όταν θα λειτουργήσουν όλα αυτά, το επόμενο βήμα μας, είναι να μπορέσει το νοσοκομείο της Βέροιας να αλλάξει επίπεδο και να μπορεί να εκπαιδεύει και φοιτητές. Φέτος μπήκε στη συζήτηση η πρόταση μου για εκπαίδευση φοιτητών ίσως 3ου 4ου ή και 5ου έτους και θα συζητηθεί από το Υπουργείο του χρόνου. Αν μπούμε και ως επιστημονικό παράρτημα στην εκπαίδευση θα πάμε ένα βήμα προς τα πάνω. Προς στιγμή περιμένουμε να δούμε τι προϋποθέσεις θα μπουν από το Υπουργείο. Πιστεύω θα τις έχουμε και η Ιατρική θα ξεφύγει από την Θεσ/νίκη και θα απευθυνθεί και στις περιφέρειες. Λογικά, θα είμαστε η πρώτη κλινική που θα εκπαιδεύσει φοιτητές. Τέλος, ο στόχος μας, ο οποίος είναι εφικτός, είναι να δίνει τίτλο ειδικότητας η παθολογική πτέρυγα. Σε 1 -2 χρόνια πιστεύω θα είμαστε έτοιμοι να δίνουμε ειδικότητα».