Τις εμπειρίες τους από την ανταλλαγή μαθητών μεταξύ Ελλάδος-Νορβηγίας και Γερμανίας μοιράστηκαν οι μαθήτριες Σοφία Κύρτσιου, Γεωργία Αμανατίδου και Παρασκευή Αναγνωστοπούλου στον «Άκου 99.6», στο πλαίσιο του προγράμματος “Food for thought” (τροφή για σκέψη), του Erasmous που υλοποίησε το 5ο Λύκειο Βέροιας από το 2015 μέχρι το καλοκαίρι του 2017. Για το θέμα του προγράμματος ενημέρωσε εν συντομία η καθηγήτρια Αγγλικών Ελένη Κωστοπούλου και για την φιλοξενία ενός Βέλγου μαθητή στη Βέροια μίλησε η μητέρα Κατερίνα Γρηγοριάδου, ενώ τους μαθητές συνόδευε και η μαθηματικός Όλγα Μιχαηλίδου.
Χείμαρρος ο λόγος και οι εντυπώσεις των τριών κοριτσιών για τη δική τους φιλοξενία από δύο οικογένειες Νορβηγών και μια Γερμανική και περιγράφοντας την παραμονή τους εκεί διακρίναμε κάποιες βασικές διαφορές. Οι οικογένειες της Βόρειας Ευρώπης είναι πιο οργανωμένες και λειτουργούν σε πιο αυστηρά πλαίσια από τις ελληνικές, υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα στις ώρες φαγητού και απασχόλησης των παιδιών στον ελεύθερο χρόνο τους και δεν έχουν καμία σχέση με τους εξωστρεφείς Έλληνες. Ίσως γι’ αυτό και τα παιδιά που αντίστοιχα φιλοξενήθηκαν στη Βέροια, ένιωσαν αμέσως το χαλαρό και μεσογειακό ταπεραμέντο των Ελλήνων συμμαθητών τους.
Βλέπει δηλαδή κανείς, ότι και οι δύο τρόποι ζωής έχουν τα υπέρ και τα κατά τους.
Ποιο θα ήταν το ιδανικό; Μάλλον ένας ισορροπημένος συνδυασμός, αυτός, του μέτρου που προσπάθησαν να διδάξουν οι Αρχαίοι Έλληνες.
Ωστόσο, οι μαθητές το χάρηκαν ιδιαίτερα, εντόπισαν τις αδυναμίες και μετρήθηκαν με τις δυνατότητες…
Το σημαντικό είναι ότι έμειναν, σ’ αυτά που τους ενώνουν με τους συνομηλίκους τους στην Ευρώπη, κι όχι σ’ αυτά που τους χωρίζουν, βάζοντας πάνω απ’ όλα την ανθρώπινη σχέση.