Διερωτάται κανείς γιατί δίνεται τόσο μεγάλη σημασία στην περιεκτικότητα του πόσιμου νερού σε μαγνήσιο. Η απάντηση είναι: ο οργανισμός του ανθρώπου καλύπτει τις ανάγκες του σε μαγνήσιο κατά 27% από το πόσιμο νερό. Σε προηγούμενο άρθρο (ΛΑΟΣ 27 Ιουλίου), έγινε μια σύντομη αναφορά σε πολλές ευεργετικές επιδράσεις του μαγνησίου στις λειτουργίες του οργανισμού των ανθρώπων, με σπουδαιότερη την προστασία της στεφανιαίας από τη θρόμβωση. Στο παρόν άρθρο αναφέρονται και μερικές ακόμη.
-Το μαγνήσιο μαζί με το ασβέστιο και το φώσφορο αποτελούν τα βασικά στοιχεία των οστών και των δοντιών.
-Παίζει ενδιαφέροντα ρόλο σε 325 διαφορετικά ενζυματικά συστήματα και βοηθάει στον έλεγχο καθενός των ζωτικών οργάνων του ανθρώπου.
-Ενισχύει τα βακτήρια του εντέρου τα οποία συνθέτουν την βιταμίνη Κ, η οποία ρυθμίζει την πήξη του αίματος και αποτρέπει τις αιμορραγίες.
Από τους γράφοντες, κατόπιν όλων αυτών, κρίθηκε σκόπιμον να πραγματοποιηθεί έστω και δειγματοληπτικά μία εξέταση μερικών δειγμάτων από το πόσιμο νερό της Βέροιας και της Ραχιάς.
Δύο δείγματα, ένα από τη βρύση του σπιτιού της και ένα από πηγή της Μπαρμπούτας προσεκόμισε η κα Δήμητρα Μουρατίδου. Δύο δείγματα ο Δ. Στυλιανίδης, ένα από τη βρύση και ένα από τη μεσολάβηση φίλτρου.
Ένα δείγμα προσεκόμισε η κα Νικολοπούλου Κυριακή από βρύση της Ραχιάς. Τα δείγματα αναλύθηκαν από τα εργαστήρια της AGROLAB. Τη δαπάνη επωμίσθηκε ο Αγροτικός Συν/σμός “Νέος Αλιάκμων”. Τα αποτελέσματα εκτίθενται στον πίνακα που ακολουθεί.
Πίνακας 1. Περιεκτικότητα μαγνησίου και ασβεστίου σε δείγματα πόσιμου νερού Βέροιας και Ραχιάς.
Από τα στοιχεία των δειγμάτων φαίνεται ότι το μαγνήσιο βρίσκεται μεν πάνω από 10mg/L, που θεωρείται ως κατώτερο όριο επάρκειας, αλλά όχι τόσο υψηλό όσο το επιθυμούσαμε.
Το ασβέστιο είναι σε κάπως υψηλό επίπεδο, όχι όμως όσο φοβόμασταν. Η σχέση Mg/Ca και στα τρία δείγματα από τις βρύσες της Βέροιας, δεν διαφέρει παρά ελάχιστα. Το φίλτρο δεν μείωσε την περιεκτικότητα του νερού, ούτε στο μαγνήσιο, ούτε στο ασβέστιο. Το νερό της πηγής υστερεί σε μαγνήσιο αλλά υπερέχει σε ασβέστιο με συνέπεια η σχέση Mg/Ca να είναι χαμηλότερη των άλλων δειγμάτων. Μικρή υπεροχή σε μαγνήσιο και μικρότερη στο ασβέστιο παρουσιάζει το δείγμα από τη βρύση της Ραχιάς. Έτσι και η σχέση Mg/Ca παρουσιάζει μια μικρή υπεροχή.
Από την έρευνα που πραγματοποίησε ο Καθηγητής του Μετσοβείου Πολυτεχνείου κ. Θεοφανίδης προέκυψαν τα παρακάτω στοιχεία. Το χαμηλότερο επίπεδο μαγνησίου ήταν 4mg/L και το υψηλότερο 72mg/L.
Το χαμηλότερο επίπεδο ασβεστίου ήταν 21mg/L και το υψηλότερο 417mg/L.
Στις σχέσεις μαγνησίου/ασβέστιο, η χαμηλότερη τιμή ήταν 0.08 και η υψηλότερη 1.53. Μεγάλες οι διαφορές στις διάφορες πόλεις.
Κρίνοντας το νερό της Βέροιας και της Ραχιάς από την περιεκτικότητά τους σε μαγνήσιο και από τη σχέση μαγνησίου/ασβεστίου θεωρούμε ότι αυτά βρίσκονται στα πλαίσια της καταλληλότητος και ασφάλειας για την υγεία των ανθρώπων, με όχι όμως σε υψηλό επίπεδο τα παραπάνω στοιχεία.
Ευχαριστίες
Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στον Πρόεδρο του Αγροτικού Συν/σμού «Νέος Αλιάκμων» κ. Βασίλειο Γαλάνη για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση των αναλύσεων των δειγμάτων του πόσιμου νερού.
Δ.Κ. Στυλιανίδης Μ.Γ. Ακριβόπουλος
Επ. Δ)ντής Ινστιτούτου Γεωπόνος Αγροτικού
Φυλλοβόλων Δένδρων Συν)σμού «Νέος Αλιάκμων»