Επιμέλεια:Θ. Σωτηρόπουλος και Κ. Καζαντζής
ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ, Ι.Γ.Β. & Φ.Π. -
Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και τη συλλογή πληροφοριών από διάφορους φορείς του εξωτερικού (συνέδριο Prognosfruitπου πραγματοποιήθηκε στη Leida της Ισπανίας), η ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων αναμένεται να μειωθεί κατά το τρέχον έτος. Το μέγεθος της μείωσης ωστόσο είναι ακόμα αβέβαιο για πολλές χώρες. Οι πρώτες ευρωπαϊκές εκτιμήσεις δείχνουν μια αναμενόμενη συνολική παραγωγή 9.343.000 τόνων που είναι μειωμένη κατά 21% σε σχέση με το 2016. Σε ορισμένες χώρες οι απώλειες κυμαίνονται μεταξύ 50 και 70%. Η κύρια αιτία είναι οι παγετοί που σημειώθηκαν την άνοιξη. Η Πολωνία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ιταλία και ορισμένες χώρες της Ν.Α. Ευρώπης είναι οι χώρες όπου αναμένονται οι μεγαλύτερες μειώσεις στην παραγωγή.
Γαλλία: Η έκταση των ζημιών μεταβάλλεται ανάλογα με την περιοχή. Η μείωση της συνολικής παραγωγής μήλων στη Γαλλία αναμένεται στο 8%. Επιπλέον, περίπου το 10% των καρπών δεν θα έχει την ίδια καλή ποιότητα με εκείνη των προηγουμένων εσοδειών. Στη νότιο-ανατολική και νοτιο-δυτική Γαλλία, δεν καταγράφηκε μείωση της παραγωγής. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Ιουνίου, στην κεντρική Γαλλία οι επιπτώσεις του παγετού κυμαίνονται μεταξύ 5 και 10%. Στην Rhône-Alpes και Αλσατία, η μείωση κυμαίνεται μεταξύ 15 και 50%.
Ιταλία: Συνολικά για την Ιταλία υπολογίζεται μια μείωση της παραγωγής κατά περίπου 23%.
Οι απώλειες έχουν αναφερθεί στο Trentino Alto Adige και οι διαφορές είναι σημαντικές, ανάλογα με την ποικιλία. Για τα μήλα Golden Delicious υπάρχει μια σημαντική μείωση της παραγωγής, ενώ η παραγωγή της Gala θα παραμείνει σε κανονικά επίπεδα.
Γερμανία: Στη βόρεια Γερμανία καταγράφηκαν απώλειες έως και 50%. Ακόμα και η νότια Γερμανία έχει επηρεαστεί. Συνολικά, η μείωση της παραγωγής αναμένεται να είναι 46% και η συγκομισθείσα ποσότητα 555.000 τόνοι.
Ισπανία: Καταγράφονται μόνο μικρές διακυμάνσεις στην παραγωγή από το προηγούμενο έτος. Η καλλιέργεια μήλων εκτιμάται σε 474.000 τόνους, έναντι 495.000 το 2016.
Βέλγιο: Αναμενόμενη παραγωγή 74.000 τόνοι (μείωση της τάξης του70%).
Ολλανδία: Μείωση της παραγωγής κατά 26%. Η συνολική έκταση με μηλιές ανέρχεται σε 6.950 στρέμματα. Για αρκετά χρόνια, η καλλιεργούμενη έκταση κατέγραψε μείωση. Η Elstar είναι η πιο γνωστή καλλιεργούμενη ποικιλία, αντιπροσωπεύοντας το 45% της συνολικής παραγωγής. Η φετινή παραγωγή Elstar αναμένεται να φθάσει τους 104.000 τόνους, παρουσιάζοντας μείωση κατά 22% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Πολωνία: Η εκτίμηση για την πολωνική παραγωγή μήλων ανέρχεται σε 2,85 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή 30% λιγότερο από πέρυσι. Πέρυσι η καλλιέργεια μήλων είχε φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ παραγωγής.
Μείωση παραγωγής αναμένεται και σε άλλες χώρες του βορείου ημισφαιρίου όπως -37% στη Ρωσία, -30% στο Μεξικό, -21% στην Ελβετία, -19% στη Λευκορωσία, -10% στην Ουκρανία και -6% στον Καναδά. Αντίθετα, στην Ουγγαρία αναμένεται αύξηση της παραγωγής κατά 26% (αναμενόμενη παραγωγή 628.000 τόνοι) και στην Πορτογαλία 314.000 τόνοι έναντι 263.000 το 2016.
Ηνωμένες Πολιτείες: Αναμένεται μικρή αύξηση κατά 2% στην παραγωγή μήλων και η αναμενόμενη παραγωγή να ανέλθει στους 4,8 εκατομμύρια τόνους. Οι πολιτείες
Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη και Μίσιγκαν είναι οι κυριότερες μηλοπαραγωγικές περιοχές των ΗΠΑ. Το μερίδιο της βιολογικής παραγωγής αυξάνεται σταθερά. Οι αγρότες συνεχίζουν να φυτεύουν τις ποικιλίες Honeycrisp, Pink Lady, Jazz. Επίσης οι κλασσικές ποικιλίες Red Delicious, Golden Delicious, Jonagold, Braeburn και Cameo έχουν ένα μερίδιο της αγοράς.
Κίνα: Η παραγωγή αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει κατά 3% και κατά το έτος 2017.
Κατά τα τελευταία χρόνια η ευρωπαϊκή αγορά μήλων επηρεάστηκε δυσμενώς λόγω του εμπάργκο κατά της Ρωσίας και δευτερευόντως από τη μείωση των εξαγωγών σε χώρες της βορείου Αφρικής. Η μείωση της παραγωγής κατά το τρέχον έτος αναμένεται να φέρει κάποια ισορροπία στον εφοδιασμό των αγορών.
Πηγή: Περιοδικά FreshPlaza και Good Fruit Grower.