Υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις της επί του Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Εργασίας για τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του δημοσίου κατέθεσε η ΚΕΔΕ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής
Τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της επί του Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Εργασίας το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, κατέθεσε σε υπόμνημα η ΚΕΔΕ, στον Πρόεδρο και τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Με αφορμή την κατάθεση του υπομνήματος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:
«Οι αιρετοί δεν είναι πολιτικό προσωπικό β’ κατηγορίας. Πρόκειται για συμπολίτες μας με σημαντικό αυτοδιοικητικό έργο και προσφορά στις τοπικές κοινωνίες.
Ζητούμε δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της χώρας, στη βάση και των σχετικών αποφάσεων που έχουμε λάβει στα Διοικητικά Συμβούλια της ΚΕΔΕ αλλά και στα Συνέδρια μας».
Ειδικότερα η ΚΕΔΕ, στο υπόμνημα που κατέθεσε, ζητά:
1. Να εξακολουθούν να έχουν επικουρική ασφάλιση και εφ’ άπαξ παροχές οι πρώην Δήμαρχοι που υποχρεωτικά είχαν ασφαλιστεί στο τέως ΤΑΔΚΥ το οποίο στη συνέχεια μετεξελίχθηκε στο ΕΤΕΑ. Επίσης να μην επιστρέφουν πίσω στο ΕΤΕΑ καταβληθείσες σε αυτούς συντάξεις και εφ’άπαξ βοηθήματα.
2. Να εφαρμοσθούν και στην περίπτωση Δημάρχων, οι διατάξεις της παρ. 3 του α. 20 Ν. 3232/2004, προκειμένου να έχουν το δικαίωμα εξαγοράς της θητείας τους ως πρώην Πρόεδροι Κοινοτήτων, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής τους στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ταμείου Υπηρεσίαν Δημάρχου, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα θεμελίωσης και λήψης εφ’ άπαξ και συντάξεως. Επίσης να μην επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά εφ’ άπαξ που έλαβαν τέως Δήμαρχοι που εξαγόρασαν χρόνο προς συμπλήρωση της 8ετίας ως Δήμαρχοι.
3. Να μην αναστέλλεται, για όσο διάστημα διαρκεί η θητεία τους, η καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων στους εν ενεργεία αιρετούς οι οποίοι είναι συνταξιούχοι. Συγκεκριμένα προτείνεται η παντελής εξαίρεση των συνταξιούχων- αιρετών από τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.4387 του 2016.
4. Να υλοποιούνται τα προγράμματα ανοιχτής κοινωνικής φροντίδας καθώς και κλειστής περίθαλψης για την προστασία των υπερηλίκων, είτε από τους Δήμους, είτε από τις επιχειρήσεις των ΟΤΑ Α’ βαθμού, είτε από τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων, είτε από ιδιωτικούς φορείς κερδοσκοπικού χαρακτήρα.