Πριν από λίγους μήνες, κυκλοφόρησε το νέο συγγραφικό πόνημα του Γεωργίου Π. Καραγιάννη με τον ανωτέρω τίτλο.
Ένα βιβλίο καλαίσθητο, που, εκτός από τους προλόγους Γιάννη Χασιώτη, Θεοδώρας-Λόλας Παύλου και Βαβουγνιού Αριστέας, την εισαγωγή του συγγραφέα, 6.5.16, το παράρτημα φωτογραφιών, τον επίλογο και τον πίνακα περιεχομένων, σ. 181-224, περιέχει δύο μέρη (κεφάλαι)α. Έχει σύνολο 224 σελίδες.
Το ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ με 11 επιμέρους θέματα και το ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ με 28 επιμέρους θέματα, σ. 97-178.
Οι πρόλογοι είναι προσεγμένοι, αξιόλογοι και αποτυπώνουν την αξία της ποικιλομορφίας των θεμάτων που πραγματεύεται το ωραίο αυτό βιβλίο (θέματα λαογραφίας, ιστορίας, ηθών και εθίμων, συνηθειών, καθώς και καυτών θεμάτων της καθημερινότητας κ.ά.).
Το παράρτημα των φωτογραφιών περιέχει 72 επιλεγμένες φωτογραφίες.
Επειδή η φωτογραφία αποτελεί ένα από τα μέσα καταγραφής της ιστορικής πραγματικότητας, ο συγγραφέας με τη βοήθεια των φωτογραφιών, βοηθά τον αναγνώστη να έλθει σε επαφή με το ιστορικό παρελθόν στο οποίο δεν έζησε και να λάβει πληροφορίες για την ιστορία, τα ήθη και έθιμα, την καθημερινότητα, την ποιμενική ζωή των κατοίκων της Αλατόπετρας και της περιοχής της.
Μετά την αναγκαία αυτή παρουσίαση, ερχόμαστε στο περιεχόμενο του νέου του βιβλίου.
Με κοπιώδεις προσπάθειες και πολύ κόπο ανάστησε τον γενέθλιο τόπο του, την Αλατόπετρα Γρεβενών με την καταγραφή του πολύτιμου υλικού (ιστορία, καθημερινότητα, ήθη και έθιμα, φωτογραφίες κ.ά.) που έχει συγκεντρώσει για να την γνωρίσουν οι νεότερες γενιές της και γενικότερα όλοι.
Εξιστορούνται και καταγράφονται ποικίλα θέματα από την καθημερινότητα της ζωής στην Αλατόπετρα, στη Βέροια… και αλλού.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου περιγράφοντας παραστατικά γεγονότα και ιστορίες προσώπων ή και ζώων (περίπτωση Δόκα, Νταβέλι, Μπάλιο κ.ά.), και διασώζει όσα μπορεί από τα παλιά.
Έτσι, αφήνει στη διαχρονική μνήμη τα σπουδαιότερα γεγονότα και πρόσωπα που σημάδεψαν την ιστορία της Αλατόπετρας και της περιοχής της, αναδεικνύοντας τον λαϊκό πολιτισμό της.
Ο λόγος της περιγραφής του ρέει απρόσκοπτα και με απίστευτο τρόπο και ζωντάνια περιγράφει την ποιμενική ζωή, την οποία και ο ίδιος έζησε.
Η περιγραφή των ιστοριών του είναι καταπληκτική.
Στο δεύτερο μέρος, οι παρεμβάσεις, μέσω του τύπου, σε κομβικά και καυτά προβλήματα που απασχολούν τον άνθρωπο, είναι πολλή πετυχημένες. Φανερώνει άνθρωπο, ενεργό πολίτη, ευαίσθητο και ευρηματικό στις σκέψεις του.
Γράφει και η γραφίδα του με πηγαίο χιούμορ και απίστευτη λαϊκή απλότητα καθιστά προσιτό το περιεχόμενο του πονήματός του στον αναγνώστη.
Μολονότι, όπως λέει και γράφει ο συγγραφέας Γ. Καραγιάννης, «αυτοσαρκαζόμενος» ότι είναι πτυχιούχος της «Ανωτάτης Τζοπανικής Σχολής», είναι διπλά άξιος συγχαρητηρίων για το ερευνητικό έργο που άφησε (έχει εκδόσει 4 βιβλία) και γιατί δεν είχε την τύχη για σπουδές. Έκανε γνωστή την Αλατόπετρα Γρεβενών και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδος και υπερήφανους τους Αλατοπετρίτες και τους Βεροιώτες γι’ αυτόν. Φίλε Γιώργο η προσφορά σου στα γράμματα είναι μεγάλη. Μπράβο σου.
Παύλος Δ. Πυρινός