Από την 1η Ιανουαρίου 2018, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», θα απαγορεύεται η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών με ελαιόλαδο στον κλάδο της εστίασης και θα είναι υποχρεωτική η χρήση συσκευασιών μιας χρήσης με επώνυμο προϊόν. Οι κλάδοι των εστιατόρων και των ελαιοπαραγωγών είναι σύμφωνοι με τη νέα ρύθμιση και πλέον η χρέωση ή μη στον καταναλωτή θα επαφίεται στη βούληση του ιδιοκτήτη του εστιατορίου. Το μέτρο ήδη εφαρμόζεται σε όλα τα άλλα ελαιοπαραγωγά ευρωπαϊκή κράτη και συγκεκριμένα στην Ισπανία και στην Πορτογαλία από το 2013, στην Ιταλία από το 2014, ενώ πλέον εφαρμόζεται και στην Κύπρο.
Γιατί δεν είχε γίνει στην Ελλάδα έως τώρα; Η κουλτούρα που επικρατεί τόσο στους παραγωγούς όσο και στους τελικούς καταναλωτές είναι αυτή της χύμα κατανάλωσης, που πρέπει να ξεπεράσουμε για να αναδειχθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος που πρέπει να έχει το ελληνικό ελαιόλαδο στην εθνική οικονομία.